05okt
Av: Margit Wintervold Dato: oktober 05, 2021 Kategori(er): Forside, Nyheter Comments: 0

Høstferien er rett rund hjørnet, og vi inviterer hele storfamilien til oss.

Er det noe koronaen har lært oss, så er det at vi vil bruke mer av tiden vår med dem som betyr aller mest for oss. Det har vi tenkt mange ganger, men forskjellen er at nå gjør vi det. Nå drar hele storfamilien på tur sammen. Det er ikke bare viktig for oss med gode opplevelser, men vi er enda mer opptatt av hvem vi har de minnerike stundene med. Drar dere til Rørosregionen, så kan vi by på opplevelser for barna, de voksne og dere som er besteforeldre.

Toppbilde: Marius Rua / Rørosmeieriet

Opplev Rørosmeieriet

Har du noen gang lurt på hvordan smøret blir laget, eller kanskje skjørosten? Eller hvordan Rørosmeieriet utvikler nye produkter? Har du lyst til å være med og teste nye produkter før de kommer i butikken? Nå har du sjansen i til å bli med på en omvisning i Rørosmeieriet. De har åpent hver dag i hele høstferien. Her kan dere se filmen om historien til Røros Smøret, og bestemor og bestefar kan nikke gjenkjennende til hvordan smøret ble laget før i tida. Her kan dere se inn i produksjonslokalene og dere skal få ta i bruk alle sanser, ikke minst smakssansen. Det er stor variasjon i opplevelsene, så her er det noe som kan fenge både liten og stor i flokken. Hva med å avslutte opplevelsen i Meieributikken? I tillegg til å få kjøpt miljøvennlige produkter, så kan dere sette dere ned og nye økologisk softis, kaffe og tjukkmjølksvafler!

Aukrustsenteret
Foto: Huset Aukrust

Huset Aukrust

Huset Aukrust er en perle for store og små. Her kan barna leke ute i Ludvigs Hage, mens bestemor og bestefar tar seg en kaffe i Solans Kafé. Flaskehoppbakken står klar for familieduell! Inne kan barna teste alle mulige slags oppfinnelser, som Stjernesmellen, Muldvarpgangen og Reodor Felgens egen sjokolademaskin. Besteforeldre og foreldre får god tid til å fordype seg i Kjell Aukrusts lekne univers. Her finner dere et stort utvalg av tegninger, malerier og tekster. Hele familien kan se filmene fra Flåklypa sammen i Huset Aukrusts egen kinosal – Flåklypasalen. Kanskje kan både foreldre og besteforeldre overtales til å bli med opp til Flåklypatoppen for å ta Reodor Felgens månerakett? I så fall – god tur til månen!

Savalen Hestesenter

Ta en fjelltur på hesteryggen! På Savalen Hestesenter er du alltid velkommen innom enten du bare vil hilse på hestene, ta en kort ridetime på banen eller dra på tur med hest i naturen.

I høstferieukene arrangeres det også rideleir. Hestene er norske og tilhører rasene kaldblods, dølahest, fjording og nordlandshest. Her får du mektige naturopplevelser fra hesteryggen i variert og vakker natur, både i skog og fjell. For de i familien som ikke vil ri, så er det bare å bli med til Savalen likevel. Savalen hestesenter ligger idyllisk til i friluftsområdet Savalen, og stedet byr på et flott turterreng for både korte og lengre turer. Valgmuligheten er store enten dere vil gå ned til vakre Savalsjøen, eller om dere vil ha en mer luftig tur til Savalkletten.

Olavsgruva

Bli med ned dypt under bakken! Rørosmuseet inviterer deg på en times vandring gjennom 300 år med bergverksdrift. Turen går med guide gjennom Nyberget gruve som ble drevet på 1600-tallet og Olavsgruva som ble drevet med mer moderne metoder på 1900-tallet. Dere går 50 meter ned og 500 meter innover til Bergmannshallen. I gruva er det 4 grader hele året, så ta på varme klær og godt fottøy! Lyd- og lyseffekter gjør turen til en stemningsfull opplevelse. Enten du er historieinteressert eller synes det er spennende med oppdagelsesturer under bakkenivå, så kan vi nesten garanterer at dette fenger hele storfamilien.

Villmark og velvære

Kanskje noen i flokken gleder seg til fjellturer i høstferien? Da har Rørosregionen mye å by på både av lette og fine turer, til toppturer for de som vil ha litt høyere puls. Eller kanskje barna kan overtale besteforeldrene til å bli med i velværeanlegget til Røros Hotell? Da har dere både svømmebasseng, boblebad og utendørsbasseng til lek og avslapping. Mens foreldre kan nyte litt alenetid i fjellet.

Natursti

Vil dere kombinere tur, natur og kultur? Da må dere prøve natur- og kulturstiene vi har i området. Regionens mest opplevelsesrike natursti ligger i Nørdalen i Os kommune. Den er 10 km lang og har 31 poster. Her kan du lære om istiden, bosetting i steinalderen og hvordan Røros Kobberverk påvirket området. En vandring langs natur- og kulturstien i Mølmannsdalen på Røros vil gi deg kunnskap om hvordan istiden har formet både landskap, planter og dyreliv. Innerst i dalen ligger Mølmannsgården med våningshus, stabbur, eldhus, fjøs og løer. Dette er en tur på 8,5 km i et barnevennlig terreng som egner seg for både fot- og sykkelturer. Du kan velge å gå langs veien hele turen, eller ta stien som går opp og ned langs eggene.

Vil du gå en litt kortere tur, men i et superspennende område, så anbefaler vi naturstien i Kvitsanda – det eneste større flygesandområdet i inder deler av Midt-Norge. Dette området ligner en ørken. Vil du se det med egne øyne? Les mer her.

Prøv noe nytt

Hva med å leie kano hos hos Røros Guide og utforske Glomma eller Håelva? Begge elvene byr på rolige fine strekninger der du kan padle og nyte den storslåtte naturen og utsikten rundt deg. Du har også gode sjanser for å se bever eller oppleve det rike fuglelivet. En padletur elvelangs passer for hele familien og er utmerket å kombinere med telting. I kanoen får dere enkelt med dere alt dere trenger for et luksuriøst campingliv i naturen. Røros Guide arrangerer også turer og naturopplevelser som du kan melde deg på.