12mar
Av: margit Dato: mars 12, 2020 Kategori(er): Ukategorisert Comments: 0

Klokken 08.00 mandag morgen stenger Norges grenser for alle som ikke har oppholds- eller arbeidstillatelse og det innføres utstrakt grensekontroll. Alle som ikke har oppholds- eller arbeidstillatelse i landet, skal reise ut av Norge. Helsedirektoratet oppfordrer alle til å unngå reiser som ikke er strengt nødvendige også innenlands. Inntil videre gjelder følgende regler:

 • Regjeringen stenger grensen for utlendinger uten oppholds- eller arbeidstillatelse i Norge fra mandag kl 08.00. De vil bli bortvist fra grensen med hjemmel i smittevernloven. De største flyplassene vil imidlertid være åpne for internasjonale flighter, slik at turister/utlendinger kan reise ut, samt innenlandsflygninger.
 • I tillegg blir det innført midlertidig inn- og utreisekontroll på indre Schengen-grense.
 • Reisende som ikke har opphold eller arbeidstillatelse i Norge, skal forlate landet så fort som mulig.
 • Norske sentrale flyplasser stenger foreløpig ikke. Alle norske borgere og personer som bor eller arbeider i Norge, slipper fortsatt inn i landet. Det vil altså fastsettes unntak for EØS-borgere og deres familiemedlemmer som er bosatt i Norge. Det legges opp til unntak også for EØS-borgere som jobber i Norge.
 • Alle som har opphold i Norge, som har reist utenfor Norge siden 27. februar, skal i karantene i 14 dager, når de kommer til landet. Dette gjelder uavhengig av om de har symptomer eller ikke. Har de symptomer, skal de straks isoleres. Dette gjelder ikke jobbpendlere.
 • Reisende som ikke har symptomer, kan reise til planlagt oppholdssted, men bør under reisen holde avstand til andre så langt det lar seg gjøre.
 • Sjekk også lokale og regionale karanteneregler om du må reise innenlands. Mange kommuner fraråder nå inn/utreise til kommunen/regionen som ikke er strengt nødvendig, og mange kommuner har innført 14 dagers karantenepåbud for tilreisende fra andre deler av landet, med tilbakevirkende kraft.
 • Det vil sannsynligvis bli forbudt å oppholde seg på hytta i en annen kommune enn der man bor.
 • Transittpassasjerer: Friske personer uten symptomer kan ta fly til sin endelige destinasjon for å kunne være i karantene i eget hjem.
 • Nordmenn i utlandet må forholde seg til anbefalingene fra de lokale myndighetene. Spørsmål knyttet til hva man har rett til å få dekket økonomisk, må hver enkelt ta til sitt forsikringsselskap.​
 • Unngå offentlig transport hvis du kan.
 • Unngå steder med mange mennesker og nærkontakt med andre.

Oppdatert informasjon og råd om tiltak ved reiser finner du på Folkehelseinstituttet nettsted og se utdypende reiseråd på Helse Norges nettsider. 

På grunn av smittefare har attraksjoner, alpinanlegg, barer og restauranter og servicebedrifter blitt stengt, og  arrangementer og aktiviteter har blitt avlyst.

Hvis du tror du kan være smittet, ring fastlegen. Hvis du ikke får tak i fastlegen, ring legevakt: 116 117. Du skal kun ringe legevakten når du har behov for akutt helsehjelp.

Du kan også finne informasjon på nettstedene til Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) og Verdens helseorganisasjon (WHO):
European Centre for Disease Prevention and Control
World Health Organization