12mar
Av: Margit Wintervold Dato: mars 12, 2020 Kategori(er): Ukategorisert Comments: 0

Alle reiser innenlands kan gjennomføres.

Vær oppmerksom på at det kan være lokale tiltak i kommunen du reiser til, sjekk derfor kommunens nettside før du reiser.

Dersom du bor i en kommune som har strengere tiltak enn den du reiser til, bør du følge reglene og anbefalingene som gjelder i hjemkommunen din. Dette gjelder ikke for personer som er beskyttet.

Er du syk, i karantene eller isolasjon bør du ikke reise, heller ikke til hytta. Det eneste unntaket er når du er uten symptomer, og opphold på hytta er eneste måte å unngå nær kontakt med et husstandsmedlem som syk med covid-19.

Tenk også over hva du skal gjøre dersom du blir syk og må isolere deg eller dersom du må i karantene.

Vær oppmerksom på at oppdateringer av reiseråd og retningslinjer, både nasjonalt og lokalt, kan skje på kort varsel. Dette gjelder også ved eventuelle lokale smitteutbrudd. Reisende må derfor holde seg oppdatert og ta hensyn til lokale forhold under reiser i Norge.

Utenriksdepartementet (UD) fraråder alle utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendige.

For flere reiseråd og offisiell informasjon fra helsemyndighetene, se helsenorge.no.

Viktig informasjon fra regjeringen om nye tiltak og råd for norske reisende finner du på regjeringen.no.

Reise innenlands – smittevern

Alle har et individuelt ansvar for å reise på en måte som ikke bidrar til smittespredning.

  • Planlegg eventuelle nødvendige reiser med tanke på å unngå smittespredning mellom steder. Prøv å unngå kontakt, kollektivtransport og steder der det er et stort antall mennesker.
  • Ved utendørsaktiviteter som telttur, fottur, sykling, ridning og annet gjelder de generelle rådene for smittevern. Videre må du etterleve normal skikk og bruk i utmark; om mulig unngå å gjøre ditt fornødne i naturen, ikke forsøple og huske bålforbudet.
  • Bruk munnbind der det er pålagt.
  • Betal med kort fremfor kontanter for å redusere smittespredning. Vær også oppmerksom på at noen steder ikke tar imot kontanter i det hele tatt.
  • Sørg for å overholde helsemyndighetenes oppfordring om minst 1 meters avstand til andre, og 2 meter til personer i risikogrupper.
  • Reis hjem, dersom tilstanden tillater det, hvis du blir syk mens du er på hytta eller på reise.

Her er reiselivsbransjens tiltak som sikrer tryggere norgesferie.

De samme grunnleggende prinsippene for smittevern er like viktige ved fritidsreise som hjemme.

  • Er du syk, skal du holde deg hjemme.
  • Vask hendene ofte med såpe og vann, eller benytt alkoholbasert hånddesinfeksjon.
  • Hold minst 1-2 meter avstand til de du ikke bor sammen med.

Reisende fra utlandet

Den 5. juli 2021 åpnet Norge grensene for store deler av Europa. Alle som bor i grønne land eller regioner kan reise fritt inn til Norge uten karantene. Reisende som bruker EUs koronasertifikat kan også reise fritt inn til landet uten karantene. Likevel er det mange som fortsatt ikke kan reise inn til landet. Oppdaterte regler om innreise for folk bosatt i utlandet finner du på Utlendingedirektoratets nettsider.