24 dager med jul Jul på Røros 24 dager med jul

I hele desember er det jul på Røros. Her er 24 tips til julestemning uansett hvor du er.

Desember er forventingens måned. Alle barn gleder seg til jul. Til pynten, lysene, duften av jul og naturligvis gavene. For de voksne kan det også være en travel måned. Finn igjen din barnlige juleglede og nyt hver dag frem til julaften med små, hyggelige juleaktiviteter for alle sanser. Enten bare for deg selv, sammen med en venn eller med hele familien.

Vær så god – fra alle oss til alle dere – en adventskalender med 24 tips til julestemning.

Nissefar
Nissefar. Foto: Svein Eggan

1

Lag en snømann

Blir du med og lager snømann? Kom og bli med meg på leken. Ingen blir noen gang for voksen til å lage snømann. Og husk, det trenger ikke være snømann.

2

Sett opp en kakao-bar

Hva er vel bedre enn en deilig kopp med varm sjokolade? Lag en stor kjele med kakao og sett opp en stasjon med masse tilbehør. Her kan du servere pisket krem, mini marshmallows, polkagriser, pepperkaker og mye mer.

3

Besøk Julemarked Røros

Verdensarven Røros danner den perfekte rammen for Julemarked Røros som arrangeres fra 1. – 12. desember. De sjarmerende handlegatene fylles med trivelige markedsboder, julemat og tradisjonsrike førjulsaktiviteter. Kom og få julestemning!

4

Se en julefilm eller juleserie

En av førjulens koseligste aktiviteter er å krype opp i sofaen og sette på en julefilm eller serie. Og ekstra stas er det når flere har valgt Rørosregionen som bakteppe for sine innspillinger. Den opprinnelige Reisen til julestjernen filmet flere av utescenene sine ved Savalen. Pippis jul, Jul i Blåfjell og Hjem til jul er alle spilt inn på Røros.

Pepperkaketog
Pepperkaketog. Foto: Øyeblikket Foto / Bjørg

5

Gi en juleglede

Julen handler om å gi, like mye som å få. Gi en blomst til en som du synes fortjener en ekstra oppmerksomhet eller en som kanskje ikke får samlet flokken sin i år.

6

Lag et pepperkakehus

Når en pepperkakebaker, baker pepperbakekaker … Bare fantasien setter grenser for hvordan pepperkakehuset skal se ut. Du kan lage et gårdstun, ei kirke, et hus, nissens slede og mye mer. Og husk, det skal være en teskje med pepper og ikke ett kilo.

7

Legg litt ekstra innsats i gaveinnpakkingen

Er det flere enn oss som synes det er ekstra stas å åpne en julegave som nesten er for fin til å pakke opp? Bruk naturen som inspirasjon og sank granbar og kongler som du kan henge på pakken. Eller hva med å bruke tørkede appelsiner og kanelstenger? Den gaven lukter til og med jul.

8

Gå ut og se på julelysene

Til jul henges det opp tusenvis av magiske julelys som skaper stemning i pyntede gater og utenfor hus. Sett av en kveld for å beundre lysene i området ditt.

Spark
Spark i juleomgivelser. Foto: Thomas Rasmus Skaug

9

Lag din egen julespilleliste

Julen er ikke helt den samme uten julemusikk. Lag din egen spilleliste med alle favorittene dine og la julestemningen komme. Sjekk også ut julemusikk fra Rørosregionen.

10

Skriv julekort til alle du ikke får møtt

Tradisjonelle julekort har ikke gått av moten. Send en hilsen til venner og familie som du ikke treffer til jul. Husk å sende de i god tid slik at du er sikker på at de kommer frem før julaften.

11

Dra på sparketur i blåtimen

Finn fram sparken, fyll opp termosen med gløgg og legg ut på sparketur.
Visste du at vi i Rørosregionen passer på ikke å strø overalt, sånn at du kan sparke her?

12

Lag engler i snøen

Det er romantisk, det er gøy og det er vakkert. Legg dere på ryggen i snøen, nyt utsikten til vinterhimmelen og veiv med armer og ben. Er ikke resultatet vakkert?

Hest og slede gjennom Flanderborg.
Hest og slede gjennom Flanderborg. Foto: Thomas Rasmus Skaug

13

Kos deg med lussekatter

Man må nesten ha lussekatter på Luciadagen. Kjøp det deilige bakverket som Trygstad bakeri selger, eller lag din egne med denne oppskriften.

14

På tur med hest og slede

Ta med deg familien på en koselig førjulstur med hest og slede. Hør bjellenes klare klang mens dere beveger dere gjennom julelandskapet.

15

Prøv en ny juledrink

Gjør gløggen hvit i år! Her er vår egen oppskrift: Bland ca. 6 dl eplejuice, 2 cm ingefærrot, 1 kanelstang, 3 hele nellik, 2 stjerneanis og 1 ss honning. Varm opp og la trekke en times tid. Nyt!

16

Tenn et julebål ute

Senk skuldrene og slapp av i julestria. Fyll opp en sekk med ved, ta med bålkjelen og kos deg med en stille stund i hagen eller ute i naturen.

Reinsdyr
Møte en ekte Rudolf. Foto: Øyeblikket Foto / Bjørg

17

Få latterkrampe i akebakken

Latteren henger løst når en sitter på akebrettet i full fart ned bakken. En morsom aktivitet for hele familien.

18

Se Hjem til jul 1 og 2

Se Hjem til jul 1 og 2Netflix. Husk på hvor hyggelig det er på Røros med hvit snø og en nostalgisk trehusbebyggelse. Kom og besøk oss i løpet av desember!

19

Hils på Rudolf

Rørosrein på Røros har reinsdyr utenfor koia, der de server nydelig lokalmat. Da Disney laget den populære barnefilmen Frost, var de først her for å la seg inspirere av både reinsdyrene og folka.

20

Spis middag ute

La noen andre ta seg av matlagingen i dag. Fordi du fortjener det. Bestill bord på et hyggelig sted og nyt god mat og hverandres selskap. Og husk: det er lov å bestille dessert også!

Juletre
Juletre. Foto: Margit Wintervold

21

Ta på julepysjen

Hva er vel bedre enn å finne frem julepysjen etter en varm dusj og krype opp i sofaen? Finn frem pleddet fra Røros Tweed også. Og en god bok eller et julehefte. Kos deg!

22

Pynt juletreet

Nå begynner den store dagen virkelig å nærme seg. Har du ikke tatt inn juletreet, er det på tide. Finn frem julekuler, julehjerter, flagg og lys!

23

Smak på julebaksten

Enten du har bakt julekakene selv etter de gode oppskriftene til Rørosmeieriet eller du har kjøpt lekre julekaker hos Trygstad, er det på tide å løfte på lokket og smake. Har du lyst har du lov!

24

Gi en juleklem

Vi håper du får til å være sammen med de du er aller mest glad i på selveste julaften. Gi dem en klem og kjenn på julefølelsen i hele kroppen. De beste gavene er gratis. Riktig god jul!

Ha en trivelig advent!

Jul på Røros

Følg #julparoros på Instagram.

Kontakt

JUL PÅ RØROS
Peder Hiorts gt. 2
7374 Røros
Norge

Telefon: +47 72 41 00 00
E-post: post@rorosinfo.com

Toppbildet er tatt av: Lars Geithe.

X