En trygg julehandel på Røros Jul på Røros En trygg julehandel
på Røros

Julemarkedet på Røros med arrangementer og boder måtte dessverre avlyses i år.

I stedet er det Jul på Røros med ekte julestemning i bergstaden i hele desember. Takket være godt samarbeid og grundig planlegging mellom offentlige etater, kommuneoverlege i tett dialog med helsedirektoratet, butikker og Visit Røros, er Jul på Røros en trygg opplevelse.

«Ditt bidrag kan være å handle når det er lite trykk. Et godt tips er at de fleste butikkene har søndagsåpent frem til jul.»

Selv om julemarkedet måtte avlyses i år, er ikke julestemningen og jula avlyst Derfor er det godt at alle krefter drar i lag for å skape en trygg opplevelse innenfor rammene av de nasjonale retningslinjene som gjelder. 

Representanter fra handelsstanden, hoteller, servering og Visit Røros i samarbeid med kommunen har sittet sammen i en arbeidsgruppe og utviklet konseptet Jul på Røros. Hele næringen har gått sammen og skapt det miljøet i Røros sentrum som sørger for at smitteverntiltakene kan følges, samtidig som det tas hensyn til at lokalt næringsliv og samfunnet kan holdes i gang.

I arbeidsgruppen har vi jobbet steinhardt med å legge til rette for at alle som er på Røros skal ha en trygg opplevelse med tanke på smittevernsier Lillian Sandnes i Visit Røros 

Trygg handel. Illustrasjon: Stian Tranung

I år er antall boder redusert og endret til utsalgssteder med lang avstand fra hverandre. Det er lagt opp til flere møtepunkter. Rundt julegrana på Nilsenhjørnet, rundt julegrana i Bergmannsgata og ved plattingen i Kjerkgata finner du koselige oaser der du alltid kan varme deg ved bålpannene. Mesteparten av Kjerkgata er blitt bilfri sone, for at folk skal få muligheten til å holde større avstand. To av broene over Hyttelva er lyssatt, alt sammen for å gi folk en større arena å oppleve den magiske julestemningen på Røros på. 

Samtidig har folk blitt oppfordret både nasjonalt og lokalt til å pynte litt ekstra med lys i år, og folk på Røros har virkelig fulgt oppfordringen. Inngangspartier, vinduer og fasader rundt om i bergstaden byr på en glitrende og vintervakker julestemning du ikke finner andre steder. Rundt om i staden er det dessuten satt opp plakater med informasjon om smittevern og oversikt over Jul på Røros med julekoselige illustrasjoner av Stian Tranung.  

Gågate i kjerkgata. Foto: Trond Haugan.

Med oppfinnsomhet og kreativitet kan smitteverntiltak gjøres både effektive og koselige på en gang. Det er de mange tellenissene som møter deg utenfor butikkene et godt eksempel på. Deres oppgave er å ta godt imot deg og sørge for at det ikke er for mange mennesker inne i butikkene. Christian Thørn Bakken er en av dem som har stilt opp som frivillig tellenisse. Han syntes det var hyggelig å få bidra. Selv om det var mange mennesker, sier han at stemningen var god. Folk var positive og holdt rett avstand. Når avisa Arbeidets Rett spurte ham om han følte seg utrygg med så mye folk samlet, kom svaret kjapt: Ikke i det hele tatt! 
 
Domus har naturligvis også iverksatt en rekke smitteverntiltak. De har satt ut mange håndspritautomater og tydelig skilting som viser hvor mange personer som kan være inne i de forskjellige butikkene. I tillegg minner plakater og merking på gulv samt meldinger over høyttaleranlegget kunder og ansatte om å holde 1 meter avstand. I travle perioder med mange mennesker, reguleres dette ved at en vekter og egne medarbeidere røde t-skjorter oppfordrer alle til å huske meteren.  
 
Røros kommune støtter arrangementet Jul på Røros. Kommunen har gitt stor ros til serverings- og utestedene  Røros for den gode jobben de gjør for å ivareta smittevernet. Kommuneoverlegen har utført uanmeldt tilsyn ved 10 serveringssteder. Det er ikke registrert noen brudd på Covid-19-forskriftene og konklusjonen er at det er generelt svært god oppfølging og høy kunnskap om smittevern. Alle serveringsstedene driver smittevernfaglig forsvarlig, opplyser kommunen i en pressemelding. 

Handle lokalt. Illustrasjon: Stian Tranung

Etter at en besøkende som var på Røros den andre helgen i advent testet positivt på Covid-19, er det ikke påvist smitteKriseledelsen i Røros kommune skryter av tiltakene som er gjort. De sier at det er gjort et veldig godt arbeid med å tilrettelegge for smittevern, og de har en tett dialog med Visit Røros. Folk har også selv et ansvar for å følge meteren, her er alt tilrettelagt. 
 
Mange av butikkene opplever at omsetningen deres er halvert sammenlignet med hva som er normalt for denne tiden. Domus melder om at årets julehandel i større grad foregår i ukedagene, noe som tyder på at folk er flinke til å følge rådene. I hele desember har butikker og utsalgssteder utvidet åpningstidene sine, for at folk skal kunne fordele julegaveinnkjøp og handling og unngå større forsamlinger under Jul på Røros. Ditt bidrag kan være å handle når det er lite trykk. Et godt tips er at de fleste butikkene inkludert Domus har søndagsåpent frem til jul. Flere butikker sier de nesten ikke har kunder på søndag, så da har du muligheten til å handle i behagelige og trygge omgivelser.

ÅPNINGSTIDER FOR BUTIKKENE I SENTRUM
Mandag–torsdag: kl. 1017
Fredag: kl. 1018
Lørdag: kl. 1017
Søndag: kl. 11 15

ÅPNINGSTIDER FOR EKSTRA UTSALGSSTEDER
Mandag–torsdag: kl. 1117
Fredag: kl. 1118
Lørdag: kl. 1117
Søndag: kl. 11 15 

ÅPNINGSTIDER DOMUS KJØPESENTER
Mandagfredag kl. 919
Lørdag kl. 918
Søndag kl. 1116

«Jul på Røros er et godt tiltak for å håndtere en situasjon med tilreisende som vi vet vil komme hit uansett. Kriseledelsen synes det er gjort et veldig godt arbeid, og vi har en løpende dialog med Visit Røros» Pressemelding fra Røros kommune

Jul på Røros

Følg #julparoros på Instagram.

Kontakt

JUL PÅ RØROS
Peder Hiorts gt. 2
7374 Røros
Norge

Telefon: +47 72 41 00 00
E-post: post@rorosinfo.com

Toppbildet er tatt av: Lars Geithe.

X