Hvit julemagi Jul på Røros Hvit julemagi

Jul er tid med familien.
Jul er god mat.
Jul er tradisjoner.
Jul er snø.
I alle fall håper mange av oss at vi skal få oppleve den hvite julemagien også i år.

Med milde vintre over hele landet framstår snøkledde Rørosregionen om mulig enda mer eksotisk. Hvert år tar fjell og vidde vinterkappa på og kler seg i ren, hvit og fortryllende snø.  Kulda puster frostroser på vindusrutene i de gamle trehusene. Utpå dagen senker blåtimen seg over bergstaden og trollbinder store og små.

Hest og slede
Juletur med hest og slede. Foto: Johnny Mazilli

Kanefart - bjelleklang i vinternatt

Hvis du aldri har kjørt kanefart, så har du en ting du må sette opp på bucket-lista di. Tenk deg at mørket har senket seg over den gamle bergstaden. Det er vinterkveld på fjellet og røyken stiger kvit fra skorsteinene. Bak røde julegardiner i byens mange vinduer kan du ane lyset og varmen fra peisen. Selv sitter du godt innpakket i saueskinnspelser, mens hesten trekker sleden gjennom snødekte gate. Fakler lyser opp veien og lyden av dombjeller følger dere. Dette er en romantisk opplevelse å dele med kjæresten, og en opplevelse til familiens egen minnebank.

Les mer om kanefart.

Hundekjøring
Over vidda med hund og slede. Foto: Arne Tønset

Hundekjøring - opplev vidda med hund og slede

Tenk deg å ha vidda for deg selv. Det eneste som bryter stillheten er pusten fra et titalls topptrimmede polarhunder og sleden som baner vei gjennom snøen. Desembersola stråler fra en frostklar himmel og farger fjellet gult, hvitt, blått og rosa. Du opplever samspillet mellom menneske og hund, og gleden de firbeinte har over å løpe alt de klarer. Når dere tar pause er det både bålkaffe og kos med hundene. En opplevelse som er både magisk og hvit.

Les mer om hundekjøring.

Skitur
En velfortjen pause i skisporet. Foto: Roar Ohlander

Jeg snører min sekk og spenner mine ski

Mil etter mil med langrennspor – det er et tilbud som kan tilfredsstille enhver, enten du aspirerer mot seierspallen med medaljer og  ”Ja, vi elsker”, eller du har krokfurua og pølsebålet som mål for turen. Du kan spenne på deg skiene i Røros sentrum og gå skisporet opp fra Småsetran (bak Rema 1000). Der kommer du fort opp i høyden og kan nyte utsikten til fjell rundt om. Og lyset i desember er magisk. Heldig er den som kan gå ut på en hverdag og nyte turen i ensom majestet.

Les mer om skiløyper i regionen.

Spark
Spark i juleomgivelser. Foto: Thomas Rasmus Skaug

Spark - et lite stykke tradisjon

Spark er et effektivt og artig fremkomstmiddel på Røros. Lokalbefolkningen bruker spark daglig på vinterstid, gammel som ung. Gjør som Johanne i «Hjem til jul» og sus nedover Kjerkgata på spark og opplev bergstaden Røros med røde vinterroser i kinnene. Anbefales!

Les mer om spark og utleie.

Reinsdyr
Møte en ekte Rudolf. Foto: Øyeblikket Foto / Bjørg

Hilse på Rudolf og kjøre med reinsdyr

Hos Rørosrein, kjent fra NRK-serien Åtte årstider og Arven fra vidda kan du få innblikk i tradisjonell reindrift slik den har blitt drevet i dette området i mange generasjoner. Hvorfor ikke prøve en kjøretur med rein og slede, lær deg å kaste lasso, fôr reinen, nyt god mat og drikke i Koia eller en god kopp bålkaffe.

Les her for mer informasjon om opplevelser med rein.

Jul på Røros

Følg #julparoros på Instagram.

Kontakt

JUL PÅ RØROS
Peder Hiorts gt. 2
7374 Røros
Norge

Telefon: +47 72 41 00 00
E-post: post@rorosinfo.com

Toppbildet er tatt av: Margit Wintervold.

X