Jul i verdensarven Jul på Røros Jul i verdensarven

Jul er tradisjoner og forventninger.

De fleste husker den barnlige gleden i julefeiringen og har minner vi bærer med oss gjennom hele livet.  Verden er og har alltid vært i endring, men julen skal helst feires uten store forandringer, her lever tradisjonene i beste velgående.

Foto: Eirin Sørum

Juletre var det bare “storingan” som hadde, det var “skrint” med skog ettersom det meste gikk med til kobberverkets virke her oppe på fjellet.

Røros, med sin fargerike trehusbebyggelse og sjarmerende gater og veter, er som skapt for julemagi.  Når snøen omfavner staden vår og er pyntet med lys, girlandere og juletre,  finner man lett den gode julestemningen om man bare tar seg tid. De fleste av oss har faktisk bedre tid i år, bruk den og grip sjansen til å finne igjen den nostalgiske og lune følelsen!

Nettopp i år er det ekstra viktig å skape en hyggelig ramme i førjulstiden, og fra 2.-20. desember er det tilrettelagt med bilfrie soner rundt Nilsenhjørnet og opp til Finneveta i Bergmannsgata.
Gågata i Kjerkgata består hele desember til glede for både fastboende og besøkende.

La stemningen sige inn mens du og dine tar en velfortjent hvil rundt bålpannene du finner plassert flere steder i julestaden. De store juletrærne i parken og i Storgata skinner mer enn noen gang, takk til Ren Røros som velvillig stilte opp og betalte for ny juletrebelysning!

Jul i bergmannsgata
Jul i bergmannsgata. Foto: Iver Olsen / Rørosmuseet.

Jul på Staa i gamle dager

Fattig som rik forberedte seg til jul. Om de ikke hadde så mye å rutte med, var det “storomfliing” i alle hus og gårder rundt omkring. Juletre var det bare “storingan” som hadde, det var “skrint” med skog ettersom det meste gikk med til kobberverkets virke her oppe på fjellet. Mange pynta med einer og einebusker, men det var så som så med pynt og talglys. De som hadde gård og slakt støpte lysa sjøl, mens det var rene luksusen for de som ikke var så heldig stilt. Så fremt det var råd fikk alle et eller annet nytt klesplagg til jul, finstasen skulle på i høytida. 

Julaften var hele familien pyntet i sine fineste klær når de satte seg til bords.  Bordbønna ble lest både før og ofte etter måltidet.  Julekveldsmaten besto ofte i mjølkgrynsuppe og lutfisk.  Juleevangeliet var høytlesning, og så var det tid for gaver.  Småkaker hørte julen til, ofte hadde hver sort sitt fat. Det var gildt med jula, for da var det mer mat på bordet enn vanlig! Juldagen var det kirketid med ekstra stort oppmøte. Ellers var folk hjemme julaften og juldagen, og i mellomjula var det for det meste slekta man besøkte.

Glade nissejenter.
Glade nissejenter. Foto: Erik S. Høsøien

Tradisjonen lever videre

Det er rørende at juletradisjonene holdes i hevd når samfunnet for øvrig utvikler seg fortere enn vi klarer å henge med.  Gleden og forventningene lever fortsatt, og vi har alle behov for et pusterom med fokus på nestekjærlighet og omsorg for dem rundt oss. 

Ta ekstra godt vare på deg selv og dine nærmeste i denne spesielle tiden med pandemi og begrensninger vi ikke er vant til. Du skal se vi kommer styrket ut av det!

Jul på Røros

Følg #julparoros på Instagram.

Kontakt

JUL PÅ RØROS
Peder Hiorts gt. 2
7374 Røros
Norge

Telefon: +47 72 41 00 00
E-post: post@rorosinfo.com

Toppbildet er tatt av: Lars Geithe.

X