Jul på Rørosmuseet Jul på Røros Jul på Rørosmuseet

I desemberhelgene inviterer Rørosmuseet til ulike aktiviteter utendørs i Kurantgården.

Omgitt av gammelt tømmer og med stjernehimmelen over, kan du sitte og nyte øyeblikket ved bålet. Barn i alle aldre kan leke seg i snøhauger eller lafte byggverk ut fra egen fantasi. Hele familien vil ha glede av et gjensyn med Pippi Langstrømpe på lerretet, der hun forbereder jul med gatene på Røros som kulisser.

Hele familien vil ha glede av et gjensyn med Pippi Langstrømpe på lerretet, der hun forbereder jul med gatene på Røros som kulisser.

Rørosmuseet Smelthytta er åpen hver dag unntatt julaften og første juledag. I tillegg til de faste utstillingene om verdensarv og bergverksdrift, vises to ulike fotoutstillinger. Utstillingen Verdensarv i endring viser historiske foto fra hele verdensarvområdet, satt sammen med nye fotografier tatt på nøyaktig samme sted. De fleste nyere bildene er tatt av landskapsgeograf Oskar Puschmann. Samiske hus er en fotoutstilling som dokumenterer samisk byggeskikk i ulike geografiske områder. Fotograf er Randi Sjølie.

Da Smelthytta var i drift fra 1646 til 1953 var Malmplassen sentrum i Bergstaden. Her var det stor aktivitet med transport av malm, røsting og folk i arbeid. I dag er det Rørosmuseet som fyller bygget som ble reist på ruinene av den gamle smeltehytta. I Kurantgården holder Rørosmuseet Bygningsvernsenteret til, med verksteder og kontorer slik som på Kobberverkets tid. 

Glimt fra Pippis Jul
Glimt fra Pippis Jul. Foto: SVT

I tillegg kan vi anbefale å bli med en av de dyktige guidene på en omvisning. På Bergstadvandring kan du bli bedre kjent med vår unike treby, og forstå hvorfor den har blitt innskrevet på UNESCOs liste over verdensarv. I Olavsgruva tar guiden deg med på en stemningsfull vandring gjennom 300 år med gruvehistorie, 50 meter under bakken. For å sikre trygge opplevelser for alle, har vi begrenset antall plasser på omvisninger, og forhåndspåmelding er nødvendig.

I museumsbutikk kan du finne fine gaver både til deg selv og andre. Med publikumsarealer i tre etasjer er det god plass til å ta imot publikum i Smelthytta. Håndspritdispensere er tilgjengelig, og besøkende oppfordres til å holde avstand og vise hensyn. Alle skal føle seg trygge!

Jul i Sleggveien
Jul i Sleggveien. Foto: Margit Wintervold

Det skal ikke mye lys til for å skape magisk stemning i mørketida, og når Rørosmuseet lager julestemning i Sleggveien og på Malmplassen skjer det med enkle virkemidler. Det var mindre forskjell på hverdag og høytid i det gamle gruvesamfunnet, og jula startet først da kirkeklokkene ringte på julaften. Vi stoler på at gamle hus med lys i vinduene, einerkvister på trappa og lykter i mørke kroker kan skape gode opplevelser for store og små. 

Besøk Smelthytta og Kurantgården, gå deg en tur fra Malmplassen, opp på Slegghaugene, ned gjennom Sleggveien og videre nedover Flanderborg, og vi garanterer julestemning!

Velkommen til jul på Rørosmuseet

Jul på Røros

Følg #julparoros på Instagram.

Kontakt

JUL PÅ RØROS
Peder Hiorts gt. 2
7374 Røros
Norge

Telefon: +47 72 41 00 00
E-post: post@rorosinfo.com

Toppbildet er tatt av: Lars Geithe.

X