Jul på Rørosmuseet Jul på Røros Jul på Rørosmuseet

I desember legger Rørosmuseet til rette for julestemning i området rundt Smelthytta.

Omgitt av gamle tømmerhus og med stjernehimmelen over deg kan du rusle sakte over Malmplassen, se innom utstillingene og museumsbutikken i Rørosmuseet Smelthytta eller helt enkelt trekke pusten, åpne sansene og kjenne at det er mulig å finne roen i førjulstida.

Besøk Smelthytta, gå deg en tur fra Malmplassen, opp på Slegghaugene, ned gjennom Sleggveien og videre nedover Flanderborg, og du kommer garantert i julestemning!

Rørosmuseet Smelthytta er åpen hver dag unntatt julaften og første juledag. I tillegg til de faste utstillingene om verdensarv og bergverksdrift, viser museet to utstillinger med samisk tema. Utstillingen Interruptions viser portretter av samiske kvinner, fotografert av kunstnerduoen Cooper&Gorfer. De to internasjonale kunstnerne viser for øvrig en annen utstilling i det prestisjefylte fotomuseet Fotografiska i Stockholm på samme tid.

Hvem eier historien? viser hvordan ny forskning kaster nytt lys over sørsamisk historie. Utstillingen presenterer nyere arkeologiske funn, blant annet et ildsted funnet ved Aursjøen i Lesja kommune, og flere unike gjenstander som viser at det har vært samisk bosetting i Sør-Norge langt tidligere enn mange har trodd.

Nisser i Sleggveien. Foto: Eirin Sørum

Da Smelthytta var i drift fra 1646 til 1953 var Malmplassen sentrum i Bergstaden. Her var det stor aktivitet med transport av malm, røsting og folk i arbeid. I dag er det Rørosmuseet som fyller bygget som ble reist på ruinene av den gamle smeltehytta. I Kurantgården holder Rørosmuseet Bygningsvernsenteret til, med verksteder og kontorer slik som på Kobberverkets tid. Rørosmuseet ønsker alle velkommen, og kan særlig anbefale å bli med dyktige, kunnskapsrike guider på omvisning. På en Bergstadvandring kan du bli bedre kjent med vår unike treby, og forstå hvorfor den har blitt innskrevet på UNESCOs liste over verdensarv. I Olavsgruva tar guiden deg med på en stemningsfull vandring gjennom 300 år med gruvehistorie, 50 meter under bakken. For å sikre trygge opplevelser for alle er det begrenset antall plasser på omvisninger, og forhåndspåmelding er nødvendig.

I den rikholdige museumsbutikken kan du finne fine gaver både til deg selv og andre. Rørosmuseet har et bredt utvalg av kvalitetsvarer som du kanskje ikke finner andre steder.  Med publikumsarealer i tre etasjer er det god plass til å ta imot publikum i Smelthytta. Håndsprit og munnbind er lett tilgjengelig, og gjestene oppfordres til å holde avstand og vise hensyn til hverandre og museets ansatte. Alle skal føle seg trygge på besøk på Rørosmuseet!

Jul i Sleggveien
Jul i Sleggveien. Foto: Margit Wintervold

Det skal ikke mye lys til for å skape magisk stemning i mørketida, og når Rørosmuseet lager julestemning i Sleggveien og på Malmplassen skjer det med enkle virkemidler. Slik var det jo i det gamle gruvesamfunnet også. Jula før i tida besto av faste ritualer. Folk og hus ble grundig vasket, og forberedelser ble gjort for at både folk og dyr skulle få noe ekstra å spise. Alle skulle få spise seg mette på julaften! Og så var det viktig å få et nytt klesplagg til jul. Jula startet først da kirkeklokkene ringte på julaften. Da som nå stoppet samfunnet litt opp, og oppmerksomheten ble vendt innover. Lyset og varmen innendørs bandt familier sammen, mens de som falt utenfor hadde det ekstra vanskelig. Da som nå.

Rørosmuseets ansatte stoler på at gamle hus med lys i vinduene, einerkvister på trappa og lykter i mørke kroker kan skape gode opplevelser for store og små. Besøk Smelthytta, gå deg en tur fra Malmplassen, opp på Slegghaugene, ned gjennom Sleggveien og videre nedover Flanderborg, og du kommer garantert i julestemning!

Velkommen til jul på Rørosmuseet

Jul på Røros

Følg #julparoros på Instagram.

Kontakt

JUL PÅ RØROS
Peder Hiorts gt. 2
7374 Røros
Norge

Telefon: +47 72 41 00 00
E-post: post@rorosinfo.com

Toppbildet er tatt av: Lars Geithe.

X