Julegate på Røros. Foto: Lars Geithe Julelysene tennes på Røros Jul på Røros Julelysene tennes
på Røros

Fra slutten av november blir Røros forvandlet til et magisk juleeventyr.

Tusenvis av julelys tennes og lyser opp julepyntede gågater, sjarmerende tømmerhus og forventningsfulle røde julekinn for å skape god og ekte julestemning til glede for hytteeiere og alle som bor i Rørosregionen.

Vi tenner lys i desember
Når dagene blir til kveld.
Et lys i alt det blå,
For store og for små,
Som feirer jul i bygd og fjell.

– Fra Jul i Blåfjell

Midt på vidda, omgitt av snødekte topper og runde fjell ligger bergstaden Røros. Her kan familien oppleve god, gammeldags julestemning med duften av gran og fakler, lyden av dombjeller og tusenvis av funklende julelys. Ta med familien eller en du er glad i og finn julestemningen. Røros er som skapt for å bli forelsket i – og av. 
 
Lørdag 28. november tennes julegrana nederst i Bergmannsgata. Da er gater og hus pyntet til jul, og det eneste alle venter på er at lysene skal tennes rundt om i hele bergstaden.  

Hest og slede gjennom Flanderborg.
Hest og slede gjennom Flanderborg. Foto: Thomas Rasmus Skaug

I år vil også husene  Flanderborg være pyntet og lyssatt til jul. Flanderborg er en fredelig gate på østsiden av Hitterelva i Bergstaden. Her finner du sjarmerende tømmerhus helt tilbake fra 1700-tallet med fasader i alle regnbuen farger, som julekulene på treet. Opprinnelig ble bebyggelsen her til langs en gammel innfartsvei til smelthytta. Gaten er kanskje en av de mest særpregete i hele landet. Den følger formen til en svak s-sving og til og med bredden variererHusker du «Jul i Blåfjell»Mange av scene ble spilt inn nettopp i denne gata. 
 
Følger du Flanderborg oppover, kommer du til Riishagen. Riishagen er en trekantformet, liten hage med et pent stakittgjerde rundt. Som noe helt nytt i år vil det stå et juletre med glitrende julelys her, øverst i gata – og skape ekstra varm og magisk stemning for deg som vil vandre rundt i gatene og suge til deg juleatmosfæren.

Julelys i Kjerkgata.
Julelys i Kjerkgata. Foto: Thomas Rasmus Skaug

Herfra er ikke veien lang bort til Sleggveien. I Sleggveien får du et lite innblikk i bergverkssamfunnets sosiale historie. I de øverste husene i denne korte gata bodde handverkere, tatere, løsarbeidere og enslige som ikke hadde gårdsbruk og husdyr å leve av. Her får du oppleve en unik måte å pynte til jul på som du ikke finner andre steder enn på Røros. I gamle dager var det vanlig å sette opp hesjestaur og stikke inn einerkvister som pynt. I år blir Sleggveien pyntet på gammelmåten, og med lys også her blir dette en ekstra koselig vei å gå. 

Fra toppen av Sleggveien kan du nyte utsikten over den julepyntede Bergstaden med funklende julelys, kanskje med en gnistrende stjernehimmel over. På vei tilbake til staden, anbefaler vi turen over Rødbrua eller brua  Flanderborg. Begge bruene er nemlig vakkert dekorert med julelys.  

Nyt en lysende og magisk rundtur i julestaden Røros.

Jul på Røros

Følg #julparoros på Instagram.

Kontakt

JUL PÅ RØROS
Peder Hiorts gt. 2
7374 Røros
Norge

Telefon: +47 72 41 00 00
E-post: post@rorosinfo.com

Toppbildet er tatt av: Lars Geithe.

X