Julemat Smaken av førjul Jul på Røros Smaken av førjul

Noe av det beste med november er at en del av det du skal rekke i desember – det trenger du ikke å tenke på enda.

November er som en gammel venn, fordi den bare er der og krever ikke så mye. Klemt inn mellom høstferie og juleferie. Det er ikke så mye som skal skje, fikses eller gjøres. Men det er lov å ta en førsmak på julematen. Oktober er for tidlig, men november, da er det innafor! Hva med å samle noen få venner, (maks fem – så holder du koronareglene) til et deilig prøve-julematen-måltid. Smak på årets rakfisk sammen. Smak på den deilige, lokale julematen som er produsert i Rørosregionen. Test ut en tre-retter med julesmaker i november.

NM i Rakfisk på Vauldalen. Foto: Per Erik Jæger
NM i Rakfisk på Vauldalen. Foto: Per Erik Jæger

Forrett: Rakfisk

Rakfisk er kanskje den retten som står på menyen i de fleste hus og hytter nå i november, og tilgangen på god rakfisk i Rørosregionen er god. Smak på Pinstifisken som er et gourmetprodukt i særklasse.  Eller gjør som Gordon Ramsey og test ut rakfisken fra Stensaas. Her bærer de stolt familiehistorien fra 1890 på skuldrene. Dkan få både vanlig rakfisk, og skikkelig rak rakfisk – men den er for de viderekomne. Skal vi røpe at Gordon Ramsay foretrakk den første? 

De mest konservative rakfiskforkjemperne sier at fisken bare skal spises med flatbrød, potet og smør. Mens andre velger å bruke rømme, purreløk og rødbet, og annet fargerikt og smakelig tilbehør. Uansett hva du gjør, så må du ha godt flatbrød fra Rørosbaker´n. Her kan du velge økologisk flatbrød, eller flatbrød med smak av tyttebær, karve og ramsløk. Ingenting er bedre enn den økologiske, fløyelsmyke og fyldige rømmen fra Rørosmeieriet. Har du smakt på den er det ingen vei tilbake – den smaken slår alt du tidligere har prøvd av rømme – og det blir vanskelig å velge noe annet etter bare ett møteRøros Smør er utviklet etter inspirasjon fra budeie Ingrid Skancke i Svendslia, og fortsatt smaker det nykinnet og deilig – med litt salt  – bare prøv det! Til rakfisken må du ha mandelpotet. Bare det beste er godt nok og Auma Mandel har den beste.  

Pinnekjøtt av rein. Foto: Matprat.
Pinnekjøtt av rein. Foto: Matprat.

Hovedrett: Pinnekjøtt av rein

Reinsdyrkjøttet er den noe av det magreste kjøttet du kan spise og det gir like mye omega 3 som fisk og sjømat. Når vi da legger til at smaken av reinsdyr er smaken av vidde og smaken av evighet – ja, da er det ingen grunn til ikke å la reinsdyret spille hovedrollen i jula. Hos Rørosrein får du pinnekjøtt av reinsdyr, og du kan trygt bytte ut sauen med rein. Synes du det er litt for vågalt, for jula har sine tradisjoner, da passer det perfekt å teste det ut nå i november. Bare gled deg til en ny og samtidig kjent smak. 

Men du får også reinsdyrfilet,  grillpølser, tørka reinsdyrkjøtt, reinsdyrskav, reinsdyrburger og ikke minst Rørosviddas perle som er mørbrad av reinsdyrkalv og det møreste kjøtt du kan tenke deg. Test smakene nå og finn dine favoritter til julens matbord. Smak også på Røros Kjøtts lammerull og sylte, og la disse deilige smakene finne veien til julens matopplevelser. 

Er det ribba som er selvskreven julemat, så test ulike varianter før jul og perfeksjoner den før julaften. Aursundsgris har svinaktig godt kjøtt fra Engesvollen gård. Her lever grisene et fritt og godt liv, som setter seg i smaken på kjøttet.

Hovedrett: Pinnekjøtt av rein

Reinsdyrkjøttet er den noe av det magreste kjøttet du kan spise og det gir like mye omega 3 som fisk og sjømat. Når vi da legger til at smaken av reinsdyr er smaken av vidde og smaken av evighet – ja, da er det ingen grunn til ikke å la reinsdyret spille hovedrollen i jula. Hos Rørosrein får du pinnekjøtt av reinsdyr, og du kan trygt bytte ut sauen med rein. Synes du det er litt for vågalt, for jula har sine tradisjoner, da passer det perfekt å teste det ut nå i november. Bare gled deg til en ny og samtidig kjent smak. 

Men du får også reinsdyrfilet,  grillpølser, tørka reinsdyrkjøtt, reinsdyrskav, reinsdyrburger og ikke minst Rørosviddas perle som er mørbrad av reinsdyrkalv og det møreste kjøtt du kan tenke deg. Test smakene nå og finn dine favoritter til julens matbord. Smak også på Røros Kjøtts lammerull og sylte, og la disse deilige smakene finne veien til julens matopplevelser. 

Er det ribba som er selvskreven julemat, så test ulike varianter før jul og perfeksjoner den før julaften. Aursundsgris har svinaktig godt kjøtt fra Engesvollen gård. Her lever grisene et fritt og godt liv, som setter seg i smaken på kjøttet.

Pinnekjøtt av rein. Foto: Matprat.
Pinnekjøtt av rein. Foto: Matprat.
Pannacotta med multer. Foto: Rørosmeieriet
Pannacotta med multer. Foto: Rørosmeieriet

Dessert

Til dessert kan du servere de gode og prisbelønte ostene fra Eggen gardsysteri eller Galåvolden Gård. Røros Is og Røroskua Sjokolade er også gode lokale valg som du finner i de lokale matbutikkene eller på gårdsutsalget til Galåvolden Gård. Hvis du ikke har smakt på Ingerlemse fra Kalsa gårdsbakeri, så ta med en pakke fra butikken nå. Du kan fort bestemme deg for at lemse skal på kaffebordet i jula, for dette er smaken av hjemmebakte godsakerDronninga av desserter er likevel denne – tjukkmjølkspannacotta med multer.

Kos deg med smaken av førjul.

Jul på Røros

Følg #julparoros på Instagram.

Kontakt

JUL PÅ RØROS
Peder Hiorts gt. 2
7374 Røros
Norge

Telefon: +47 72 41 00 00
E-post: post@rorosinfo.com

X