22nov
Av: Margit Wintervold Dato: november 22, 2021 Kategori(er): Forside, Ukategorisert Comments: 0

Å starte desember med julebakst er en god ting.

Er du en av dem som synes julekakene smaker best før jul? I så fall kan du trygt ta dobbelt porsjon av alle slag. Gevinsten er: Du får julestemning i huset. Du er ferdig i god tid før jul. Du slipper å stresse. 

Smaken av jul

Mange forbinder “smaken av jul” med krydder som nellik, kardemomme og kanel. Skal du få gode og sprø julekaker er det viktig å bruke skikkelig smør. Det får du hvis du bruker økologisk Røros Smør. Dette smøret er ikke så kompakt som andre typer smør og har en aromatisk, lett syrlig og tydelig smørsmak. Med litt tilsatt havsalt, så kan du bruke mindre salt enn oppskriften på julekakene sier.  

Sju slag

Tidligere var mange vant til at det måtte være sju slag på bordet. Nå baker vi færre julekaker, og lager heller gode desserter eller baker ei kake. Så for mange moderne familier holder det med noen få slag. Her skal du få sju tips, men du trenger ikke å bake alle. 

1. Smultringer

Nybakte smultringer er en fristelse det er vanskelig å motstå. Samtidig er det flere som kvier seg for å sette i gang julebakst med varm smult. Med Meieribestyrerens smultringer får du både en enkel og god oppskrift.

2. og 3. Elins julekjeks og kolakaker

Elins julekjeks er enkle å bake og blir fort populære hos barna med smaken av vanilje og kanel. En annen sikker vinner hos barna er kolakaker, eller karamellkakerDisse julekakene er så gode at de må gjemmes hvis det skal være noen igjen til jul. 

4. Pjalt

Trygstads pjalt er så god at vi anbefaler å kjøpe den! Men vil du lage selv, så er Pjalt a la Jo Inge det nærmeste du kommer den berømte Trygstad-pjalten. Jo Inge har jobbet på bakeri og bakt tusenvis av pjalt, så dette blir godt! 

 

5. Fløtekarameller

Hvem har sagt at alt må være julekaker? Hvis barna får bestemme kan ett av slagene gjerne være fløtekarameller. Hjemmelagde og fløyelsmyke, mmm 

6. Sjakkruter

Sjakkruter er en slager for mange. Denne julebaksten må du gjemme godt, for disse kakene er gode med både melk og kaffe.   

7. Pepperkaker

Pepperkaker er kanskje den julekaken de fleste familier baker sammen, både små og store. Her har vi en gammel oppskrift på julas pepperkaker som både har mer av sukker, krydder og fløte enn vanlig. Resultatet er pepperkaker som smaker skikkelig godt, og en deig du også kan lage pepperkakehus av. La kreativiteten leve, og bak et pepperkakehus, en landsby eller kanskje et pepperkakedrivhus? Går du for det siste bør du nok være dreven, men det finnes fine varianter med gelatinplater som vindu. Bare ett tips.  

Desserter og engelsk julekake

Riskrem er en dessert mange forbinder med jul og juletradisjoner. Men hva med en liten vri – å prøve appelsin i stedet for rød saus? Hvis du ikke har laget panna cotta enda, så må du prøve tjukkmjølkspannacottaen til Rørosmeieriet. Du kan velge mellom saus av multer, skogsbær eller appelsin. Is er ofte barnas favoritt, så prikken-over-i-en i jula er å slå til med en hjemmelaget variant.

Vil du ha en saftig, smaksrik og ultragod julekake, skal du bake engelsk julekake. Baker du den nå, så rekker du det akkurat. For den engelske julekaken trenger noen uker for å få fram saftigheten og alle de gode smakene.

Sett på julemusikk og kos deg med julebaksten.