09nov
Av: Margit Wintervold Dato: november 09, 2020 Kategori(er): Nyheter Comments: 0

For mange er julegavehandel forbundet med stress, mas og handlelister. Men noen steder evner å gjøre dette til en av de hyggeligste opplevelsene du kan ha før jul.

Er målet å unngå stress? Start julehandelen nå i november. Kombinasjonen lite sted med store muligheter for handel, kombinert med november måned – det er vinn vinn. November hos oss er ikke kjedelig og trist – det er hvit mørketid. 

Hvis du er på hytta, bor i Rørosregionen eller kommer hit som gjest, så kan du fint legge julehandelen til Røros. Her er pulsen litt lavere enn i hektiske storbyer, og rammen er en nydelig, nostalgisk og fargerik trehusbebyggelse.

Foto: Thomas Rasmus Skaug

Julehandel på Soloppgangen. Foto: Tom Gustavsen
Julehandel på Soloppgangen. Foto: Tom Gustvasen
Tips til førjulshandelen

Ingen er vel bedre til å gi tips til førjulshandelen enn lederen for Røros Handelsstand, Rikke Lolk Norvik. Hun kjenner Bergstaden ut og inn.

– Det går ikke an å være på Røros uten å besøke juleloftet på Soloppgangen. Du går opp ei lita, bratt trapp og kommer til et rom som sier 100% jul – overfylt av flotte juleartikler. Her har du alt av moderne og gammeldags julepynt, selvfølgelig i et gammelt trehus.

Når du trenger en pause, eller en matbit, så må du besøke Thomasgaarden, Kaffestuggu, Trygstad Bakeri, Bakeriet på Røros eller Kafé Lysstråle. Disse kafèene er små perler. Det er lavt under taket, de har fargerike møbler og kunst på veggene. Her finner du en unik atmosfære, det er hjemmekoselig og de har tatt vare på det gamle. Dette er en opplevelse som gjør julehandelen ekstra hyggelig,» sier Rikke Lolk Norvik

Nisjebutikkene – klær du ikke finner andre steder

Kanskje ikke så rart, med tanke på at Røros har rikelig av både vinter og kulde, men her finner du spesielt mange butikker som selger gode ullprodukter. Både sportsbutikkene Sport1 Røros og Røros Sport, samt friluftsbutikken Villmarka Røros har et bredt utvalg, men også spesialbutikkene er spennende. Lannulva er et norsk merke som bruker merinoull i alle sine produkter. Leter du etter klær du ikke finner andre steder, så har du mange små nisjebutikker å velge i: Edel Design, Frost, Det Gule Huset , Lille Røffe og Ny norsk design. Ønsker du deg eksklusivt undertøy er det lov å drømme seg bort hos vidUnderlig. I tillegg har lokalene du handler i en sjelden ramme – her er det tømmervegger fra både 16- og 1700-tallet.

White House of Candles – det blir ikke jul uten lys

Vil du virkelig suge inn julestemningen, så kan du ikke gå glipp av et besøk hos White House of Candles på Os. Her får du julelys i alle farger og fasonger, og et besøk i denne butikken er en opplevelse i seg selv. For akkurat nå er det to ting vi trenger: Det er snøen som gjør alt hvitt, og det er julelysene som vi tenner både ute og inne. Julestemning sikret? Check.

På Røros finner du juleting- og tang å få kjøpt hos Lille Røros. Denne butikken har et sjeldent fint utstillingsvindu, så stopp litt utenfor og bare se på alt som “er jul”, før du går opp trappa og inn i lokalet. Er du på jakt etter de helt spesielle julegavene, så gå innom Mye Rart Røros, som har t-skjorter med trykk, håndlagde og unike gaver, bøker og mye annet rart.

Kunst og håndverk

Røros har utrolig mange dyktige keramikere, og du finner mye forskjellig for den håndverks-og kunstinteresserte her. Drøm deg bort i den fantasifylte bakgården til Lysgaard Keramikk. Se skulpturer fra lokale og internasjonale personligheter hos Per Sverre Dahl. Få et innblikk i tradisjonshåndverk hos Potteriet Røros. Besøk også Husfliden som har en rekke varer av høy kvalitet. Her kan du kjøpe skinnfeller av sau og rein, pledd fra Røros Tweed og håndverk i tre, metall og tøy.

Har du vært innom Kunst og Kaos i Mørkstugata? Dette lille galleriet flommer over av lidenskap og entusiasme. Her møter du verk av kjente kunstnere, men du finner også fine julegaver i form av interiør- og kjøkkenting, spill, leker, bøker og julepynt.

Hos Røros Kunstformidling på Nilsenhjørnet finner du kunst og kunsthåndverk i skjønn forening. Vil du sitte ute i snøen og sørge for å holde varmen – da er reinsdyrskinn tingen og det har de her. Leter du etter fine skjerf, prøv et kunstskjerf. Garantert en veriant ingen andre har. Her finner du gaven til den som “har alt”.

Stensaasen på Julemarked Røros. Foto: Bjørg Skancke Moen
Julemarkedet på Røros er det perfekte stedet for å handle julemat. Foto: Bjørg Skancke Moen
Lokalmat i Rørosregionen

Lokalmaten står sterkt i Rørosregionen. Smaksopplevelsene står i kø når du besøker «lokalmathovedstaden» i Norge. Her har du mulighet til å handle lokale råvarer på nesten alle matbutikker. Under Julemarkedet på Røros kommer flere av lokalmatprodusentene til å ha boder ute i gata. Dette er en hyggelig anledning til å få smaksprøver og å kjøpe med seg julemat hjem. Ønsker du å spise ute har du mange muligheter til å smake på lokale råvarer – og det lokale ølet anbefales.

Se mulighetene dine her. 

Søberg Gård

Søberg Gård er noe helt for seg selv. Her er du er hjertelig velkommen til en trivelig julehandel med garantert julestemning. Gården ligger ved riksvei 3 mellom Alvdal og Tynset. Her finner du gårdshandel med lys og lokalmat. Stabburet er fylt med kortreist mat og lokal drikke i to etasjer. Driftsbygningen på gården er bygd om til Lysgrotten, og byr på hele 500 kvadratmeter med stemningsskapende lys og detaljer. På Søberg Gård hjelper de deg gjerne med å skape det perfekte bordet for en varm og koselig jul hjemme hos deg. Mangler du julepynt er dette riktig sted. Det er ingen som går tomhendt fra Søberg Gård!

Kanefart på Røros_foto_Thomas Rasmus Skaug
Kanefart på Røros. Foto: Thomas Rasmus Skaug
Tynset som handelssentrum

I Rørosregionen er vi så heldige at vi har to store steder for handel. Tynset har i en årrekke vært et stort handelssentrum i regionen. Her har du et stort utvalg nisjebutikker som kan hjelpe deg med det meste. Flere av oss setter i gang oppussingsprosjekter som skal være ferdige til jul – og da får du gode råd og hjelp hos Bohus TynsetByggmakker TynsetFlügger, Tynset Farve & InteriørMalerbuaMaxbo Tynset og Poulsson Interiørdesign AS. Ønsker du deg noe annet enn kjedeklær til jul, så anbefaler vi Oddruns No 1. Ser du etter klær av det mer sporty slaget må du kikke innom Alvdal -Tynset Sport. Når du trenger en pause i juleshoppingen, så sørg for å dra innom kaféen Waagans Bakeri, for bedre bakverk skal du lete lenge etter.

Kjøpesenter med god plass

Kjøpesentrene på Tynset og Røros har mange butikker og et godt utvalg av varer. Enten du velger Domus Tynset, Alti Tynset eller Domus Røros, så finner du alt du trenger og mer til. Uansett hvor du drar, så er det mindre stress og mindre folk i Rørosregionen, og før jul er det kanskje øverst på ønskelista for mange av oss.