20okt
Av: margit Dato: oktober 20, 2019 Kategori(er): Nyheter Comments: 0

For mange er julegavehandel forbundet med stress, mas og handlelister. Men noen steder evner å gjøre dette til en av de hyggeligste opplevelsene du kan ha før jul. Hvis du legger julehandelen til Røros, så kan vi garantere snø og julestemning fra du kommer til du drar. Her er pulsen litt lavere enn i hektiske storbyer, og rammen er en nydelig, nostalgisk og fargerik trehusbebyggelse.

Ta et avbrekk i julsestria, reis til Røros og la julestemningen synke inn. Alle selgerne på Bergstaden melder om at tida før jul er ei ekstra hyggelig tid å jobbe på. Julestemningen ute blir med inn i butikkene.

Foto: Thomas Rasmus Skaug

Julehandel på Soloppgangen. Foto: Tom Gustavsen
Julehandel på Soloppgangen. Foto: Tom Gustvasen
Tips til førjulshandelen

Ingen er vel bedre til å gi tips til førjulshandelen enn lederen for Røros Handelsstand, Rikke Lolk Norvik. Hun kjenner Bergstaden ut og inn.

– Det går ikke an å reise til Røros uten å besøke juleloftet på Soloppgangen. Du går opp ei lita, bratt trapp og kommer til et rom som sier 100% jul – overfylt av flotte juleartikler. Her har du alt av moderne og gammeldags julepynt, selvfølgelig i et gammelt trehus.

Når du trenger en pause, eller en matbit, så må du besøke Thomasgaarden, Kaffestuggu eller Kafé Lysstråle. Disse kafèene er små perler. Det er lavt under taket, de har fargerike møbler og kunst på veggene. Her finner du en unik atmosfære, det er hjemmekoselig og de har tatt vare på det gamle. Dette er en opplevelse som gjør julehandelen ekstra hyggelig,» sier Rikke Lolk Norvik

Lanullva
Nisjebutikkene – klær du ikke finner andre steder

Kanskje ikke så rart, med tanke på at Røros har rikelig av både vinter og kulde, men her finner du spesielt mange butikker som selger gode ullprodukter. Både sportsbutikkene har et bredt utvalg, men også spesialbutikkene er spennende. Lannulva er et norsk merke som bruker merinoull i alle sine produkter. Leter du etter klær du ikke finner andre steder, så har du mange små nisjebutikker å velge i: Edel Design, Frost, Det Gule Huset  og Ny norsk design. I tillegg har lokalene du handler i en sjelden ramme – her er det tømmervegger fra både 16- og 1700-tallet.

White House of Candles – det blir ikke jul uten lys

Vil du virkelig suge inn julestemningen, så kan du ikke gå glipp av et besøk hos White House of Candles. I februar 2019 åpnet de utsalg på Røros, slik at alle besøkende kan få se hva som produseres for hånd i hovedbutikken og fabrikken på Os. De unike julegavene finnes her!

Håndverk

Røros har utrolig mange dyktige keramikere, og du finner mye forskjellig for den håndverks-og kunstinteresserte her. Drøm deg bort i den fantasifylte bakgården til Lysgaard Keramikk. Se skulpturer fra lokale og internasjonale personligheter hos Per Sverre Dahl. Få et innblikk i tradisjonshåndverk hos Potteriet Røros. Besøk også Husfliden som har en rekke varer av høy kvalitet. Her kan du kjøpe skinnfeller av sau og rein, pledd fra Røros Tweed og håndverk i tre, metall og tøy.

Stensaasen på Julemarked Røros. Foto: Bjørg Skancke Moen
Julemarkedet på Røros er det perfekte stedet for å handle julemat. Foto: Bjørg Skancke Moen
Lokalmat i Rørosregionen

Lokalmaten står sterkt i Rørosregionen. Smaksopplevelsene står i kø når du besøker «lokalmathovedstaden» i Norge. Her har du mulighet til å handle lokale råvarer på nesten alle matbutikker. Flere av produsentene har også gårdsutsalg, der du kan kjøpe varene direkte fra produksjonen. Ønsker du å spise ute har du en god anledning til å smake på lokale råvarer – og det lokale ølet anbefales.

Se mulighetene dine her. 

Dagstur til Julemarked Røros

UnderJulemarkedet på Røros blir det stemningsfull julehandel i gater og butikker, hest og sledeturer, julesang, nisser i gatene og andre aktiviteter for små og store. Ta turen 5.-8. desember.

Les mer om Julemarked på Røros. 

Kanefart på Røros_foto_Thomas Rasmus Skaug
Kanefart på Røros. Foto: Thomas Rasmus Skaug

Opplevelser i Rørosregionen som julegave

Eller hva med å gi opplevelser i julegave?

Kanskje du vil overraske kjæresten med en opplevelse som blir spesiell for dere begge? Her kan dere endelig ha tid til hverandre og tid til å dele en spesiell stund. Eller vil du ta med foreldre på noe de sent vil glemme? Hva med søster eller bror? Kanskje hele storfamilien skal dra på en opplevelse for livet. Vi har flere forslag til opplevelser fra vår region.

Vinterfestspill i Bergstaden – Den femte årstid

Når marslyset kommer og vinteren fortsatt byr på et teppe av snø, da er det duket for en stemningsfull begivenhet med Vinterfestspill i Bergstaden. Her er det 20 unike arrangementer å velge mellom fra 12. – 15. mars 2020.
Les mer.

Elden – en magisk teateropplevelse

Elden har vokst til å bli Norges nest største uteteater og er en magisk opplevelse på Norges mest spektakulære utescene, nemlig Slagghaugene.
Les mer.

Opera di Setra – kultur på fjellet

Hvem hadde trodd at man kunne finne opera av ypperste klasse langt inne på fjellet i Nord-Østerdalen? Opera di Setra gir deg musikk, tradisjoner, natur, folk og dyr i skjønn forening.
Les mer.

Lokalmatsafari i Bergstaden – midt i verdensarven Røros

Lokalmatsafari i Bergstaden tar deg med på en times reise i lokalmatens historie. Her får du høre om bakgrunnen til noen av våre mest kjente produkter og matretter. Vi avslutter med lokalmat satt sammen av eldre og moderne matkultur, og alt skjer i historiske omgivelser midt i verdensarven.
Les mer.

Fæmund 2 – en opplevelse på «innlandshavet»

Dette er en gave dine nærmeste sent vil glemme. M/S Fæmund tilbyr gavekort inkludert dagspass og et smaksrikt lokalmat-måltid ombord på Fæmund 2. Femunden er Norges nest største naturlige innsjø og inngangsporten til Femundsmarka Nasjonalpark. Båtturen gjennom den spesielle urskogen i Femundsmarka er en storslagen opplevelse i seg selv.
Les mer.