25jul
Av: pikselpusher Dato: juli 25, 2017 Kategori(er): Reisetips Comments: 0

Jakten på den gode og ekte julestemningen trenger du ikke lenger å tenke på. Bare kom til oss.

Her laver snøen ned i desember og legger seg som et delikat teppe over vidde, skog og hus. Gatene lyses opp av julelys og de mange små og store islyktene folk selv lager står og funkler foran husene. Røros blir ikke pyntet til jul – Røros er jul. Her bor og lever folk – og de gjør som de alltid har gjort, de gleder seg til å ta varmt imot deg så du får den ekte, gode julestemningen som gir roser i kinn og varige minner.

Ekte julestemning med alle sanser

Julemarked Røros er tuftet på det ekte og nære, med gater omkranset av fargerike trehus, ren, hvit snø som legger seg oppetter veggene og en blåtime som fortryller store og små. Her kan du bare rusle rundt og kjenne at du blir fylt med juleglede – og du kan prøve våre morsomme vinteraktiviteter, kanefart, sparkstøtting eller aking. Alt sammen midt i Røros sentrum. 
 
Verdensarven Røros er det rette stedet når du vil senke pulsen og oppleve julestemning med den gode barnlige forventningen om at noe magisk vil skje. Vandre blant sjarmerende trehus i særpregede handlegater, der levende nostalgi danner det perfekte miljøet for et utendørs julemarked. Bod-selgerne krydrer det hele med julevarer og gode smaker. Underveis kan du stoppe ved en av de mange bålpannene og kjenne varmen fra ilden.

Julestemning på Røros. Foto: Øyeblikket Foto/Bjørg Moen Skancke

Tilbake etter ett år

Etter et års pause gleder hele Røros seg stort til å invitere deg til julemarked igjen, og for å gjøre ekstra stas på de som kommer og besøker oss, er markedet utvidet fra fire til hele tolv dager. I år er du velkommen på stemningsfullt julemarked med vinter og snø fra 1. til 12. desember. 

Den ekte og naturlige julestemningen blir forsterket enda mer ved at hele sentrum av Røros blir julemarked. Klynger med boder og områder med juletrær, lys benker og bålpanner ved utsalgene vil skape et miljø for trivsel og ordentlig norsk hygge. Snus in duften av fersk hjemmebakst og varm deg med en lekkert krydret kopp med julegløgg.  

Midtpunktet for julemarkedet blir nederste del av Kjerkgata og parken. Her vil du finne markedsboder som selger lokalprodusert mat, klær og mange andre varer.

Reise og bo her

Verken reinsdyret eller hesten kan hente deg der du bor, men til de står klare og venter på deg når du kommer hit. Du kan velge mellom mange alternative reisemåter for å komme til julestemningen på Røros. To daglige flyavganger mellom Oslo og Røros tar deg hit på bare 50 minutter. Foretrekker du å reise med tog, er det også flere daglige avganger både fra Oslo og Trondheim, og du kjører bil til oss på 2 timer fra Trondheim og 5 timer fra Oslo. 

I og rundt Julestaden Røros finner du overnattingssteder i mange ulike kategorier. Fordi årets julemarked strekker seg over hele tolv dager, gir det deg som besøker oss større mulighet til å velge en overnatting som passer akkurat deg og ditt reisefølge. Her finner du en oversikt over overnattingsmuligheter på Røros og i regionen rundt.  

Familie i hest og slede opp Sleggveien på Røros.
Kanefart i sleggveien. Foto: Trøndelag Reiseliv/Buckethaus/Marius Rua

Kanefart 

Hvis du ikke har prøvd kanefart, så har du en stemningsfull opplevelse i vente. Når mørket har senket seg over verdensarven Røros og det er vinterkveld på fjellet, stiger røyken hvit og klar fra skorsteinene. Her fyrer folk med tørr fjellbjørk, og det gir den unike duften som er fjellets naturlige røkelse. Bak heklede gardiner i byens mange små vinduer kan du ane lyset og varmen fra peisen.  

Selv sitter du godt innpakket i saueskinnspelser, mens den store, trygge hesten trekker sleden gjennom snødekte gate. Få ting er mer romantisk enn en tur med kanefart rundt i Røros. Du kan kose deg under skinnfellen med en rykende varm kopp kakao, mens faklene lyser opp sleden og hestene går gjennom de snødekte og smale gatene. Underveis ser du sjarmerende hus, butikker, gallerier og spisesteder, og kanskje oppdager du et sted du vil tilbringe resten av kvelden? 

Aking

Når du først er i gang med vinteraktiviteter, anbefaler vi at du prøver aking, få ting gir deg like stor barnlig glede som akkurat det å ake i ren snø. Midt i Røros sentrum finner du en liten slalåmbakke. Her går hestene ute på jordet ved siden av, mens bare du eller hele familien kan ake, stå på snowoard eller slalåm ned bakkene i Åsgjerdet. En mer sentrumsnær, lavterskel og artig aktivitet skal du lete lenge etter! 

Sparketur i Verdensarven. Foto: Thomas Rasmus Skaug
Sparketur i Verdensarven. Foto: Thomas Rasmus Skaug

Spark

Kanskje husker du sparken fra Netflix’ stemningsfulle julesuksess Home for Christmas, som ble spilt inn på Røros? Å prøve en sparkstøtting og ta meiene fatt rundt i den fargerike trehusbebyggelsen i Røros bergstad er en unik og særdeles flott vinteropplevelse. Her er spark like vanlig om vinteren som sykkel er om sommeren. Sparkene står parkert utenfor kafeer og butikker, og de blir brukt som transportmiddel av gamle, unge og familier. Sparken leier du på Turistkontoret. 

Velkommen til Julemarked Røros 1.-12. desember 2021 

Kom i stemning og se filmen fra tidligere julemarkeder: