24apr
Av: Mali Finborud Dato: april 24, 2022 Kategori(er): Forside, Nyheter Comments: 0

Rørosregionens kultur, natur og historie er tett sammenvevd.

Her finner du mange spor etter gruvedriften, kulturarrangementer og -opplevelser står i kø, og vi har en natur som kan by opp de fleste til dans. Under ditt opphold kan du besøke flere attraksjoner som formidler historien gjennom utstillinger, aktiviteter, du kan besøke flotte naturområder og få uforglemmelige smaksopplevelser. Velkommen til Rørosregionen!

Kultur fra scenen

Sommeren er høysesong for magiske sceneopplevelser i regionen. Hva er vel flottere enn å drømme seg bort i en annen verden samtidig som naturen setter sitt preg på opplevelsen?

Musikkteateret Elden settes opp i spektakulære omgivelser på Røros. Midt i verdensarven spilles Elden, med de vernede og majestetiske Slegghaugene som teaterscene. Du har mulighet til å kombinere denne sjeldne opplevelsen med et nydelig måltid kortreist mat – og det på selveste spillplassen. Restaurant Slagg, Eldens egen restaurant, serverer fantastiske råvarer fra Rørosregionen i en fireretters meny. Du får både reinsdyr fra Stensaas og sik fra Aursunden, og kanskje den aller beste starten på en kveld med Elden?

I år setter Opera Di Setra opp The Sound of Music. Har du ikke vært på dette eventyrlige arrangementet enda, så er det verdt å sjekke det ut i år. Opera di Setra er en vill ide om å ta folk med inn i operaens verden ut til en setervang i Nord- Østerdalen. Dette er musikk, tradisjoner, natur, folk og dyr i skjønn forening – og noe du aldri har vært med på før!

Eller hva med Christianus Sextus – en vandring inn i Falkbergets rike? Midt i det som fortsatt er igjen av Christianus Sextus gruve får publikum oppleve ypperlige skuespillere og artister i et enestående samspill med natur, industrihistorie og Falkbergets forfatterskap.

Et fast og populærtt arrangement hver sommer er Olsok i Tolga. Her blir det konserter, bruktsalg, vandringer og utstillinger.

 

Lokalmatsafari. Foto: Frontal Media
Smaken av kultur

Det nakne landskapet og det barske klimaet i Rørosregionen gjør at råvarene vokser sakte og dermed bringer frem den gode smaken i alt som spirer og gror her. Alt smaker…. ja, mer! Regionen er rik på mattradisjoner og du kan få ta del i denne historien gjennom Lokalmatsafari. Her kan du bli med på en unik vandring gjennom lokalmathovedstaden Røros. Guiden har fokus på lokalmatens historie og utvikling, og du får vite opprinnelsen bak noen av våre mest kjente produkter og matretter. Vi skal innom byjordbruket, overdådige nyttårsball fra en svunnen tid, reindrift, handel under Rørosmartnan og mye mer!  Alt leder frem til det moderne mateventyret Røros har blitt til i dag.

Lokalmat og opplevelser

Søberg Gård kan du handle lokalmat, slik den skal være i en atmosfære den fortjener, nemlig på Stabburet. Den gode smaken kommer ikke av seg selv. Godt og omsorgsfullt stell av dyra, seterliv og frodig utmarksbeite bidrar til å skape det lille ekstra, det unike, som du får på Søberg Gård. La barna nyte isen og hilse på lammene, mens dere voksne tar en kopp kaffe på sommerkaféen.

Galåvolden Gård er det gårdsutsalg og om visninger hele sommeren. Har du sett på Det Norske Måltid? Da vet du sikkert at Galåvolden Gård har fått mange priser for produktene sine her. RørosIs er kanskje den mest populære hos barna, men de har også Marengs fra Røros, Røros Vaffel, Røros Pannekake, RørosOst og Røros Majones. Gårdsbesøket gir også mulighet til å hilse på kjælne småkalver og nysgjerrige høner.

Hos Rørosrein får du den samiske opplevelsen. Her går natur, kultur og historie  hånd i hånd. Her driver de med reindrift og formidling av sørsamisk kultur og tradisjon – det samiske arvesølvet. Nå har du sjansen til å bli bedre kjent med den sørsamiske kulturen, og møte reinsdyra på nært hold. I Koia serveres reinsdyrkjøtt av beste kvalitet, tilberedt med lokale råvarer.

Hjemmebakst og seterkost

Har du vært på besøk hos Kalsa Gårdsbakeri? Her lever mennesker og dyr et gørrgodt liv. Her bakes det lemse og pjalt som kan nytes i sommerkaféen. I det 150 år gamle og nyrestaurerte Såmmårfjøset, serveres det rømmegrøt og spekemat og mye annet godt. Her står tradisjonsmaten i fokus, og den er gørrgod.

Ønsker du en mer tradisjonell seteropplevelse, så finnes det en liten perle i Femundsmarka, som heter Ljøsnåvollen. Her har det vørt seterdrift siden slutten på 1600-tallet, og det setres på gammelmåten den dag i dag. Ljøsnåvollen selger tradisjonskost som spekemat, rømmegrøt, skjørost og rømme, du kan overnatte i enkle hytter uten innlagt vann eller strøm. Er du glad i fjellturer kan du kombinere besøket til Ljøsnåvollen med en tur opp på Storvigelen. Snakk om tur, natur, historie og lokalmat i ett!

Bergstadvandring. Foto: Øystein Engan
Kulturhistorie

Er det noe Rørosregionen ikke mangler, så er det kulturminner. Store deler av samfunnet vårt er basert på gruvedrift og gårdsbruk. Fordyp deg i historien bak Røros Kobberverk, og besøk restene av de mange gruvene rundt om i Rørosregionen. Gå i sporene til 333 års gruvehistorie og oppdag gamle byggverk, ruiner og rester etter gruvesamfunn med egne familieboliger, butikk og postkontor.

Museer i Rørosregionen

Hele Rørosregionen har spennende museer og gårdsanlegg som er verdt et besøk. Oddentunet er et godt bevart og freda gårdsanlegg med hovedbygning fra tidlig på 1800-tallet, Dølmotunet er et levende gårdsmuseum midt i Tolga sentrum, Tynset bygdemuseum viser den tradisjonelle byggeskikken i området, og Husantunet er ett av landets best bevarte antikvariske gårdstun.

Rørosmuseet Smelthytta 

I den gamle smelthytta på Malmplassen i Røros sentrum kan du lære mer om Røroshistorien og om Røros Kobberverk. Se den fantastiske miniatyrutstillingen med bevegelige modeller av gruver, smelthytter, arbeidere og de tekniske innretningene som var i bruk.  

Bli med på på en vandring under bakken og få en omvisning i Olavsgruva, eller meld deg på en guidet vandring i sentrum og lær litt om historien til bergstaden Røros. En spennende del av gruvehistorien fortelles også gjennom Johan Falkbergets romaner. 

Hvis du ikke får tatt veien om Rørosmuseet kan du sitte hjemme og få opplevelser og kunnskap rett i stua med digitalt museum.

Huset Aukrust

Er barna mer klar for lek nå, så kan dere sammen drømme dere bort i Kjell Aukrusts verden. Her formidles en helt spesiell del av vår kulturarv! Sammen kan dere dypdykke i Kjells humor og galskap, tegninger, malerier og fantastiske tekster. På Flåklypatoppen står en månerakett klar og venter på dere, og dere kan delta i et astronautprogramDe aller fleste vil kjenne igjen Il Tempo Gigante, racerbilen som er kjent fra filmsuksessen Flåklypa Grand Prix. Dere møter naturligvis Solan, Ludvig og Emanuel Desperados underveis, og dere kan prøve dere som journalist i avisa Flåklypa Tidende, ved kontorpulten til sportsjournalist Melvin Snerken.