02jun
Av: pikselpusher Dato: juni 02, 2022 Kategori(er): Forside, Nyheter Comments: 0

Nå er det sommerferie, fri og varme sommerdager som gjelder. De lyse fine blomsterdagene skal nytes med alle sanser, gjerne med lekker og enkel sommermat på bordet. Vi gir deg oppskriftene på gørrgod sommermat fra Rørosregionen.

Skjørost og rømme 

Spekemat er god og enkel sommermat, og i Rørosregionen serveres aller helst spekematen med skjørost med rømme som tilbehørSkjørost og rømme med spekemat er god seterkost, perfekt til varme dager. Dette er helt nydelig sommermat og festkost, og i regionen finnes det nesten like mange forskjellige måter å blande skjørosten med rømmen eller rømmeblanding på som det finnes familier. Skal den være tjukk, syrlig eller skal rømme og skjørost blandes i det hele tatt? Her er tre tips til hvordan du kan blande skjørost og rømme.

Rørosmeieriet spesial
1 dl Røros Rømme
1/2 dl Tjukkmjølk
100-150 g Skjørost
Sukker 

Er du glad i rømme? 
1 1/2 dl Røros Rømme
100-150 g Skjørost 

Foretrekker du litt syrlig smak til spekematen?
1 dl Røros Rømme
1/2 dl Syrna Naturell
100-150 g Skjørost

Skjørost serveres sammen med den spekematen du liker best. Prøv den på f.eks. Røros Flatbrød med eller uten karve, bakt etter en gammel tradisjonell oppskrift på takke.

Skjørost har vært tradisjonell setermat i Østerdalen. I dag lager Rørosmeieriet skjørost, som du finner i de aller fleste matbutikkene i regionen og enkelte velassorterte butikker andre steder. Skjørost er fersk ost laget av syrnet skummetmjølk og mjølkesyrekultur. Navnet kommer av det gammelnorske ordet skyr som betyr sur. Konsistensen er som tørr cottage cheese, og skjørost er nesten smakløs. Det er tilbehøret, rømme og sukker, som setter smaken, sammen med spekematen. 

Til grillen

Klart at vi skal lage maten ute og kose oss utendørs på hytta eller hjemme i sommer! Rørosrein lager gode produkter som du også kan tilberede på grillen og som gir deg smaken av Rørosvidda. Overrask med deres Grillpølse eller hamburger av reinsdyr med smakfullt og sunnere reinsdyrkjøtt. Rørosrein har en egen nettbutikk.

Mange bålpanner og griller har også mulighet for å steke pizza. Vi anbefaler denne pizzaoppskriften med RørosOst fra Galåvolden Gård, med skinke eller marinert lammelår. 

Mandelpotetsalat med skjørost
Rørosregionen ligger høyt til fjells og har sandholdig god jord, derfor dyrkes det lekker og smakfull mandelpotet her. Særlig Alvdal er kjent for god mandelpotet, og her er potet så viktig at Norsk mandelpotetfestival arrangeres hver høst. Mandelpotet fra Alvdal er helt perfekte til sommerens potetsalat, som er det perfekte tilbehøret til sommerens grillmat.

Sommerens forfriskende drink

Fjellurt i Tolga planter ut- og steller frodige planter som senere høstes, tørkes og foredles. Og her gjøres alt med håndkraft. Urtene dyrkes i økologiske hager, eller høstes viltvoksende i Rørosregionen. Fjellurt har en egen nettbutikk, der du kan bestille produktene. De har utviklet en sommerdrink som er leskende og forfriskende i sommerferien. 

Rømmegrøt fra Røros

Rømmegrøt er sommermat, tradisjonsmat og festmat for mange rundt om i landet. Noen synes nok at rømmegrøt kan være mektig kost, derfor gir vi deg en oppskrift fra Rørosmat på en litt lettere versjon der grøten kokes med både melk og hvetemel.

Skal du servere rømmegrøten på tradisjonell måte, er det gjerne kokt ørret eller røye til rømmegrøten i Rørosregionen. Tradisjonell spekemat er også vanlig, og er kanskje det de aller fleste forbinder med rømmegrøt. 

Rømmegrøt til porsjoner:
2 beger Røros Rømme (270 ml i hver)
2 dl hvetemel
5 dl Helmjølk
1 ts salt 

Serveres med:
rød saft
sukker
kanel
Røros Smør 

Kok rømmen under lokk på middels varme i ca. 2 minutter. Rør så i halvparten av melet. Det er viktig at du rører kraftig slik at du ikke får klumper, og for å få ut fettet. Skum av litt av fettet, ta det av med en skje over i en liten sausmugge eller et sausnebb. Dette kan du gjerne gjøre i flere omganger. Røros Rømmen er kokestabil, så denne prosessen kan ta litt tid når du bruker denne rømmen. 

Fettet du har skilt ut, serverer du varmt til grøten.
Rør i resten av melet, igjen er det viktig å vispe kraftig for å få en fløyelsmyk grøt. Spe med melken.
Kok grøten i ca. 5 minutter. Smak til med salt rett før servering.
Server den med rømmefett eller vanlig smør, sukker og kanel. Rød saft hører til!