16okt
Av: margit Dato: oktober 16, 2020 Kategori(er): Forside, Nyheter Comments: 0

Høstens mørke innbyr til mye innekos. Det er ekstra godt å omgi seg med levende lys og flammer fra peisen når mørket faller på. Hvorfor ikke invitere til en lysfest i høstmørket? 

Maren Solvang på Søberg Gård gir oss fine tips til borddekking og mat til festen. 

Å dekke et fint høstbord

«Jeg pleier å bruke mye fine og varme farger om høsten, egentlig naturens egne farger som gult, oransje og rødt. Jeg vil at det skal være lunt, minne oss om flammer og forberede oss på jul. Derfor er det også fint å ta inn den røde fargen,» sier Maren, som akkurat nå holder på å dekke et bort til et kommende arrangement på Søberg Gård.  

Hun forsøker å variere høyden på lysene i stor grad og bruker både lave telys, stakelys og kubbelys i ulike høyder, fasonger og farger. Det er bare å overdrive med lys! 

Enten dekker hun bordet med hvite duker eller så bruker hun det rustikke og gamle treverket i bordet, som et fint underlag til de varme høstfargene. Det gamle treverket er med på å gi et robust og avslappet uttrykk, mens de hvite dukene varsler om høytid. 

Bruk gjerne en enkel og fin serviett som kan gi litt høyde til bordet. Sammen med stettglass blir borddekkingen elegant. 

 Når det kommer til detaljene henter Maren gjerne inn pynt fra naturen, som kongler, blad, greiner eller mose. Kanskje setter hun alt sammen med en stein.» «Men ikke glem at gode lukter, i form av duftpinner fra Soloppgangen og levende lys er det som gir stemning. Har du det er det egentlig nok,» forteller Maren engasjert. 

Høstens delikatesser 

Når det kommer til maten er det ingenting som kan slå høstens råvare nummer en, nemlig lam. Derfor benytter Maren Solvang seg av det i mange ulike varianter. Hovedretten kan være alt fra skanker til lammelår, gryter eller fileter til lammepølser med pinnekjøttmen alltid med følge av Auma Mandel. Er du mer glad i fjellets og viddas delikatesse, er det reinsdyr som gjelder om høsten. Prøv urtestekt reinsdyr med viltsaus.

Til forrett server de gjerne lun skogsoppsuppe på Søberg Gård, med rørosrømme og noe sprøtt i form at krutonger, chips eller knekk. Med olje, bacon eller chorizo fra Hognamat blir suppen uimotståelig. 

Hvis du vil ha en enklere forrett kan du gå for Søberg Gårds egen pølse laget av Stensaas reinsdyrslakteri. Servert med økologisk flatbrød fra Rørosrømmekrem med tyttebærhar du en forrett som alltid er vellykket. 

Til dessert foreslår Maren en slager som alltid er populær, nemlig tjukkmjølkspannacotta med molte. Har du plukket mye blåbær i høst er blåbærkake eller blåbærmousse gode alternativer.  

Vil du heller dra ut på opplevelser i høstmørket, så har Søberg mange fine arrangementer i november og desember. 

Ha en riktig fin lysfest i høstmørket! 

Høstbord hos Søberg Gård