23feb
Av: Margit Wintervold Dato: februar 23, 2021 Kategori(er): Forside Comments: 0

Et hyggelig måltid ute kan være selve rosinen i pølsa på en fin tur. Og hvis dere er en familie på tur, kan måltidet dere deler sammen ute, være selve målet og meningen med turen.

Og du skal heller aldri undervurdere hva et godt måltid ute kan gjøre med kjærligheten, hvis du er på tur med daten eller din utkårede. Rakeste veien til hjertet går som kjent via magen. Men da skal det mer til enn brunostskiver og frysetørket turmat. La skikkelig god mat være toppen av turopplevelsen. God mat ute trenger verken å være vanskelig eller avansert.

Lefser 

Dette er turfavoritten til Mikael Forselius på Britannia Hotel. Rull det du synes smaker best inn i lefser, og vips så har du lekker turmat! Velg gjerne gode lefser, f.eks. de usmurte lefsene fra Kalsa Gårdsbakeri. Du trenger: 100 gram røkt reinsdyrstek fra Rørosrein – kuttet i strimler1 dl Rørosrømme1 ts finrevet pepperrot1 ts sitronsaft, 1 ts finkuttet gressløk, salt og nykvernet sort pepperPisk rømmen stiv, tilsett kjøttet, pepperot, sitronsaftsalt og pepper. Pensle røren utover på lefsa og rull den sammen. Skjær hver lefse i to, legg dem i snippeska så har du ypperlig mat til en utsøkt lunsjpause i det fri! 

påsken 2016

Spikkjipølse

Spekepølse er en slager på brødskiva. Den har høyt energiinnhold og det finnes mange som virkelig smaker godt! Ei kakskive eller fire med denne sorten, så er du klar for neste etappe, enten det er Stikkildalsrunden eller selveste Tronfjell du skal nedlegge. Dkan velge mellom mange lokale varianter. Og Røros Majones – gjerne den med ramsløk – fra Galåvolden Gård hører med. 

Burger og karbonader

Alle liker hamburgere, og du kan variere hvordan du serverer dem i det uendelige. Det er også nydelig og enkel bålmat! Stensaas Reinsdyrslakteri har flere typer burgere du kan velge mellom. De er ferdig krydret og stekt, klar til å legges rett i panna eller på grillen. Nylig har de lansert smakfull reinsdyrburger, elgburger og hjorteburger i tillegg til den klassiske viltburgeren. 

Tyttebær-rømme med Rørosrømme og Fjellblå fra Eggen er nydelig tilbehør. Bland 1 dl rørt tyttebær med 3 dl rømme og smak til med ost, enklere blir det ikke! Syltet rødløk og grønnsaker etter ønske passer også godt til.

Et annet godt alternativ er å frese noen karbonader i panna på bålet. Eller du kan grille dem forsiktig over glørne. Karbonadene fra Røroskjøtt smaker nydelig, enten du tilbereder dem ute på tur eller hjemme. Stek gjerne en god del løk på forhånd som du danderer sammen med hver karbonade. Godt på brød, i sandwich eller som en real toast. 

Spekemat 

Alle typer spekemat er ypperlig turmat å ha med i sekken. Samene har i generasjoner tørket reinkjøtt for å ha tilgang til kjøtt hele året. Prøv noen tynne skiver tørket reinkjøtt i kaffen. Smaker også gørrgodt sammen med brødskiven eller lett stekt på bålet. Og naturligvis ekstra godt under stjernehimmelen. 
 
Skivet spekekjøtt av elg, hjort og rein er nye produkter fra Stensaas som snart kommer i butikkene. Ypperlig å ha med på tur, spise som snacks eller toppe salaten og pizzaen med.

På fjelltur

Souvas 

Prøv røkt reinsdyrskav – souvas – toast eller lompeSouvas er perfekt som turmat. Det er røkt reinsdyrskav som kan stekes i panna på bålet og puttes i lompe, tortillalefse pitabrød eller hva du liker best, sammen med salat og en god aioli eller dressing. Lage gjerne souvastoast på bålet. Bruk kvitost fra Galåvolden gård, souvas som er stekt på forhånd og brødskiver. Pakk det i folie og varm på bålet som ostesmørbrød. Også her er det nydelig med tyttebærrømme til. 

Softis

Har du noen gang laget softis når du er ute på tur? Vi tør nesten vedde på at svaret er nei. Det er ikke vanskelig, pakk ingrediensene i tursekken. Med snø, salt og litt kroppsarbeid er du din helt egen is-maskin. Det er superenkelt og kjempegøy for store og små. Kombinerer du Røros Yoghurt med den søte og aromatiske Røros Fløte blir smaken himmelsk. Her er Rørosmeieriets egen oppskrift.

Du trenger
0,5 dl Røros Fløte

2 ss Røros Yoghurt Tyttebær (eller en annen smak)
1 ss søtt (sukker eller annet)
Du trenger også 

2 beger med lokk – et på ca. 2 liter og et på ca. 3 dl 

Slik gjør du

 1.  Ha i 1 kopp salt og snø i det store begeret. Skal dekke 3/4 av begeret.
 2.  Hell fløte, yoghurt og søtning i det lille begeret. Sett på lokk.
 3. Legg det lille begeret i det store og sett på lokk. Bruk ev. poser hvis du ikke har beger tilgjengelig
  Rist i ca. 3–4 minutter.
  Tiden kommer an på temperaturen ute og hvor hardt du rister.
  Bruk votter! Etterpå er det bare å røre sammen isen og kose seg 

Vafler og pannekaker

Røros Vaffel og Røros Pannekake er to helt nye produkter fra Galåvolden Gård. De selges som fryst vare. Pannekakerøra er ikke tilsatt sukker, og er et godt alternativ for raske (og sunne) middager. Røros Vaffel er ypperlig som matvaffel. Server dem med syltetøy og Rørosrømme, eller prøv dem ned RørosOst og godt smør. 

Du kan steke pannekakene og vaflene hjemme og ta med pålegg, f.eks. ost fra Galåvolden eller annet snadder fra gården. Eller du kan helle røra over på en flaske og steke den ei panne eller et vaffeljern over bålet. Vaffeljern til bålbruk er sett hos bl.a. Villmarka.

Pjalt

Pjalt og lemse fra Kalsa Gård er perfekte til kakaoen og kaffen! Lemsa er ferdig smurt, mens pjalten smaker ekstra god med brunost. En varm sjokoladedrikk passer godt til, enten du er ute på tur eller du sitter hjemme foran peisen. Her er enn oppskrift basert på produkter fra Rørosmeieriet.

Til 4 porsjoner:
1 liter helmjølk eller lettmjølk
150 gram mørk sjokolade, 70 % eller mørkere
2–3 ts sukker
Pisket fløte til å ha på toppen

Slik gjør du:

 1. Hakk sjokoladen, ha den over i en kjele sammen med en liten skvett av melka og smelt.
 2. Når sjokoladen er smeltet tilsetter du resten av melka og varmer opp under omrøring til kokepunktet, men ikke la det koke.
 3. Topp eventuelt med pisket fløte

Scones med skjørost og byggmjøl

Scones er enkelt og raskt å lage og er en perfekt overraskelse til frokost, kveldsmat eller på tur. De trenger ikke å heves. Her er en oppskrift på scones med høyt proteininnhold som metter godt.

God tur og god fornøyelse!

Du trenger
250 g byggmjøl (f.eks. fra Dyrk mølle)
300 g økologisk Skjørost fra Rørosmeieriet
2 egg
1 ts bakepulver
1 ts salt
1 dl helmjølk eller Syrna naturell
Slik gjør du:

 1. Bland alle ingrediensene til en smidig deig.
 2. Bruk to skjeer og fordel 9 scones utover bakepapir.
 3. Stekes midt i ovnen på 175 grader i ca. 12–15 minutter
  Godt med f.eks. Rørossmør og syltetøy.