25mai
Av: Margit Wintervold Dato: mai 25, 2021 Kategori(er): Forside, Nyheter Comments: 0

Visste du at det går en sykkelvei fra Alvdal til Røros? En skiltet sykkeltrasé på 16 mil viser deg veien. Opplev storslåtte panoramautsikter og nyt stillheten i den vakre naturen på lettsyklede seterveier og tre stier gjennom seks kommuner. Du kan sykle hele traseen eller dele den opp i passende dagsetapper  og du kan naturligvis starte akkurat der du vil. På seterveien.no kan du også bestille en sykkelpakke fra Røros til Alvdal. Sykkelpakken består av fem overnattinger med frokost og middag på de fem overnattingsstedene Røros Hotell, Vingelsgaard Gjestgiveri, Savalen Fjellhotell og Spa, Kvebergsøya gård og Steien Hotell. Med overnattinger inkludert frokost og middag samt mulighet for å smøre matpakke, trenger du ikke å tenke på annet enn å nyte landskapet rundt deg, vel vitende om at du kommer frem til dekket bord og oppredd seng. 

Seterdrift 

På sykkelen kommer du i tett kontakt med det vakre seterlandskapet med vennlige fjell og vann, elver og klukkende bekker. Nord-Østerdalen har lange tradisjoner med setring, og er et av få steder her i landet hvor det fortsatt er aktiv seterdrift. Her går kyrne gjerne fritt ute i mark og fjell på dagen, og på ettermiddagen kommer de tilbake til setra når det er tid for melking. 

Ta en pause på en av de mange aktive setrene og gårdene underveis og kos deg med smakfull hjemmelaget lokalmat, det gjør ekstra godt etter et par timer på sykkelen i frisk fjelluft. Du finner alltid ei åpen seter på Os, i Tolga eller Dalsbygda, og her kan du oppleve det gode livet på en setervoll. Noen setre har aktiviteter tilpasset familier. Dere kan hilse på dyrene, få omvisning, være med på skattejakt eller bare nyte dagliglivet på setra og den frodige naturen rundt.

Panoramautsikt mot Rondane og Dovre

Det høyeste punktet langs Seterveien er Reinslihytta mellom Grimsbu og Alvdal på 1035 moh. Den storslagne panoramautsikten gjør det nærmest umulig å ikke gjøre et stopp her. På den ene siden skuer du rett inn til massive Rondane, på den andre siden ser du Snøhetta på Dovre. I tillegg har du utsikt til både Sølnkletten og Tronfjellet herfra. Under deg har du har utsikt over vakre Haustdalen der Haustsjøen ligger som et speil nede i dalbunnen. 

Opplevelser underveis

Underveis på seterveien kommer du også over flere severdigheter. På Savalen kan det gjøre godt med en stopp hos julenissen. Julenissens hus ligger inne i skogen, og her kan du også se nissens pakkemaskiner og postkontor. Huset er åpent alle lørdager hele året, samt i alle fellesferier.

Bunåva i Vingelen ligger informasjonssenteret for Forollhogna nasjonalpark. Her kan du bli bedre kjent med naturen og kulturen i nasjonalparken og landskapsvernområdene gjennom en interaktiv utstilling. Tema for utstillingen er blant annet seterliv, villrein og biologisk mangfold. Bunåva har en sommerkafé som serverer god mat laget av lokale råvarer, blant annet bakverk fra Vingelen Bakst, oster fra Eggen Gardsysteri og produkter fra Vingelen Kjøtt. Kafeen er åpen hver dag hele sommeren. 

Underveis finner du flere trivelige overnattingssteder som tar godt imot deg.