12okt
Av: Margit Wintervold Dato: oktober 12, 2021 Kategori(er): Forside, Nyheter Comments: 0

Når bladene faller fra trærne og fargespillet i naturen nærmer seg slutten, så blir samtidig høsten en tid for ettertanke og en tid for ro.  

Veldig mange av oss har det travelt i hverdagen eller på jobb. Det er lett å komme inn i et spor hvor vi hele tiden gjør ting, i stedet for å væreOm du klarer å lage en luke i hverdagen eller når det er helg, så har vi noen tips til deg som er i Rørosregionen – som gjest, hytteboer eller fastboende.  

Høst er tid for langsomme opplevelser

Hvorfor ikke reise til et sted hvor det er en kvalitet at man følger med på fugle- og dyrelivet i naturen? I Engerdal kan du overnatte i tretopphytta, Kraggbua, og oppleve dyr og fuglers døgnrytme. Å gå inn i ett døgn som følger naturens rytme, vil gi både velvære og ro. Her kan du fyre opp bålpanna og se utover nattehimmelen, før du legger deg til å sove med trekronene vaiende utenfor vinduet.

Eller du kan dra til et sted der historiens sus har satt seg i veggene? Skottgården i Brekken har en lang historie med å ta imot ferdasfolk, og det finnes dokumentasjon på at den var et gjestgiveri fra 1850. Stuene oser av sjel og stemning, og ingen rom er like.

Har du vært på vakre Steien Hotel og Skydsstasjon på Alvdal?  Hotellet ble bygd da Rørosbanen åpnet i 1877 og nå er det vakkert restaurert og den flotte, engelskinspirerte hagen foran hotellet er satt i stand. Dette er det perfekte stedet for å la tida stå stille noen dager, og bare gå turer, lese bøker, lytte til musikk og finne ro.

Høst er tid for stjerner

Legg deg på verandaen eller på et ullteppe på bakken og se opp på den fantastiske stjernehimmelen. Kanskje vil du se det vakre stjernebildet med det (u)passende navnet Corona Borealis, som betyr den nordlige krone. Sammen former de sju stjernene en C som er litt på hell. Hvis du laster ned appen Star Walk 2, så får du fakta, myter og historier om de ulike stjernebildene, i tillegg til 3D-animasjoner. Vil du nyte stjernene i fred, er det bare å la tankene vandre og glemme alt av digitale hjelpemidler. Vil du virkelig nyte stjernehimmelen i fred, langt fra folk og unaturlig lys, så er Femundsmarka nasjonalpark det rette stedet. Her har du mange muligheter til å overnatte i åpne buer og koier, eller ligge ute med bare stjernene over deg. Dette gir garantert sjelefred og ro. Hvis du tar med deg teltet kan du se stjernene fra Forollhogna nasjonalpark eller Alvdal Vestfjell også. Hele Rørosregionen inviterer til naturopplevelser som gir ro og fred.

Høst er tid for musikk

Høsten bærer bud om vinter og kulde, og det er lett å kjenne på en følelse av melankoli. Er det fordi vi ser at naturen endrer form, og går i dvaleFordi løvet faller og løvet råtner? Jeg vet ikke. Men høsten kommer ofte hånd i hånd med en følelse av melankoli. Er det sånn for deg også? Da anbefaler vi dette: Sett deg med en kopp te, finn fram Spotify og sett på musikk som kler høsten. 

Lytt til Nick Cave som vil ha deg Into My Arms, Songbird av Eva Cassidy eller You Want it Darker av Leonard CohenIngen ting av Nina Simone kan bli feil. Det kan heller ikke sangene til Billie Eilish bli. Det unge stjerneskuddet har på kort tid blitt en av verdens mest populære musikere. Nå står hun bak temasangen til den nyeste James Bond-filmen, No Time to Die. Vi sier ja takk, til begge deler – musikk og film.

Men hvis alt dette likevel er feil, fordi du bare lytter til klassisk musikk, så er det kanskje Bachs cellosuiter du skal høre på, spilt av Mime Yamahiro Brinkmann. Cello er melankoli og melankoli er høst. Og allerede nå kan du glede deg til det blir Vinterfestspill i Bergstaden. 

Røros Folk Festival

Høst er tid for kultur

Høst er musikk, teater, litteratur og utstillinger. Høst er å gå ut og oppleve – og ta inn og føle.

Røros Folk Festival er like rundt hjørnet, Riksteateret kommer med oppsetningen Don Quijote, Kunst og Kaos viser utstillingen Alternative fotografiske fakta, Lars Monsen kommer med foredrag til Alvdal og Charlotte Audestad holder konsert i Låven på Nordpå.

Følg med på hva som skjer i Rørosregionen i høst

Høst er tid for å hjelpe fuglene med å fete seg opp til vinteren

Høst er å sitte og se ut av vinduet, og se på småfuglene som spiser fra fuglebrettet. Ønsker du å gi dem litt ekstra fett til vinteren, så kan du lage dine egne meiseboller – og by fuglene på en aldri så liten høstfest.

Smelt delfiafett i en kjel.
Klipp av en melkekartong på midten og fyll kartongen opp med frø. OBS! Frøene må være uten salt.

Klipp en taustump på ca. 70 cm. Lag en tykk knute i den ende enden av tauet og trykk den ned i frøblandingen. Hell det flytende fettet oppi og rør godt rundt. 
Sett kartongen i kjøleskapet over natta.
Neste dag klipper du opp melkekartongen og lager en løkke på tauet.
Heng meisebollen opp i et tre.
Og så kan du nyte synet av blåmeisen, bokfinken, og dompapen 

Ha en langsom og fin høst, med litt fart og kultur innimellom!