16jun
Av: margit Dato: juni 16, 2020 Kategori(er): Forside, Nyheter Comments: 0

Er du av dem som skal prøve en aktivitet du ikke har gjort før? Fjelltur, kano, telt og hengekøye? Mange av oss sier nettopp dette for sommeren 2020. Vi vil prøve noe vi ikke har gjort tidligere – og disse fire aktivitetene står øverst på lista. Rørosregionen byr på storslåtte naturopplevelser, og en lav terskel for å prøve ut alt dette – gjerne på samme tur.

Forollhogna - Foto Arnfinn Nergård

Forollhogna nasjonalpark

Forollhogna er et fjellområde på grensa mellom Østlandet og Trøndelag.  Nasjonalparken er et urørt fjellområde med slake dalsider og runde, vennlige terrengformasjoner. Er du heldig får du se de største villreinbukkene i Norge på din vandring. Det høyeste punktet er Forollhogna som ligger 1332 moh. Frodige og tradisjonsrike seterdaler strekker seg inn i fjellplatået fra alle kanter. De to seterdalene Kjurrudalen og Vangrøftdalen hører med til Utvalgte kulturlandskap i jordbruket. Her er det over 100 setrer og 30 som har aktiv drift med mjølkeproduksjon. I dette området finner du et betydelig nettverk av seterveger godt egnet for sykling. Eller gamle stier og dyretråkk kan føre deg fra bygda og setra opp på fjellet. Her er det mange fine fjellvann kjent for stor og fet fisk.

Fjellbygdene Kvikne, Vingelen, Dalsbygda, Budalen og Hessdalen er gode utgangspunkt for turer og opplevelser i nasjonalparken. Hvis du har med deg teltet, er det ingen sak. Det er mange fine teltplasser å finne. Ett tips er Fosskleiva i Dalsbygda. Da har du elva rennende like ved.

Forslag til turer i området finner du her.

Fjellbygda Vingelen har status som nasjonalparklandsby, som ett av fire steder i Norge. Det godt bevarte bygningsmiljøet er unikt i Norge. Vil du overnatte på en hyggelig og intim gård, så må du prøve Vingelsgaard Gjestgiveri. De serverer egen gårdsmat og lokalmat fra andre småskalaprodusenter, blant annet de prisvinnende ostene fra Eggen Gardsysteri.

Langtjønnbua, Femundsmarka. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Femundsmarka nasjonalpark

For ti tusen år siden trakk isen seg tilbake og la igjen et øde, urtidspreget dødislandskap. Et landskap som inviterer til vakre turer og gode minner.

Sjøer og vassdrag

I de utallige sjøene og vassdraga kan du fiske ørret, abbor, røe, sik, harr, lake og gjedde. Vil du padle i kano eller kajakk finner du et sammenhengende sjøsystem i de indre delene av nasjonalparken. Har du tid, kan du padle i dagevis mellom vassdraga og sjøene. I de øvre delene av Røa, Reva, Revsjøen og Styggsjøen er mulighetene mange for flotte turer.

Det er også en veldig fin tur å kjøre til Synnervika, gå med kanoen over til Nordvika og padle fram til Røros. Da trenger du ei overnatting, og den kan du ta på en av de fine, hvite sandstrendene, som ligger midt i elva i området rundt Håa. Feragshåen er et nydelig sted for overnatting i telt og hengekøye.

Seter, dyr og familieopplevelser

Hvis barna vil møte dyr og se tidligere generasjoners setertradisjoner, så dra til Ljøsnåvollen seter som ligger midt i Femundsmarka nasjonalpark og ble bygd på slutten av 1600-tallet. Her kan du overnatte i enkle hytter og få servert tradisjonell seterkost. Mange foretrekker å kjøre til Feragen for så å sykle 12 km inn til den idylliske setra. Blir du et par dager anbefaler vi at du også tar turen opp på Storviglen (1561 moh), som er en 3-4 timers marsj fra Ljøsnåvollen. Setra ligger på DNTs merkede rutenett, så her er det mange fine turstier å følge.

MS Fæmund II_Foto_JanNordvaalen

Fjellturer og fjelltopper

Landskapet er fint og lett å gå i med barn. Men hvis dere vil, kan dere velge å gå opp på flere fjelltopper også. Den høyeste er Storviglen, helt nord i Femundsmarka, mens i sør finner du Store Svuku (1415 moh), Grøthogna (1401 moh) og Elgåhogna (1460 moh).

Kulturminner fra Kobberverkets tid

Mange av sporene du finner i og rundt Femundsmarka stammer fra Røros Kobberverk. Smelthytta på vestsida av Femunden, Femundshytta, var i drift fra 1743 til 1822. I følge folketellinga i 1801 var det 11 boplasser og 58 personer som bodde her og drev med arbeid for kobberverket, fangst, jordbruk og fiske.

Langs vassdragene er det spor etter fløting i form av damanlegg, tømmerrenner, lenser og fløtningsbuer.

Femund II

Norges nest største naturlige innsjø er Femunden. I sommerhalvåret bringer Femund II deg langs «innlandshavet». Du kan enten nyte livet ombord og spise den gode lokalmaten som serveres på båten, eller du kan hoppe av på ett av de mange stoppestedene på veien mot Elgå. Alle er fine utgangspunkt for vandringer eller sykkelturer i Femundsmarka. Her finnes det over 20 åpne koier og buer, mange av dem eid av Statsskog.

Sammen med tilgrensende verneområde på svensk side utgjør Femundsmarka nasjonalpark ett av de største sammenhengende villmarksområdene i Sør-Skandinavia. 

Ønsker du en guidet tur er det flere som kan hjelpe deg

Røros Guide har også utleie av kano og sykkel

Norway Outdoors 

Wilderness Life 

Viktig å lese

Allemannsretten

Fjellvettregler