23mar
Av: Margit Wintervold Dato: mars 23, 2021 Kategori(er): Forside, Nyheter, Ukategorisert Comments: 0

For oss som er glad i fjell og vidde er påsken fine skiturer, avslappende timer i solveggen, varm kakao, dager fylt med ekstra tid til kos og god mat og selvsagt påskekrim!

Her får du tipsene til hvordan du får en perfekt påske med en touch av Rørosregionen uansett hvor du befinner deg.   

Påskekrim fra verdensarven 

Ingen påske uten krim og mysterier, og årets påskekrim utspiller seg på Røros. Den tredje engelen av Gert Nygårdshaug er en klassisk krimfortelling med historiske røtter. Kripos-etterforsker Skarphedin Olsen har blitt politisjef på Røros. Når armen til et svært kjent menneske blir funnet i en maurtue, får han et krevende mysterium å oppklare. Her får du med andre ord grøss og spenning i kjente og kjære omgivelser. Den tredje engelen er Gert Nygårdshaugs 13. bok om Skarphedin Olsen og Fredric Drum. Gert Nygårdshaug er født i 1946 på Tynset.

Olavsgruva. Foto: Katrine Loraas

Gruvebesøk 

Rørosmuseet holder åpent hele påska og har økt bemanningen slik at enda flere får muligheten til å besøke Olavsgruva eller bli med på bergstadvandring og oppleve historien til denne vakre lille byen i fjellet. Et besøk i Olavsgruva er en spennende opplevelse for hele familien. Bli med en guide 50 meter under bakken og 500 meter inn til Bergmannshallen på en times vandring gjennom 333 år med bergverkshistorie. Guidene er kunnskapsrike og engasjerte og sammen med fin lyssetting og lydeffekter sørger de for at du får en spennende opplevelse som blir husket.  

Omvisningene i Olavsgruva holdes i mindre grupper, og du må bestille billetter en dag i forveien på telefon 70 40 61 70 eller på nett. I tillegg har Smelthytta på Røros åpent 10-15 hver dag.

Bergstadvandring 

Da Røros kobberverk starten gruvedriften, la de til rette for at arbeiderne fikk bosette seg og drive egne gårdsbruk ved siden av verksarbeidet. Sånn vokste Røros opp, som bygårder med fjøs, stall og uthus tett i tett. På Røros har de ikke bakgårder, her sier folk at de har gårder. Bli med på en bergstadvandring og bli bedre kjent med historien til trehusbebyggelsen som er så unik at den er oppført på listen over Unsescos verdensarv. Billetter kan bestilles på nett.

Snør sekken og spenn på deg skiene  

Rørosregionen og Nord-Østerdalen byr på snille fjell og flott utsikt mot fjerne blåner  et eldorado for de skiglade. Du finner mil etter mil med langrennsspor som kan tilfredsstille alle nivåer, enten du vil trene eller det er krokfurua og pølsebålet som er målet og meningen med turen. På værharde dager gir lun furuskog og bjørkelier ly for de verste vindene og berger skisporet fra snødrevene. ypenettet er lagt i et variert terreng, og hvis du vil utvide horisonten, kan du gjerne legge turen på tvers av kommunegrensene. Husk at løypene kjøres på dugnad, så støtt gjerne de lokale foreningene.

Fjell og full fart 

Det kalde og snørike klimaet i Rørosregionen byr på mange uforglemmelige pudderdager i løpet av vinterenVhar flere fine anlegg for deg som liker at det går litt raskere unna. Finn frem brett og ski, og besøk alpinanleggene i Ålen eller Hummelfjell. Ålen skisenter kan skilte med Norges tredje lengste skiheis og en helt ny og moderne terrengpark for de unge og vågale. På Røros Alpinsenter Hummelfjell finner du tre skitrekk, fem nedfarter, skipark og et eget barne- og lekeområde med heis. Her er det bigjumps og rails for de som vil utfordre seg, og du kan til og med ake med proffkjelker. I Tolga kan du finne en skjult hemmelighet ved siden av hoppbakkene, der er det en fin skileik og akemuligheter.  

Påskematen som smaker 

Hvis du ikke kan komme til Rørosregionen denne påsken, kan en liten bit av Rørosregionen komme hjem til deg. Med utsøkt og smakfull lokalmat og -drikke, kan du lene deg tilbake i solveggen der du er og drømme deg til ditt favorittsted i Rørosregionen. 

Souvas

Prøv gjerne souvas og kjenn den ville smaken av vidda. Souvas er lettrøyket reinsdyrskav i 23 mm tykke skiver. Hvis du vil ha et enkelt og svært velsmakende måltid, kan du steke souvas i pannen sammen med champignoner, løk, paprika, salt og pepper. Hell over fløte som saus til slutt. Souvas er også perfekt som turmat. Stek det og ha det i en lompe sammen med salat og en god rømmedressing eller tyttebærrømme.

Fjelltapas

De rene, gode smakene fra Rørosregionen er perfekte til påskens tapas. Veldig mye god mat produseres i regionen, bla. spekemat, pølser, skinker og tørket reinsdyrkjøtt fra Rørosrein, Stensaasen og RørosmatOg har du forresten prøvd Knekks? En helt nydelig blanding av knekkebrød og kjeks. Sterkt avhengighetsskapende sammen med godt smør eller din favorittost  

 

Softis

Det er ikke vanskelig å lage din egen silkemyke, deilige softis, enten du er hjemme eller på tur. Med litt snø, salt og mosjon er du din helt egen is-maskin. Det er superenkelt og kjempegøy for store og små. Kombinerer du Røros Yoghurt med den søte og aromatiske Røros Fløte, får du en himmelsk gørrgod softis.

Her er Rørosmeieriets egen oppskrift:
0,5 dl Røros Fløte
2 ss Røros Yoghurt Tyttebær (eller en annen smak)
1 ss søtt (sukker eller annet)

Du trenger også:
2 beger med lokk – et på ca. 2 liter og et på ca. 3 dl 

Slik gjør du:

  • Ha i 1 kopp salt og snø i det store begeret. Skal dekke 3/4 av begeret.
  • Hell fløte, yoghurt og søtning i det lille begeret. Sett på lokk.
  • Legg det lille begeret i det store og sett på lokk. Bruk ev. poser hvis du ikke har beger tilgjengelig
  • Rist i ca. 3–4 minutter. Tiden kommer an på temperaturen ute og hvor hardt du rister. Bruk votter!
  • Etterpå er det bare å røre sammen isen og kose seg