30jun
Av: Mali Finborud Dato: juni 30, 2022 Kategori(er): Forside, Nyheter Comments: 0

Med usikre flyavganger, og to nydelige somre i eget land, er det mange av oss som velger Norgesferie også i år. Med egen bil har du stor frihet og muligheten til å stoppe underveis, være fleksibel og la reisen bli til selve sommereventyret.  

Rørosregionen ligger sentralt plassert mellom Oslo og Trondheim.  Her byr vi raust på natur, kultur og lokalmat i særklasse. La opplevelser i verdensarven være målet, og la deg forundre over alle de vakre perlene som finnes underveis. Siden alle veier fører til Rom, har vi lyst til å presentere et knippe vakre bilveier som tar deg til oss i Rørosregionen.  

Den storslåtte Rondevegen 

Hvis du kjører E6 fra Oslo, kan du ta av i Ringebu sentrum og følge fylkesveg 27 over Venabygdsfjellet. Her venter en storslått utsikt over fjell på alle kanter, og er du heldig får du sett reinsdyr også. Følger du veien videre til Atnoset får du Rondane som en storslått kulisse på venstre hånd. Ta en pause ved Sohlbergplassen, som er en del av våre Nasjonale turistveger, for å beundre utsikten fra et av de viktigste utkikkspunktene til maleren Harald Sohlberg. Dette stedet var den viktigste inspirasjonskilden da han malte Vinternatt i Rondane 1914. Er du interessert i maleren, kan Kunst og Kaos gi deg en guidet vandring, I Harald Sohlbergs fotspor, når du kommer frem til Røros.

Alvdal – som har alt ekstra

Du kan enten kjøre ned Atnadalen og mot Atna, før du fortsetter mot Alvdal. Hos nydelige Steien Hotell må du ta en pause, om ikke annet for å nyte hagen. Aller helst burde du ta inn på denne juvelen av et hotell, bygget i sveitserstil. Det er pusset opp etter alle kunstens regler, og er en nydelig oase langs veien. Hvis barna trenger en pause og påfyll av opplevelser, er det fint å stoppe ved Huset Aukrust. Dykk inn i Kjell Aukrusts lekende verden, bli med romraketten til månen, la barna leke i Ludvigs hage mens du tar en koppe kaffe rett ved siden av. For de voksne er det også verdt å ta en ekstra stopp for å stikke innom Søberg Gård for en stemningsfull handel med lokalmat fra produsenter i området. Hvis du ønsker å oppleve ekstrem natur, og gå en tur som også barna vil synes er mer enn spennende, så må dere ta turen til Jutulhogget i Alvdal. Med en lengde på 2,5 km og en dybde på 140 meter er Jutulhogget ett av Nord-Europas største juv. 

Fra Røros vil vi anbefale å ta turen over fjellet på fylkesvei 705Her fortsetter naturopplevelsene og du kan se rein, elg og rådyr på din vei. Her kjører du til Brekken, og fortsetter videre til Stugudal. Og hva passer vel bedre etter å ha vært på besøk i verdensarven Røros, enn å stoppe på en historisk pilgrimsgård? I Tydal ligger Kirkvollen Pilgrimsgård, og her må du gjerne unne deg en god natt, før du fortsetter mot Hell i Stjørdal kommune. Herfra kan du fortsette på kystriksveien, også kalt verdens vakreste reiserute, nordover. 

Femundsmarka. Photo: Peter Mollenkamp

Nasjonalparkopplevelsen Engerdal – Femunden

Hvis du kommer fra Trysil er det fint å fortsette på veien mot Engerdal og Drevsjø. En del av Unescos verdensarv ligger nemlig her. Femund Hytte, som stedet ble kalt, var smeltehytte under Røros kobberverk fra 1739 til 1822. Det vokste fram et eget samfunn med flere hundre personer tilknytta smeltehytta. Da Verket besluttet å legge ned Femund Hytte ble den flyttet til Drevsjø. Stedet kom på Unescos verdensarvliste i 2010, som en del av Røros kobberverk.

Er det kanskje på tide med overnatting nå? Hvorfor ikke overnatte høyt oppe blant fuglene, og med nydelig natur over alt hvor du ser? Høres dette forlokkende ut, så kan vi anbefale tretopphytta Kraggbua i Engerdal. Barna vil garantert elske å bo der. Har du mer sansen for bakkekontakt, kan Femund Glamping tilby komfortabel og glamorøs overnatting midt i villmarka og kanolandet Engerdal. I det hele tatt kan Rørosregionen by på flere spesielle overnattingssteder med historisk sus.

Femundsmarka og Gutulia nasjonalparker

Med verdensarven Røros som målet der fremme, så kjører du av ved Femundsenden og den raskeste veien går videre mot Os. Har du god tid kan du fortsette til Elgå og besøke Femundsmarkas nasjonalparksenterPå vei til Elgå kjører du gjennom både Femund og Gutulia nasjonalpark. Gutulia nasjonalpark er Norges minste nasjonalpark, men her finner du urskog, og kjemper av gran og furu som har levd i mange hundre år.  Fra Elgå vil vi også anbefale en rundtur med båten MS Fæmund II, for å oppleve nasjonalparken fra båtdekket. En ekstra bonus er at du får servert lokalmat om bord. Frister denne ekstra rundturen, så trenger du en ekstra overnatting i Synnervika, på Langen gjestegård, før du kan ta båten tilbake til Elgå og fortsette bilturen tilbake til Femundsenden. Nå går turen videre mot Tufsingdalen, Os og Røros. En nydelig reisevei for deg med god tid. 

Kulturskatten Oddentunet

Vil du komme litt raskere frem, men har fortsatt tid til et stoppested som er en stor kulturskatt? Da må du stoppe i Narjordet (15 minutter før Røros) og besøke Oddentunet, som ligger langs fylkesvei 28Det er et godt bevart og fredet gårdsanlegg fra tidlig 1800-tall. Hovedbygningen er særlig kjent for en sjelden fin dekorasjonsmaling og snekkerkunst. Dette er en fin forsmak på hva som venter deg på verdensarvstedet Røros. 

Tronfjell

 Østerdalen

Riksvei 3 gjennom Østerdalen, er strake veien mot verdensarven. Men når du kommer til Alvdal, så anbefaler vi en avstikker til Tronfjell. Kjør på toppen av Tron. Den utsikten er verdt turen! Kanskje er det spennende å gå den lille turen til Barals grav som ligger på Flat-Tron. Dikteren, filosofen og professoren var født i Bengal i 1881 og bodde hele sitt voksne liv på Alvdal. Hans mål var å skape et fredsuniversitet på toppen av Tron.

Når du kommer til Tynset, stopp gjerne på Tynset Rom & Camping som ligger idyllisk til ved Glomma. Neste dag kan dere følge riksvei 3 fram til den unike bergstaden Røros. 

Tolga og Vingelen er åpen for den eventyrlystne

Uansett hva du gjør – følg planen om å være fleksibel og la reisen og stoppene underveis bli eventyret. For det er flere spennende steder å svinge innom på strekningen fra Tynset til Røros. Første stopp er Dølmotunet på Tolga. Her kan barna hilse på dyra og hoppe i høyet, mens dere voksne drikker kaffe. Trenger du å fylle bensin, må du stoppe på Caltex. Her har du nostalgi og 50-talls retro-look i kaféen. Alle som stopper her blir overrasket, og legger opp til stopp samme sted også neste sommer. Midt i Tolga sentrum, har du det lille, store galleriet Tøysentralen. Med gode kontakter kommer nasjonale kunstnere til dette stedet, som stadig overrasker med sine fine utstillinger og hyggelige arrangementer i hagen. Rett etter Tolga sentrum, kan du svinge av til venstre, til fjellbygda Vingelen. Stedet er utpekt som nasjonalparklandsby, og ligger tett inntil Forollhogna nasjonalpark.

Her kan du beundre gamle tømmerhus, og vi anbefaler en overnatting hos hyggelige og intime Vingelsgaard Gjestgiveri, som server både egen gårdsmat og lokalmat fra andre småskalaprodusenter, som prisvinnende Eggen gardsysteri.

Nå, skal du få kjøre videre, til en større trelandsby og verdensarv. På Røros tar vi i mot deg, og holder gjerne på deg i flere dager før ferden går videre gjennom landet vårt.

Oppdal, Berkåk og Kvikne 

Har du vært på Oppdal kan du fint ta turen over Kvikne, mot Tynset og videre riksvei 3 til Røros. På Kvikne kan du beundre korskirken fra 1652, før du stopper på Kvikne Fjellhotell. Ikke bare har de koselige leiligheter familien kan overnatte i, svømmebasseng og lekeplass for barna. Men de har nydelig hjemmelaget mat, og verdens beste bakverk. Sånn blir det når to kokker driver stedet!

Savalen

 Ønsker du en liten avstikker, så ligger Savalen Hestesenter en times kjøring sørover. Her kan hele familien kose seg med rideturer av ulik varighet og vanskelighetsgrad. Du kan ri i skog, på fjell eller ved sjøen. Stedet byr også på overnatting, før du igjen setter deg i bilen og vender deg nordover mot verdensarven Røros.  

God tur! Og du – husk å være ute på eventyr!