06mai
Av: pikselpusher Dato: mai 06, 2020 Kategori(er): Forside, Nyheter Comments: 0

De fleste av oss har valgt Norgesferie også i år. Med egen bil har du stor frihet og muligheten til å stoppe underveis, være fleksibel og la reisen bli til selve sommereventyret.  

Rørosregionen ligger sentralt plassert mellom Oslo og Trondheim, her har vi godt med plass og vi byr raust på natur, kultur og lokalmat i særklasse. Og ettersom alle veier fører til Rom, har vi lyst til å presentere et knippe vakre bilveier som tar deg til oss i Rørosregionen.  

Den storslåtte Rondevegen 

Hvis du kjører E6 fra Oslo, kan du ta av i Ringebu sentrum og følge fylkesveg 27 over Venabygdsfjellet. Her venter en storslått utsikt over fjell på alle kanter, og er du heldig får du sett reinsdyr også. Følger du veien videre til Atnoset får du Rondane som en storslått kulisse på venstre hånd. Ta en pause ved Sohlbergplassen, som er en del av våre nasjonale turistveger, for å beundre utsikten fra et av de viktigste utkikkspunktene til maleren Harald Sohlberg. Dette stedet var den viktigste inspirasjonskilden da han malte Vinternatt i Rondane 1914.

Du kan enten kjøre ned Atnadalen og mot Atna, før du fortsetter mot Alvdal og Tynset. Eller du kan kjøre videre mot Folldal, og fram til Folldal Fjellhotell. Her kan du parkere bilen, og nyte panoramautsikten til “Norges tak”, nemlig Rondane. Hele veien fram mot Folldal er du omgitt av fin og spennende natur. Fra Folldal kan du ta ned til høyre mot Alvdal. Hvis barna trenger en pause og påfyll av opplevelser, er det fint å stoppe ved Huset AukrustFor de voksne er det verdt å ta en ekstra stopp for å stikke innom Søberg Gård for en stemningsfull handel med lokalmat fra produsenter i området. Hvis du ønsker å oppleve ekstrem natur, og gå en tur som også barna vil synes er spennende, så må dere ta turen til Jutulhogget i Alvdal. Med en lengde på 2,5 km og en dybde på 140 meter er Jutulhogget ett av Nord-Europas største juv. 

Fra Røros vil vi anbefale å ta turen over fjellet på fylkesvei 705Her fortsetter naturopplevelsene og du kan se rein, elg og rådyr på din vei. Her kjører du til Brekken, og fortsetter videre til Stugudal. Og hva passer vel bedre etter å ha vært på besøk i verdensarven Røros, enn å stoppe på en historisk pilgrimsgård? I Tydal ligger Kirkvollen Pilgrimsgård, og her må du gjerne unne deg en god natt, før du fortsetter mot Hell i Stjørdal kommune. Herfra kan du fortsette på kystriksveien mot Bodø. 

Femundsmarka. Photo: Peter Mollenkamp

Nasjonalparkopplevelsen Engerdal – Femunden

Hvis du kommer fra Trysil er det fint å fortsette på veien mot Engerdal og Femunden. Hvorfor ikke overnatte i tretopphytta Kraggbua i Engerdal? Barna vil garantert elske å bo høyt oppe blant fugler og nydelig naturstemning. Har du mer sansen for bakkekontakt, byr regionen på flere spesielle overnattingssteder med historisk sus. Vil du fort fram til Røros, så kjører du av ved Femundsenden og mot Os og Røros. Har du god tid kan du fortsette til Elgå og besøke Femundsmarkas nasjonalparksenterPå vei til Elgå kjører du gjennom både Gutulia og Femund nasjonalpark. Fra Elgå vil vi også anbefale en rundtur med båten MS Fæmund II, for å oppleve nasjonalparken fra båtdekket, og få servert lokalmat om bord. Men da trenger du en ekstra overnatting i Synnervika, på Langen gjestegård, før du kan ta båten tilbake til Elgå og fortsette bilturen tilbake til Femundsenden, for deretter å svinge av mot Tufsingdalen, Os og Røros. Her får du storsjøen Isteren på høyre side, og deretter Norges tredje største innsjø, Femunden. En nydelig reisevei for deg med god tid. 

Er du interessert i kultur? Da må du stoppe i Narjordet (15 minutter før Røros) og besøke Oddentunet, som ligger langs fylkesvei 28Det er et godt bevart og fredet gårdsanlegg fra tidlig 1800-tall. Hovedbygningen er særlig kjent for en sjelden fin dekorasjonsmaling og snekkerkunst. Dette er en fin forsmak på hva som venter deg på verdensarvstedet Røros. 

Tronfjell

Et alternativ til Østerdalen – Rendalen 

Selv om du kjører riksvei 3 gjennom Østerdalen, så får du et fint alternativ når du kommer til Koppang. Ta av mot Åkrestrømmen og kjør gjennom den vakre bygda Rendalen. Tett ved fylkesvei 30 (Gamle Kongevei) ligger Rendalen bygdemuseum, som har sin forankring i Gammelprestgården der Jacob Breda Bull var prestesønn. Bull ble en av Norges mest leste forfattere med sine 60 bøker om blant annet Vesleblakken og Glomdalsbruden. Kjør videre fra Rendalen og langs riksvei 30 gjennom Tylldalen. På venstre side får du Tronfjell. Ta en avstikker og kjør på toppen av Tron. Den utsikten er verdt turen! Når du kommer til Tynset, stopp gjerne på Tynset Rom & Camping som ligger idyllisk til ved Glomma. 

Neste dag kan dere følge riksvei 3 fram til den unike bergstaden Røros. 

Uansett hva du gjør – følg planen om å være fleksibel og la reisen og stoppene underveis bli eventyret. For det er flere spennende steder å svinge innom på strekningen Tynset – Røros. Første stopp er Dølmotunet på Tolga. Her kan barna hilse på dyra og hoppe i høyet, mens dere voksne drikker kaffe. Trenger du å fylle bensin, må du stoppe på Caltex. Her har du nostalgi og 50-talls retro-look i kaféen.

Rett etter Tolga sentrum, kan du svinge av til venstre, til fjellbygda Vingelen. Stedet er utpekt som nasjonalpark-landsby, og ligger tett inntil Forollhogna nasjonalpark.

Her kan du beundre gamle tømmerhus, og vi anbefaler en overnatting hos hyggelige og intime Vingelsgaard Gjestgiveri, som server både egen gårdsmat og lokalmat fra andre småskalaprodusenter.

Nå, skal du få kjøre videre, til en større trelandsby og verdensarv. På Røros tar vi i mot deg, og holder gjerne på deg i flere dager før ferden går videre gjennom landet vårt.

Når du reiser nordover kan du fint fortsette nedover Gauldalen mot Trondheim. Men hvis dere først er ute på eventyr, hvorfor ikke ta den helt ut og se etter UFO? Visit Hessdalen UFO-camp ønsker deg velkommen til en UFOrglemmelig opplevelse i en splitter ny lavvo med glasstak. Men hvis du bare vil ha et lite stopp, så finner du den fineste rasteplassen i hele Trøndelag langs riksvei 30, ved Ea-fossen på Eidet. 

Og bare 10 minutter senere kommer du til Gammelgården i Haltdalen. Dette er en gammel prestegård fra 1700-tallet med urtehage, omvisninger og kafé.

God tur! Og du – husk å være ute på eventyr!

Oppdal, Berkåk og Kvikne 

Har du vært på Oppdal kan du fint ta turen over Kvikne, mot Tynset og videre riksvei 3 til Røros. På Kvikne kan du beundre korskirken fra 1652, og du kan besøke Orkelbogen Friluftssenter. Ønsker du en liten avstikker, så ligger Savalen Hestesenter en times kjøring sørover. Her kan du også besøke Savalen Fjellhotell og bo i verdens største pepperkakehus, før du igjen setter deg i bilen og vender deg nordover mot verdensarven Røros.