02nov
Av: Margit Wintervold Dato: november 02, 2021 Kategori(er): Forside, Nyheter Comments: 0

Reisen til julestemningen er en reise til Rørosregionen.

Toppbilde: Røros kjørelag

Jul på Huset Aukrust. Foto: Huset Aukrust

Julestemning i Aukrusts univers

Kommer dere riksvei 3 sørfra må dere ta første stopp på Alvdal. Her byr Huset Aukrust på opplevelser for store og små. Besøk Flåklypatoppen og Reodor Felgens månerakett, kryp gjennom muldvarpgangen eller se i stjernekikkerten.

Hva er jula uten Flåklypa Grand Prix? Ganske mange av oss har det som fast juletradisjon å se på Reodor Felgens kappløp mot Rudolf Blodstrupmoen enten før jul eller i løpet av romjula. Dette er den mest sette norske filmen gjennom tidene! Og øverst på lista over de mest sette filmer de siste ti år, der ligger Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa. På Huset Aukrust kan dere sette dere i Flåklypasalen, lene dere tilbake og nyte to av Norges mest populære filmer. Samtidig vet dere at der dere sitter nå, på Alvdal, finnes universet som ga Kjell Aukrust inspirasjon til historiene.

Helgen 27. og 28. november fra kl. 10-17 er det julegate i Huset Aukrust. Her får dere kjøpt kvalitetsmat fra lokale bedrifter, og dere kan kjøpe julegaver som ikke finnes andre steder.

Foto: Trøndelag Reiseliv/Marius Rua

I fotsporene til Reisen til julestjernen

Søberg Gård vandrer dere rett inn i julestemningen. I lysgrotta finnes utallige varianter av julelys og -dekorasjoner. Her er det inspirasjon å finne! På Stabburet bugner det av lokal mat og drikke. Det er ingen som går tomhendt fra Søberg Gård.

En annen avstikker vi anbefaler på det varmeste, er turen opp til Savalen i Tynset kommune. Her ble filmen Reisen til julestjernen spilt inn i 1976, nettopp på grunn av det fine vinterlandskapet og julestemningen. De fleste av oss har et forhold til denne klassikeren som har blitt vist på NRK i jula, år etter år. I filmen flykter Sonja (spilt av Hanne Krogh) fra den onde greven og møter nissebarna og selveste julenissen på Savalen. Hvorfor ikke gå i Sonjas fotspor? På Savalen Hestesenter kan dere ri på de flotte hestene eller bli med på en stemningsfull sledetur som avsluttes rundt bålet. Vinterstemning og hygge på sitt aller beste!

Foto: Vingelsgaard Gjestgiveri

Stopp i koselige Vingelen

Ferden går videre mot Tolga. Litt etter at dere har passert Telneset tar dere en avstikker opp til venstre og kjører mot Vingelen. Bygda er kjent for sin godt bevarte trehusbebyggelse og har mange tømmerhus fra 1600-tallet. Dette er den perfekte rammen for julestemningen, og vi anbefaler en overnatting hos Vingelsgaard Gjestgiveri. Her serverer de god, hjemmelaget mat basert på egne lokale råvarer.

På Os må dere stoppe ved White House of Candles. Her inviteres du inn for å møte engler og eventyr – i form av lys. Dette er essensen av julestemning på ett sted.

Foto: Bjørg Moen Skancke / Øyeblikket Foto.

På Røros er dere fremme og går midt inn i den ultimate julestemningen. Forestill deg julepyntede gater, lyden av dombjeller og lukten av juletre. Med snøhvite omgivelser og den sjarmerende trehusbebyggelsen i verdensarven Røros – da er du der julestemningen er på sitt aller vakreste. Både Pippi Langstrømpe, Jul i Blåfjell og Hjem til jul har brukt Røros som bakteppe for god julestemning. Det er lett å skjønne hvorfor. Du trenger ikke gjøre annet enn å spasere ned Kjerkgata før julestemningen sniker seg inn. Med blåtime, hvit snø og nostalgi får du den perfekte rammen for Julemarked Røros som arrangeres fra 1. – 12. desember. Her står lokalt håndverk og mattradisjoner i sentrum, mens nissene lurer rundt i de trange gatene. Dette er julemagi på sitt aller beste.

Reisen til julestemningen er reisen til oss i Rørosregionen.

Her får du tips til hvordan du kan reise hit.

God tur!