12mai
Av: margit Dato: mai 12, 2020 Kategori(er): Forside, Nyheter Comments: 0

Hvis du er av dem som er lei deg for at årets ferie til Frankrike, Italia eller Spania går fløyten, så har jeg noen oppmuntrende ord til deg. Det finnes et lite stykke Sør-Europa i Norge, for:

Hva har Sør-Europas vakreste landsbyer til felles?
De ligger ofte på en ås eller en fjelltopp med en kirke i midten.
De har en herlig, rolig og avslappet atmosfære.
De har minst ett bakeri, de har små kunstgallerier og lokale kunstnere.
De har en håndfull hyggelige restauranter som serverer lokalmat de kan være stolte av. 

Du skjønner sikker hvor jeg vil nå? Har vi dette på bergstaden Røros? Jadda! 

Røros er kåret til beste kulturkommune. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen

En bergstad høyt til fjells

Vi ligger høyt til fjells, på Rørosvidda, med Bergstadens Ziir som en spydspiss blant de gamle trehusene fra 1600-tallet. Her har du små og smale gater du kan ferdes i, for å se på den unike verdensarven vi er en del av. Atmosfæren er så absolutt rolig og hyggelig. Røros er et sted hvor alle hjelper alle. Det finnes mange fastboende og tilflyttere som gjerne hjelper deg med tips om stort og smått når du er her. Bedriftene hjelper hverandre også. Her har de skjønt at de er best sammen

Og vi har ikke bare ett bakeri, vi har to. Gå ikke glipp av gamle, ærverdige og koselige Trygstad, som har verdens beste pjalt – og det er ikke tull! Ta turen innom det nye og moderne Bakeriet. Her er det lyse lokaler, og både mat og kaker som gjelder. Har vi gallerier? Ja, vi har flere av dem også. Her har vi Røros Kunstformidling som både har en egen fløy til separatutstillinger og en galleridel, som til enhver tid har grafikk, maleri og kunsthåndverk til salgs. Har du hørt om lille Galleri Gnuttu? Dette sjarmerende galleriet har rundt 100 bilder utstilt, både akvareller, malerier og grafikk, og huset ligger i den mest sjarmerende delen av verdensarvens gamle trehusbebyggelse, nemlig Flanderborg. Hvis du ikke har vært innom galleriet Kunst & Kaos, så har du en opplevelse i venteNår du kommer inn her, vet du ikke om du befinner deg i en storby á la Stockholm, eller i et landsbygalleri i Sør-Europa. Her har du både bilder, verk, bøker og håndverk. Ta en tur innom og la deg overraske. 

Den gamle bergstaden har et fantastisk og fargerikt utvalg av kunstnere, håndverkere og kunsthåndverkere, og det er bare å stikke innom. Naboen til Kunst&Kaos er keramiker Per Sverre Dahl. Her får du røroshistorien gjennom keramikkfigurer, eller du kan få den moderne rockhistorien representert av Rolling Stones i keramikk. Eieren er verdt et besøk han også. Men vi har mer keramikk enn det. Hos Potteriet får du brukskeramikk du blir glad i, og hos Lysgaard Keramikk finner du noe du ikke finner noe annet sted. Her har lekenhet, lyst, perfeksjon og godt håndverk tatt over både bakgård og hus og vokst seg større enn seg selv. 

Lokalmatsafari i Rørosregionen_foto_Marius Rua

Lokalmat 

Hva mer liker vi å gjøre når vi ferierer i en Sør-Europeisk landsby? Jo, vi liker å sitte på en fortauskafé, og bare la humla suse.

Men vi liker å handle ogsåHva er vel bedre enn å finne unike klær og sko, som du vet ingen andre har? Det utvalget finner du i gata på Røros. 

Men så var det maten da. I Frankrike og Italia er vi bortskjemte med den lille slaktebutikken, matbutikken rundt hjørnet som har alt, og de små restaurantene som tilbyr det som finnes av lokal mat og drikke. Hmm Det er ikke for ingenting at Røros er utropt til lokalmathovedstaden i Norge, og at vinden av Michelin-stjerner blåser mot det sørlige Trøndelag. I Rørosregionen finner du mange av råvarene og produktene som både kjøkkensjef Heidi Bjerkan på Credo bruker, men også Mikael Forselius som er direktør på Britannia Hotel. Forselius er svensken som gjorde rørosing av seg, da han kom til Røros Hotell som kjøkkensjef og senere ble adm. dir., før han forsvant til Trondheim og sanket en Michelin-stjerne på Speilsalen til Britannia Hotel. Vil du ha de kortreiste råvarene og lokalproduktene fra oss, kan du spise ute eller ta med deg hjem fra Rema 1000 og Coop.  

Rørosmuseet Smelthytta

Rørosmuseet 

Enhver Sør-Europeisk landsby med respekt for seg selv har gamle, for ikke å si urgamle, steinhus. På Røros har vi gamle trehus. I år feirer bergstaden 40 år med verdensarvstatus og deltagelse på UNESCOS verdensarvliste over steder og monumenter som regnes som hele menneskehetens natur- og kulturarv. Og grunnen til at vi kom med? Trehusene og gatestrukturen som ble bygget på slutten av 1600-tallet er nesten urørt siden. Historiens sus hvisker i gatene, akkurat som i landsbyer du kjenner fra utlandet.

Men hvor du enn går, og hva du enn ser – det er én ting du ikke kommer utenom, og det er Rørosmuseet. Museet åpner igjen den 13. juni med alt av smitteverntiltak på plass. Her kan du lære mer om verdensarven Røros, som feirer både 40- og 10-års jubileum i år. I Smelthytta ser du bergverkshistorien med egne øyne, gjennom Sverre Ødegaards bevegelige modeller i en skala 1:10. Du kan bli med på Bergstadvandring, og få høre historier om hvordan husene ble til og hvem som levde der.  Du kan gå på egen hånd, eller du kan gå med guide i små grupper.  

Kort oppsummert – det finnes et lite stykke Frankrike i Norge. Du finner det på Røros. 

God tur!