29apr
Av: Margit Wintervold Dato: april 29, 2021 Kategori(er): Forside, Nyheter Comments: 0

Hva har Sør-Europas vakreste landsbyer til felles? 

  • De ligger ofte på en ås eller en fjelltopp med en kirke i midten.
  • De har en herlig, rolig og avslappet atmosfære.
  • De har minst ett bakeri, de har små kunstgallerier og lokale kunstnere.
  • De har en håndfull hyggelige restauranter som serverer lokalmat de kan være stolte av. 

Finner du alt dette i bergstaden Røros? Ja, visst. Velkommen på fransk småbyferie 

Per-lysgaard-keramiker-bakgaarden_destinasjonroeros_foto_ch_visitnorway

En kunst pause i Norges egen bergstad

Høyt til fjells, midt på Rørosvidda og med Bergstadens Ziir som en spydspiss blant gamle trehus fra 1600-tallet, finner du den stemningsfulle bergstaden Røros. små og smale gater kan du slentre rundt og oppleve den unike verdensarven. Her er atmosfæren så behagelig og hyggelig at du kjenner roen senke seg. Røros er et sted der alle hjelper alle. Det finnes mange fastboende og tilflyttere som gjerne hjelper deg med tips om stort og smått når du er her. Bedriftene hjelper hverandre også, for her har de skjønt at de er best sammen!  

Trenger du en liten kunstpause, kan du velge mellom flere gallerier. Røros Kunstformidling har en egen fløy til separatutstillinger og en galleridel som til enhver tid har grafikk, maleri og kunsthåndverk til salgs. Har du hørt om lille Galleri Gnuttu? Dette sjarmerende galleriet har rundt 100 bilder utstilt, både akvareller, malerier og grafikk, og huset ligger i den mest sjarmerende delen av verdensarvens gamle trehusbebyggelse, nemlig Flanderborg. Hvis du ikke har vært innom galleriet Kunst og Kaos, så har du en opplevelse i vente. Når du kommer inn her, vet du ikke om du befinner deg i en storby eller i et landsbygalleri i Sør-Europa. Her finner du både bilder, verk, bøker og håndverk. Ta turen innom og la deg overraske.  

Den gamle bergstaden har et fantastisk og fargerikt utvalg av kunstnere, håndverkere og kunsthåndverkere, og det er bare å stikke innom. Naboen til Kunst og Kaos er keramiker Per Sverre Dahl. Her får du røroshistorien gjennom keramikkfigurer, eller du kan få den moderne rockhistorien representert av Rolling Stones i keramikk. Eieren er verdt besøket han også. Men enda er det mer keramikk å finne. Hos Potteriet får du brukskeramikk du blir glad i, og hos Lysgaard Keramikk finner du noe du ikke har sett maken til. Her har lekenhet, lyst, perfeksjon og godt håndverk tatt over både bakgård og hus og vokst seg større enn seg selv.  

Lokalmatsafari i Rørosregionen_foto_Marius Rua

Det gode kaféliv

Hva mer liker vi å gjøre når vi ferierer i en sør-europeisk landsby? Jo, vi sitter på fortauskafé, betrakter folkelivet og lar humla suse. Å spise ute er en del av det gode ferielivet. Midt i sentrum ligger Skanckebua, et innholdsrikt spisested med variert menyHer kan du nyte et måltid med utsikt til Kjerkgata eller spise ute i den fredelige bakhagen. 

På Røros finner du ikke bare ett, men to velduftende bakerier. Gå ikke glipp av gamle, ærverdige og koselige Trygstad, som har verdens beste pjalt – og det er ikke tull! Ta turen innom det nye og moderne Bakeriet. Her er det lyse lokaler, og både mat og kaker som gjelder. Og på Kaffestuggu sitter Røros-sjela i veggene etter snart 100 år med servering utveksling av gode historier.   

Lokalmat og shopping 

I Frankrike og Italia er vi bortskjemte med den lille slaktebutikken – matbutikken rundt hjørnet som har alt, og de små restaurantene som tilbyr det som finnes av lokal mat og drikke. Det er ikke for ingenting at Røros er utropt til lokalmathovedstaden i Norge, og at vinden av Michelin-stjerner blåser mot det sørlige Trøndelag. I hele Rørosregionen finner du mange av råvarene og produktene som både kjøkkensjef Heidi Bjerkan på Credo bruker, og også Mikael Forselius, som er direktør på Britannia Hotel. Forselius er svensken som gjorde rørosing av seg, da han kom til Røros Hotell som kjøkkensjef og senere ble adm.dir., før han ble hentet til Trondheim, der han har sanket en Michelin-stjerne i Speilsalen til Britannia Hotel. Vil du ha de kortreiste råvarene og lokalproduktene fra oss, finner du dem i lokalmatavdelingen til Mega i Domus eller på Rema 1000.   

Når vi er på ferie, hører gjerne shopping med. Og hva er vel bedre enn å finne unike klær og sko, som du vet ingen andre har? Du finner alt hva hjertet måtte be om i gata på Røros. Velassorterte Frost Herre er rette butikken for mannen! Her kan de fornye seg med moteklær fra kjente merker. Hele fire sportsbutikker byr på fritidsklær og alt du trenger til sommerens aktiviteter. Og visste du at Røros Tweed har fabrikkutsalg i bergstaden?

Rørosmuseet Smelthytta

Kultur og historie

Enhver sør-europeisk landsby med respekt for seg selv har gamle, for ikke å si urgamle, steinhus. På Røros har vi steingamle tømmerhusRøros bergstad Står på UNESOs liste over verdensarv, blant få utvalgte steder og monumenter i verden som regnes som hele menneskehetens natur- og kulturarv. Grunnen er at trehusene og gatestrukturen, som ble bygget på slutten av 1600-tallet, fortsatt er nesten urørt. Historiens sus hvisker i gatene samtidig som folkene som bor her sørger for at småbylivet er levende, akkurat som i landsbyer du kjenner fra utlandet. 

Hvor du enn går, og hva du enn ser – er det én ting du ikke kommer utenom, og det er Rørosmuseet. Museet holder åpent med alt av smitteverntiltak på plass. Her kan du lære mer om verdensarven Røros. I Smelthytta ser du bergverkshistorien med egne øyne, gjennom Sverre Ødegaards bevegelige modeller i en skala 1:10. Du kan bli med på Bergstadvandring, og få høre historier om hvordan husene ble til og hvem som levde der. Du kan gå på egen hånd, eller du kan gå med guide i små grupper.   

Det finnes et lite stykke Frankrike i Norge. Og du finner det på Røros.  

Bienvenue  velkommen!