26mar
Av: pikselpusher Dato: mars 26, 2019 Kategori(er): Nyheter Comments: 0

Tekst: Liv Maren Mæhre Vold / DigiKo

Uforglemmelige opplevelser tett på natur og verdensarv venter en snau times flytur fra Oslo. Sentralt står en gjeng med et unikt ønske om å løfte fram mangfoldet, med ekte stolthet og stor motivasjon for både menneskene, tradisjonene og historiene.

Reiselivet har vært viktig for Rørosregionen i lang tid, og i 2016 kunne Røros Reiselivslag fylle 90 år. I dag er navnet Destinasjon Røros, og målet er å skape unike, uforglemmelige opplevelser året rundt.

– Vi skal være et virkemiddel for reiselivet i regionen. Ved å samle krefter skal vi vise omverdenen, nasjonalt og internasjonalt at vi har et mangfold å tilby de besøkende. Reiselivet er en avgjørende næring for regionen som det bør investeres i for at den skal kunne vokse, forteller reiselivssjef Tove R. Martens.

Målsettingen er å skape økte besøkstall, inntjening for over 160 medlemsbedrifter og en nasjonal og internasjonal oppmerksomhet som regionen kun til dels er forunt i dag. Langt flere burde se hva regionen har å by på, mener Martens.

Synnerhogna i Dalsbygda. Foto: Jann Egil Jëgersborg
Synnerhogna i Dalsbygda. Foto: Jann Egil Jëgersborg
Lokalmat på Søberg Gård: Foto: Borderfree Travels
Lokalmat på Søberg Gård: Foto: Borderfree Travels

Opplevelser året rundt

Historien til Rørosregionen er unik med utgangspunkt i verdensarven. Det å stå på UNESCOs verdensarvliste er unikt i norsk, men også i verdenssammenheng.

– Det at man klarer å forvalte denne statusen med moderne næringsliv er spesiell. Det finnes dermed en rekke attraksjoner som er knyttet til nettopp dette med verdensarven, både sentralt på Røros, men også innen circumferensen. I tillegg har vi ikoniske kulturpersonligheter som blant annet Johan Falkberget og Kjell Aukrust som er fra regionen, og et mangfold av kulturelle arrangement å tilby hele året rundt.

Dette gjør at det alltid finnes noe å oppleve i Rørosregionen, og vi er heller ikke begrenset til en særskilt årstid. Rørosmartnan er jo et ikon i så måte, et arrangement som nå i 166 år har evnet å favne det historiske med det moderne og skaper unike kultur- og handelsopplevelser år etter år for de besøkende, forteller Martens.

Sleggveien på Røros. Foto: Terje Rakke
Sleggveien på Røros. Foto: Terje Rakke

Noen fakta om Rørosregionen

  • Røros Bergstad ble offisielt grunnlagt i 1644.
  • Har siden 1980 vært innskrevet som verdensarvsted på UNESCO World Heritage List.
  • Den offisielt kaldeste temperaturen på Røros er på -50.3 °C og ble målt den 11. januar 1914 – mens den varmeste ble målt til +30.7 °C den 27. juli 2008.
  • Er hjem til ett av Nord-Europas største flygesandfelt, Kvitsanden.
  • På Røros vokser det først og fremst bjørk og furu. Men også sjeldnere vekster, slik som Sibirstjernen finnes her.
  • Innsjøer: Aursunden, Femunden, Bolagen, Håsjøen, Djupsjøen og Gjettjønna.
Sykkeltur til Christianus Sextus. Foto: Frontal Media
Sykkeltur til Christianus Sextus. Foto: Frontal Media

Unikt og ekte

– Rørosregionen er mangfold, unikt og ekte. I dette legger vi levende verdens- og kulturarv. Det er en region som i stor grad er tuftet på et gammelt industrisamfunn og utviklet seg til å bli en pulserende region med moderne industri og næring i skjønn forening med historie i alle vegger.

Det er imidlertid en moderat befolket region som gjør at man kan nyte roen samtidig som man har tilgang på alle moderne fasiliteter som restauranter, kafeer og handel, sier Martens. Mens stadig flere reiselivsdestinasjoner må endre på sine konsepter i takt med klimaforandringer og endrede reisemønstre, trekker hun fram den ekte vinteren.

– Vi er enda en av få regioner som stort sett kan tilby snøgaranti med alle opplevelser det åpner for, når mange steder i landet sliter med nettopp dette.

Hundekjøring. Foto: Borderfree Travels
Hundekjøring. Foto: Borderfree Travels

Tett på naturen

Både det tradisjonelle julemarkedet og Rørosmartnan trekker store mengder gjester fra inn- og utland, og Martens tror det er bredden som er nøkkelen til Rørosregionen som reisemål. Samfunnstrendene trekker mot å trekke seg tilbake fra storbyens støy og til naturen, fjellet og villmarka, til fotturer, netter i telt og lokale smaker.

– Rørosregionen tilbyr naturopplevelser med bredde og som ekthet. Her kan du kjøre hund, ri hest, stå på ski, gå på ski, fiske, padle, sykle og en hel del andre aktiviteter. Disse opplevelsene er nå også mulig å oppleve i mer organisert format, blant annet gjennom organiserte turer.

Maten er også viktig å trekke fram – hele regionen er et eldorado for matentusiaster. Det produseres på gammelt og nytt vis, men først og fremst er gamle mattradisjoner ivaretatt og vi har konkret Lokalmatsafari i tre forskjellige varianter som tilbyr besøkende en smak av nettopp dette i en organisert guidet tur i lengre og kortere varianter. I dag finnes det tilbud for folk i alle aldre – både i forhold til interesser og aktivitet!

Julemarked på Røros. Foto: Trøndelag Reiseliv og Ravn Film
Julemarked på Røros. Foto: Trøndelag Reiseliv og Ravn Film
Sparketur i Verdensarven. Foto: Thomas Rasmus Skaug
Sparketur i Verdensarven. Foto: Thomas Rasmus Skaug
Lokalmat på Kaffestuggu. Foto: Frontal Media
Lokalmat på Kaffestuggu. Foto: Frontal Media
Tronfjell. Foto: Frontal Media
Tronfjell. Foto: Frontal Media

Stolte ambassadører

Alle foruten reiselivssjefen har sine røtter fra Røros og/eller regionen rundt. Hun kommer fra Asker utenfor Oslo, men har hytte på Glåmos hvor familien har feriert siden 1916. De øvrige ansatte har arbeidet med og for reiselivet i regionen i alt fra to til tjue år. Organisasjonen preges av et unikt ønske om å løfte frem det fantastiske mangfoldet Rørosregionen har å tilby.

Vi er stolte av produktet, stedet, menneskene og tradisjonene og det motiverer oss, understreker Martens, og er klar på hva som er hennes favoritter:

– Man må oppleve Rørosmartnan, spise surpølse og besøke kirka på Røros! For å komme tett på kulturen og historien er nok Rørosmartnan en arena som byr på det meste. Av kulturelle unikheter forøvrig vil jeg trekke fram fra sør til nord; Aukrustsenteret, Opera di Setra, julemarked, Femundløpet, Vinterfestspillene og Elden. Og for å få en smak av det kulinariske; spekematfestivalen på Tynset!

Tekst: Liv Maren Mæhre Vold / DigiKo