16sep
Av: pikselpusher Dato: september 16, 2020 Kategori(er): Forside, Nyheter Comments: 0

Høsten har ofte vært en tid for storbyweekend, langhelg med kjæresten, shopping med vennegjengen og opplevelsestur med familien. Men nå må vi tenke nytt og trygt – så hvorfor ikke gå fra storbyweekend til småbyhelg?

Vi kan friste med aktiviteter, shopping og opplevelser i verdensarven Røros.

Handel

For noen av oss er handel en av gledene som kommer med høsten. Vi drar på venninnetur til storbyen for å shoppe. Vi skal fikse klær til høstgarderoben, til julesesongen, spennende design til huset – uansett hva vi ønsker å kjøpe så skal det være klær og ting ikke alle andre har. Drar vi langt av sted, så kan vi være sikre på at naboen ikke har det samme. Men for mange er weekend i storbyen avlyst i år, så vi drar på småbyhelg i stedet. Det kan godt hende du blir overrasket over det store utvalget av butikker du finner om du legger småbyhelgen til Røros. Felles for butikkene er at de er superkoselige, har ting du ikke får andre steder og byr på en atmosfære fra 16- og 1700-tallet.

Kunst og kaos

Gallerier

Å besøke gallerier er en enkel sak i en storby, enten du drar til København eller London. Det er så mange gallerier at du må velge ett eller to du kan besøke på en helg. Vet du hva? Det kan det hende at du må gjøre på Røros også.

Her har vi Røros Kunstformidling som både har en egen fløy til separatutstillinger og en galleridel, som til enhver tid har grafikk, maleri og kunsthåndverk til salgs. Her kan du finne Olav Dille, Håkon Gullvåg og Frans Widerberg. Har du hørt om lille Galleri Gnuttu? Dette sjarmerende galleriet har rundt 100 bilder utstilt, både akvareller, malerier og grafikk, og huset ligger i den mest sjarmerende delen av verdensarvens gamle trehusbebyggelse, nemlig Flanderborg. Hvis du ikke har vært innom galleriet Kunst & Kaos, så har du en opplevelse i vente. Kunstnere som Håkon Bleken, Kjell Erik Killi-Olsen, Bjarne Melgaard og Sverre Koren Bjertnes er representert i deres galleri.

Kunsthåndverk

Den gamle bergstaden har et fantastisk og fargerikt utvalg av kunstnere, håndverkere og kunsthåndverkere, og det er bare å stikke innom. Keramiker Per Sverre Dahl gir deg Røroshistorien gjennom keramikkfigurer, eller du kan få den moderne rockhistorien representert av Rolling Stones i keramikk. Eieren er verdt et besøk han også. Men vi har mer keramikk enn det. Hos Potteriet får du brukskeramikk du blir glad i, og hos Lysgaard Keramikk finner du installasjoner og et lekent univers du ikke finner maken til. En annen keramiker det er verdt å merke seg er Sissel Wathne. Hun lager glasurer som baserer seg på materialer fra Røros. Her får du et lite stykke Røroshistorie i en kopp med en magisk glasur. Koppene hennes finner du hos Kunst & Kaos.

Barmarkskjøring

Aktiviteter og opplevelser

Tenk deg at du befinner deg bak 6-8 hunder over Rørosvidda med den kjølige høstlufta i ansiktet. Alt du ser er skog, vidde og natur – og noen utrolig spreke og glade hunder. Joda, hundekjøring er en finfin høstaktivitet, og Kennel Dølanvollen har skreddersydd ulike turer for deg og kjæresten, vennegjengen eller familien.

Røros står på UNESCOs verdensarvliste og vil du bli bedre kjent med verdensarven, så er Rørosmuseet det aller beste stedet å begynne. Rørosmuseet arrangerer en guidet Bergstadvandring rundt om i sentrumsgatene. Eller du kan dra på en spennende oppdagelsesferd ned i de gamle gruvegangene i Olavsgruva og se det majestetiske arbeidet som er grunnlaget for Røros.

Overnatting

Vil du slappe av med vennegjengen så må dere unne dere et besøk hos Røros Bad og Velvære. Ta et glass sprudlende ute ved det oppvarmede bassenget. Nyt den kalde høstlufta og utsikten mot Bergstadens Ziir. Storbyluksus møter småbyliv. Er du ekstra glad i hjemmelagde frokoster og rom med sjel og atmosfære, så må du prøve Erzscheidergården Hotel. Vil du bo midt i sentrum med gangavstand til alt, på et sted som setter lokalmat høyt, så er Bergstadens Hotel en sikker vinner.

Pannacotta med multer.

Lokal mat

Reiser du med vennegjengen er de ofte opptatt av at man må nyte et glass sprudlende. Men vi vil slå et slag for å nyte lokal mat og drikke. Røros har et utall serverigs- og utsagssteder som alle tilbyr mat og drikke i hele Rørosregionen.

 

Og du – ser deg i småbyen da!