09nov
Av: Margit Wintervold Dato: november 09, 2021 Kategori(er): Forside, Nyheter Comments: 0

Noe av det beste med november er at en del av det du skal rekke i desember – det trenger du ikke å tenke på enda.

Toppbilde: Rørosmat

Det du kan gjøre i november, er å smake på julematen. Oktober er for tidlig, men november, da er det innafor! Bare tenk deg hjemmebrygget øl, pinnekjøtt av reinsdyr, julekaker – i det hele tatt julemat. Det er vel mange av oss som synes julematen og julekakene smaker aller best før jul.

Hva med å samle husstanden til et deilig teste-julematen-måltid. Smak på årets rakfisk sammen. Smak på pinnekjøtt av reinsdyr. Smak på julekakene. Smak på den deilige, lokale julematen som er produsert i Rørosregionen. Gå ut og spis julemat. Eller server en treretter, med bare deilige førjulssmaker.

Kolakaker

JULEBAKST

Smaken av jul er for mange julekrydder som nellik, kardemomme og kanel. Skal du få gode og sprø småkaker er det viktig å bruke skikkelig smør. Det får du hvis du bruker økologisk Røros Smør. Dette smøret er ikke så kompakt som andre typer smør og har en aromatisk, lett syrlig og tydelig smørsmak. 

Hjemmebakt

Ikke alle baker sju slag til jul, men de fleste baker noe. Høyt på lista står nybakte smultringer – en fristelse det er vanskelig å motstå. Samtidig er det flere som kvier seg for å lage bakverk med varm smult. Med Meieribestyrerens smultringer får du både en enkel og god oppskrift. En sikker vinner hos barna er kolakaker, eller karamellkakerDisse julekjeksene er så gode at de må gjemmes hvis det skal være noen igjen til jul. Sjakkruter er en slager for mange. De er gode med både melk og kaffe. Men det de fleste av oss MÅ ha er pepperkaker. Her er alle julekrydder samlet i ett bakverk. Vi bruker en gammel oppskrift på julas pepperkaker som både har mer sukker, krydder og ikke minst – fløte. Resultatet er pepperkaker som smaker skikkelig godt, og en deig det er mulig å bygge pepperkakehus med. Kanskje du bare skal la kreativiteten slippe løs, og gå for et pepperkakehus, en landsby eller et pepperkakedrivhus? Går du for det siste bør du nok være dreven, men det finnes fine varianter med gelatinplater som vindu. 

Trygstads pjalt er så god at de fleste av oss kjøper den nettopp på Trygstad. Men vil du prøve selv, så er Pjalt a la Jo Inge det nærmeste du kommer det berømte bakverket. Jo Inge har jobbet på bakeri og bakt tusenvis av pjalt, så dette blir godt! 

JULEBRUS OG JULEØL

 Gleden over å lukte jul i huset er stor når man baker eller lager mat. Men gleden over smakssansen er like viktig. God mat må ha god drikke som følge.

Hjemmebrygget øl er en sterk tradisjon i Rørosregionen, og flere brygger fortsatt ølet med hovedingredienser som tomtebrygg, ingefærøl, vann, sukker og gjær. Ingefærøl har blitt mer og mer populært, både med og uten alkohol, og kommer nå i alle slags varianter. Bittert og søtt. Hvorfor ikke lage det selv? Da kan du eksperimentere med den smaken du liker best. Hvis du heller vil kjøpe kan vi anbefale Røros Bryggeri sin ingefærbrus og julebrus. Da er det bare å gå rett på kosen – og få smaken av førjul med en gang. Sett på julelista på Spotify og hele huset kommer i stemning.

JULEMAT I NOVEMBER

Rakfisk hører Rørosregionen til. Det blir ikke jul uten å ha testet denne fisken. For noen er det 23. desember som er dagen for å smake på fisken som har ligget i saltlake i flere uker. For andre er november den beste tida å teste fisken på. Hvis du ikke legger egen fisk, kan du prøve Pinstifisk som er et gourmetprodukt i særklasse.  Eller gjør som Gordon Ramsey og test ut rakfisken fra Stensaas. Dkan få både vanlig rakfisk, og skikkelig rak rakfisk – men den er for de viderekomne. Er det dårlig gjort å røpe at Gordon Ramsay foretrakk den første, og ikke klarte å spise den andre? 

Mange elsker å smake på ribba i november. Det er da du kan teste ut nye varianter. Vil du prøve en asiatisk variant? En honninggrillet juleribbe? Eller er det den klassiske som frister mest? Da får du det beste utgangspunktet med Aursundgris, som har svinaktig godt kjøtt. På Engesvollen gård lever grisene et fritt og godt liv, og det setter seg i smaken på kjøttet. Med denne ribba får du det beste utgangspunktet for en vellykket julemiddag.

TRE-RETTERS MENY

Reinsdyrkjøttet er den noe av det magreste kjøttet du kan spise og det gir like mye omega 3 som fisk og sjømat. Når vi da legger til at smaken av reinsdyr er smaken av vidde og smaken av evighet – ja, da er det ingen grunn til ikke å la reinsdyret spille hovedrollen i jula. Hos Rørosrein får du pinnekjøtt av reinsdyr, og du kan trygt bytte ut sauen med rein. Synes du det er litt for vågalt, for jula har sine tradisjoner, da passer det perfekt å teste det ut nå i november. Bare gled deg til en ny og samtidig kjent smak. Her gir vi et forslag til en tre-retters i førjulstida:

Forrett
Rakfiskruller

Hovedrett
Pinnekjøtt av reinsdyr

Dessert
Rørospudding med multer og krokan

Kos deg med smaken av førjul!