01sep
Av: Margit Wintervold Dato: september 01, 2021 Kategori(er): Forside, Nyheter Comments: 0

Fjelltur og fiske er fristende aktiviteter i høstferien. Bruk naturens ressurser og nyt smaken av Rørosregionen.

Her har vi irrgrønne somre og hvite vintre som gjør at alt vokser langsommere og blir ekstra rikt på smak. Da superkokk Gordon Ramsay besøkte Rørosregionen før jul i 2019 sa han “Dere sitter på gull“, etter å ha smakt seg gjennom lokalmaten vår. Gjør som Gordon Ramsay og la smaken av Rørosregionen bli smaken av høst.

Toppbilde: Johnny Mazzilli

NM i Rakfisk på Vauldalen. Foto: Per Erik Jæger
NM i Rakfisk på Vauldalen. Foto: Per Erik Jæger

Fisk, kjøtt og samiske tradisjoner

Rakfisk hører høsten til. Sesongen starter i september og når et høydepunkt inn mot jul. Noen liker den best på “gammelmåten”. Da er det fisk, flatbrød, smør og potet som gjelder, og du – det må være mandelpotet. Siden alt blir bedre med Røros Smør, så bruk det også!

Pinstifisk lager rakfisk av regnbueørret og røye, og er et gourmetprodukt i særklasse! Vil du ha skikkelig godt flatbrød kan vi anbefale både Kvikne Hjemmebakeri og Rørosbaker’n sitt hjemmebakte, sprø og nydelige flatbrød.

Hos Stensaas Reinsdyrslakteri har de spesialisert seg på reinsdyr, elg, viltkjøtt og rakfisk. Hit kom Gordon Ramsay på besøk rett før jul i 2019. Han fikk smake to typer rakfisk, en mild og en veldig rak (den har ligget lenge i saltlake) – og det var ingen tvil om at mesterkokk Ramsay mente man må være oppvokst med rakfisk for å tåle smaken på den. Ramsay konkluderte med at den er for de mest garva. Men den milde rakfisken gikk derimot rett hjem hos superkokken. Prøv den du også!

Røroskjøtt er den lille aktøren med det store hjertet. De kjenner bonden, kua og oksen, og de vet hvor lammene beiter. De er mest kjent for sin håndsydde lammerull som har fått merkeordningen Spesialitet – utvalgt lokalmat. Her utvikler de stadig vekk nye, økologiske produkter basert på kortreist og lokalprodusert kjøtt. En sterk interesse for lokal matkultur og tradisjonelt håndverk bringer fram produkter av høy kvalitet. I høst anbefaler vi deg å lage middager med lam fra Røroskjøtt, enten bakt lam eller lammefilet.

Hos Eva Nordfjell og Magne Haugom hos Rørosrein kan du bli bedre kjent med sørsamisk kultur, historie og tradisjoner. Her lever de tett på reinsdyrflokken og de åtte årstider. Reinsdyrkjøttet er noe av det reneste kjøttet vi kan spise, stappfullt av antioksidanter. Da Ramsay besøkte Rørosrein i Koia deres, ble han virkelig imponert over det han fikk servert. Her får gjestene sitte på varme reinsdyrskinn rundt ildstedet, og de får servert det beste Rørosvidda kan by på – smaken av evighet.

Dyrk Mølle
Foto: Dyrk Mølle.

Urkorn og baking

På gården til Ingrid og Åsmund på Telneset i Tynset kommune ligger Dyrk Mølle. De er to idealister som holder på med en lidenskap som er på grensa til det umulige. Etter å ha spist lunsj på Bakeriet i Lom i 2015, ble de enige om at de enten måtte slutte å selge mjøl eller være litt gærne og bygge egen mølle. De valgte det siste. Når dyrker de bygg 500 meter over havet, og det i et ugjestmildt klima. Fordelen er at kornet ikke blir så utsatt for mikroorganismer og smittepress i et kaldt klima. Bygget som dyrkes er trolig verdens eldste kulturplante og går under betegnelsen “urkorn”. Bakeriet på Røros har et eget brød bakt med mjøl fra Dyrk Mølle. Men vil du prøve selv, har Dyrk Mølle gode oppskrifter på både grovt byggbrød, byggrynsgrøt og kanelsnurrer.

Fjellurt dyrker te og urter på Tolga. Lange lyse døgn, samt frisk luft og et barsk klima får fram en unik kvalitet. Med kjærlig gartneromsorg i tillegg gir urtene gode og frodige avlinger. Bruk krydderet i brødblandinger, på potet, i kakefyll eller i deilige sauser til viltmaten. Og kos deg med en kopp urtete når kvelden kommer.

Fjellblå på havrekjeks
Foto: Rørosmat

Oster i verdensklasse

Eggen Gardsysteri har ost i verdensklasse. Du finner dem i den lille fjellbygda Vingelen. Kyrne beiter i utkanten av Forollhogna nasjonalpark, og at det setter seg i smaken på mjølka – og osten – er det ingen tvil om. I 2017 ble osten Fjellblå tildelt gullmedalje for beste blåmuggost under oste-VM i London.

Galåvolden Gård er regionens ledende leverandør av ferske egg og spennende gårdsmat. Gården har røtter helt tilbake til 1700-tallet og familien Galåen er i dag en av pådriverne i lokalmatmiljøet. På gården produserer de RørosIs, RørosOst, RørosKake, Røroskua Sjokolade, RørosMajones, marengs, vaffel- og pannekakerøre, spekepølse og stykningsdeler av storfekjøtt. Hva er det de ikke har? De har også vunnet flere priser for sine oster i NM og bronsjemedalje i World Cheese Awards. På gården tar de i mot grupper for servering og omvisning.

Solsiden Honning ligger i Øvre Rendal, og når røsslyngen blomstrer på fjellet om høsten flyttes bikubene ut på fjellviddene, slik at honningen blir ekstra deilig og smakfull. Ta med deg smaken av fjellet på brødskiva, topp kjeks og ost med deilig honning eller unn deg skje i en god kopp te.

Fjelltur og fiske

Er det fjelltur og fiske som står øverst på lista, så er fjellfisket i Rørosregionen ypperlig. Senk skuldrene og koble deg på pulsen i naturen. Det er mange fiskevann i området som er tilgjengelige for både barn og voksne. Femundsmarka ligger der og venter på deg. Dette er et av de største urørte villmarksområdene i Sør-Skandinavia. Forollhogna nasjonalpark gir gode muligheter for både topptur til Forollhogna og turer som varer over flere dager. Hele Rørosregionen byr på fine turer i høstfjellet, enten du vil gå, ri eller sykle.

Rørosregionen er et eldorado for sportsfiskere og amatørfiskere. Fiskekort kan kjøpes lokalt på turistinformasjoner, bensinstasjoner eller hos Fishspot. Fiskekort for Femundsmarka og Statskog kjøpes her.