05des
Av: margit Dato: desember 05, 2019 Kategori(er): Nyheter Comments: 0

Smaken av jul… For mange er det julekrydder som nellik, kardemomme og kanel. Jeg må ha mormors hvite peppernøtter og mammas havreflarn.

Skrevet av: Mali Finborud Nøren / Ren Røros Frontal

Krydder, kaker og karamellpudding

Krydder, kaker og karamellpudding

Når jeg tenker på smaken av jul, så lukker jeg øynene og da kommer det bilder, og ikke minst lukt. Plutselig ser jeg flere scener fra barndommen som er knyttet til jul. Jeg ser besta som tar på seg det hvite forkleet og det hvite skautet og går ned i kjelleren til steketakka si. Der bakte hun lemse og tynning (mye tynnere enn pjalt). Vi barna fikk være med og vi fikk smake.
Hos mormor og morfar på Røros var det andre smaker. På julaften var hele familien invitert til lunsj med koldtbord, kaffe og kaker. Mormors søte tomatsild og syrlige karrisild med grønne eplebiter, det har blitt mat jeg selv lager og setter fram på mitt eget julebord. Dessuten var desserten et høydepunkt. Det var alltid karamellpudding. I dag er det jeg som lager karamellpuddingen, etter mormors oppskrift. Heldigvis har jeg flere venninner som driver gård, så jeg er så heldig å få melk av dem. For «tjukt» skal det være. Jeg anbefaler å bruke gårdsmelka fra Rørosmeieriet, og selvfølgelig også fløten deres. Skal du bake småkaker, må du i alle fall bruke det gode Røros-smøret, etter oppskrift fra Ingrid i Svennslia. Da kan du være sikker på at kakene blir sprøe.
Foto: Øyeblikket Foto

Smaken av jul kan kjøpes

For noen blir det ikke jul uten smaken av ribbe, lutefisk, pinnekjøtt, sylte eller rull.

Som mange andre så rekker jeg ikke å lage alt selv til jul, og det går bra! Vi har så mange hyggelige steder vi kan få kjøpt eller servert alt vi kan ønske oss av julesmaker i Rørosregionen. Fine opplevelser gir det også!

Søberg Gård har de salg av lokalmat på stabburet og julekafé i fjøset. Røros Bryggeri har nettopp laget ekte juleglede i form av den nye julebrusen, men juleølen er kanskje enda bedre. Et lunsjbord i jula med respekt for seg selv, må ha gode oster. Det får du fra Eggen Gardsysteri, som har ost i verdensklasse. Her får du både to typer blåmuggost, en kvitmuggost og en fastost. Hos Kalsa Gårdsbakeri får du både pjalt og lemse, laget i et baksthus fra 1700-tallet. Stensaas er først og fremst et reinsdyrslakteri fra 1890. Siden den gang har de blitt viden kjent for sin gode kvalitet. Her får du kjøpt deilige råvarer av kjøtt og fisk, leverpostei og multer – nesten alt du trenger til julebordet. Galåvolden Gård har gårdsutsalg, men veldig mange av produktene selges også i butikker på Røros. I tillegg til ost og egg, så har de nydelig is, som godt kan være juledesserten – sammen med den gode sjokoladen deres.

Lokalmathelg på Bergstadens Hotel

Smaken av jul er kanskje best servert

Vauldalen Fjellhotell får du historiske tradisjonsretter basert på lokale råvarer. I tillegg til maten får du også kunnskap om hvordan ulike mattradisjoner oppsto. Hos Frich´s på Alvdal kan du få den klassiske rømmegrøten. Eller hva med et nostalgisk stopp hos Caltex på Tolga? Her får du maten servert i et lokale som helst minner om 50- og 60-tallet. Trollkroa på Os er julepyntet og tar imot både de som er på gjennomreise, ferierende og fastboende. Hit kjører rørosingene for å spise søndagsmiddag.

Hos Rørosrein kan du kjøpe både pølser, stek, filet og pinnekjøtt av reinsdyr. Her kan du også bestille julebord i Koia. I Koia er det tømmervegger, parafinlamper og et åpent ildsted som setter stemninga. Fjällnäs er et eksklusivt fristed og satser på et nordisk kjøkken med tradisjoner. Råvarene bytter med årstidene og vinene er nøye utvalgt til maten. Vertshuset Røros har en genuin interesse for regional mat og matkultur og tilbyr 3- og 6-retters menyer med råvarer fra egen region. Lokalt øl fra Røros Bryggeri er et godt følge til maten.  Kaffestuggu er Røros sitt eldste spisested, og i jula får du servert julemat av alle slag. Du kan velge mellom juletallerken, pinnekjøtt, lutfisk, reinsdyr og fjellfisk. Her får måltidet garantert en historisk og lokal ramme. Røros Hotell og Bergstaden Hotel har åpent hele jula og arrangerer både julebord og lokalmathelger. Her løftes regionens råvarer fram.