06mai
Av: Margit Wintervold Dato: mai 06, 2021 Kategori(er): Nyheter Comments: 0

Rørosregionen er ledende innen lokalmat her i landet. Gamle mattradisjoner er holdt i hevd og tas i bruk for å utvikle nye, spennende og smakfulle produkter.

Lokale matprodusenter og serveringssteder har et sterkt ønske om at du som besøker regionen, skal få fantastiske matopplevelser med autentisk smak av fjell, vidde, skog og innsjø. Det er nettopp den gode smaken, sporbarheten og kvaliteten som gjør at det er hit Michelin-kokker i Trondheim kommer for å hente råvarer og produkter til sine menyer. 

Rørosregionen er en bærekraftig destinasjon, og har egne guider som er utdannet og spesialisert på å gi deg lokalmatopplevelser. Den økte bevisstheten om lokale matvarer sikrer kvalitetsrike matopplevelser for både de som bor her og deg som besøker oss. Har du ennå ikke smakt vår spesialitet skjørost og rømme? Det er sommermat på sitt beste! 

Bestill hjem 

Kanskje har du ikke mulighet for å besøke oss akkurat nå? Eller klarer du ikke å vente?
Her er tipsene til deg som vil ha smaken av Rørosregionen levert hjem:

Rørosmat
Rørosmat er et andelslag med mange aktive matprodusenter som andelseiere. De har gjort en stor innsats for å fremheve matvarene og tradisjonene Rørosregionen. De har ikke et eget utsalgssted, men heldigvis finner du de gode lokalmatproduktene fra Rørosmat i velassorterte butikker rundt om i landet. 

Rørosrein
Du kan også bestille unike produkter fra Rørosvidda i den nye nettbutikken til Rørosrein. Familien Nordfjell er en sørsamefamilie som driver med reindrift i Rørosområdet. De skjærer selv ned kjøttet og lager utsøkte produkter med smaken av evighet.

Stensaas Reinsdyrslakteri 
Stensaas en familiedrevet bedrift som har vært utviklet gjennom tre generasjoner siden 1890. Fra å drive med reinhandel har de i dag blitt et av landets største og mest moderne reinsdyrslakteri med mange forskjellige produkter laget av viltkjøtt og fisk. Du kan bestille produktene deres i nettbutikken.  

Kom til dekket bord

Få ting er hyggeligere enn å samles til et godt måltid med lokale smaker i sommerferien- La humla suse og overlat tilberedningen og serveringen til andre. Du finner et bredt utvalg av forskjellige spisesteder i regionen, og de aller fleste har lokale retter på menyen. 

Røros Hotell 
An-Magrittveien 48, Røros  
Hos Røros Hotell starter og slutter dagen med mat, og da aller helst lokalprodusert mat. Ingenting er vel bedre da enn å starte dagen med et rikholdig frokostbord med lokalmat fra regionen. I tillegg til hovedrestauranten har hotellet også restauranten Brasseriet og Lobbybaren, begge med egne menyer og et godt utvalg av lokalmat. Vi anbefaler spesielt å prøve Rørosviddas Perle, som er reinsdyr mørbrad fra Stensaasen Slakteri, og selve flaggskipet i hotellets lokalmatsatsning. 

Bergstadens Hotel  
Osloveien 2, Røros 
Bergstadens Hotel legger stor vekt på at du skal få oppleve smaken av Røros når du bor der. Som gjest på hotellet kan du velge mellom blant annet røye fra Tydal, lokal rein og hjort de har jaktet selv. Hotellet satser også på god frokost av høy standard og med lokal kvalitet.  

Vauldalen Fjellhotell  
Mellomriksveien 912, Brekkebygd  
Hos Vauldalen Fjellhotell sies det at alt du spiser og drikker kommer fra fjellet, og hotellet legger virkelig til rette for gode lokalmatopplevelser med et ekstra preg av tradisjoner. Hvert år arrangerer Vaudalen Fjellhotell Mathelg og VM i Rakfisk. Mathelgen hedrer lokale mattradisjoner og det inviteres til et rikholdig matbord med retter av lokale råvarer. VM i rakfisk arrangeres i november med et fullspekket og feststemt program med rakfisk i alle nyanser. 

Grillhuset Røros  
Kjerkgata 8, Røros  
I trivelige Kjerkgata ligger kjellerrestauranten Grillhuset Røros. Her er det danske Poul Lysdal som er kjøkkensjef og setter sammen menyen. Grillhuset føler stor kjærlighet og tilhørighet til Rørosregionen og de gode lokale produktene. Kjøkkenet er kompromissløst, her får du alltid lokalprodusert mat i alle retter. Delikatessene tilberedes og serveres omhyggelig med dansk håndverk og franske teknikker. 

Kaffestuggu
Kjerkgata 18, Røros  
 Røros’ eldste kafé er kvalitet og tradisjon satt i høysetet. Her endres menyen fra dag til kveld, men begge menyer gir muligheter for flotte lokalmatopplevelser i en unik og uformell atmosfære. På dagtid kan du velge mellom smørbrød, småretter og bakst, og etter klokken seks på kvelden får du tilberedt smakfulle retter fra deres à la carte-meny. 

Skanckebua
Midt i Kjerkgata  
Skanckebua er et innholdsrikt utested med sjel og atmosfære midt i Kjergata på Røros.
I puben oppe, med utsikt ut mot Kjerkgata, kan du nyte god mat og drikke eller en kaffe. Dette er et flott sted med sjel og atmosfære. Her får du gode og enkle lunsjretter, og både sushi og burger står på middagsmenyen. Lokal drikke fra Røros Bryggeri anbefales til maten.  

Peder Hiort Mathus 
Nederst i Bergmannsgata, der den er på sitt aller bredeste, troner det herskapelige Peder Hiort Mathus. Innenfor er det trivelig og avslappet atmosfære, og lokalene er innredet med gamle gjenstander og fotografier fra gruvesamfunnet og historien til Røros. Dette er en uformell familierestaurant der dere kan velge mat fra en innholdsrik à la carte-meny og blant et bredt utvalg av pizza og hamburger. Om sommeren er dere velkommen på trivelig og solrik uteservering i bakgården og på forsiden av restauranten! 

Lokalmatsafari hos Galåvolden Gård. Foto: Marius Rua

Shoppe til bordet

Du kan naturligvis handle med deg lokalmat flere steder når du besøker oss. Mye av lokalmaten er kjempefin å ha med på piknik eller tur, og produktene er populære som gaver. Tdem med hjem og nyte smaken av Rørosregionen senere eller ved en festlig anledning. Smaken av lokalmat er smaken av tradisjoner og norsk folkesjel, så kanskje er det nettopp det du skal servere på neste høytidsdag? Du kan pynte og dekke bordet med lys og servise fra regionen.  

Søberg gård  
Nord-Østerdalsveien 5716, Alvdal  
Søberg Gård byr på 500 kvm med salgsutstilling og opplevelser med mat og god stemning i det gamle sauefjøset. Gjødselskjelleren er bygd om til lokaler som i sannhet inviterer til en lysopplevelse utenom det vanlige. I stabburet finner du lokalmaten i en atmosfære den fortjener.  

Coop Mega  
Peder Hiortgata 7, Røros  
Inne i kjøpesenteret Domus midt i Røros sentrum, finner du matvarebutikken Coop Mega. Butikken har et tett og godt samarbeid med Rørosmat og de mange små matprodusentene i hele regionen. En stor kjøledisk bugner av oster, pølse, skinke og andre lokale smakfulle delikatesser. Rundt om i butikken inngår andre lokale produkter som en naturlig del av sortimentet.

The White House of Candles 
Et hyggelig måltid er ikke komplett uten et pent dekket bord. Du finner lys og pynt til bordet hos The White House of Candles. Det gamle Hummelfjell Hotell i Os er pusset opp fra falleferdige tilstand til et palass fylt med lys og overdådig pynt. Butikken er en opplevelse i seg selv, her støpes vakre lys i alle tenkelige former og farger. I tillegg til lys og tilbehør har butikken flotte interiørelementer, og alt er til salgs.

Potteriet Røros
Hva er vel mer perfekt enn lokalmat servert på håndlagde tallerkener? Potteriet på Røros holder den trønderske pottemakertradisjonen levende og knytter den til de historiske og kulturelle omgivelsene i Rørosregionen. Herskaper lokale håndverkere morgendagens arvegodsVerkstedet er åpent og du finner lokalprodusert håndlaget keramikk, serviser, reproduksjoner, spesialbestillingerny design, gaveideer og 2. sorteringsvarerBesøk gjerne nettbutikken.

I tillegg til nettbutikker, har Rørosrein gårdsutsalg og Stensaas Rensdyrslakteri har et eget utsalg der du er hjertelig velkommen.