18apr
Av: pikselpusher Dato: april 18, 2017 Kategori(er): Nyheter, Reisetips Comments: 0

Velkommen til sykkelmekkaet i verdensarven Røros!

Tre merkede løypeområder i fantastisk viddelandskap der kulturminnene kviskrer…

Et merkingsprosjekt i tre områder nær Røros ble ferdig til sesongstart 2015. Det er Storwartz, Nordgruvfeltet og Mølmannsdalen som blir merket i første omgang, til sammen nesten tre hundre kilometer med stier som er egnet både for vandring og sykkel.

Ruter

Røros er på UNESCOs verdensarvliste, og mange blir overrasket over å finne en særdeles urban småby i de historiske omgivelsene. Som et bærekraftig reisemål er det viktig for oss å ha et bærekraftig næringsliv. Dette kommer også til uttrykk i satsingen på sykkelturisme. Temaene for de merkede sykkelområdene tar utgangspunkt i lokal historie:

Nordgruvfeltet – Sykle i Falkbergets rike

Forfatteren Johan Falkberget bodde og arbeidet her store deler av sitt liv, og det var her han fant inspirasjonen til sine bidrag til verdenslitteraturen. Christianus Sextus, Muggruva og flere andre gruver. Løypa går rett forbi Falkbergetmuseet.

Storwartz – I bergmannens fotspor

Det var her Røroshistorien startet. Få med deg Kobberverkets og Rørossamfunnets historie gjennom å delta på en spennende omvisning ned i Olavsgruva, der det ofte også arrangeres konserter o.l.

Mølmannsdalen – Sporene fra istiden

Se hvordan siste istid har formet lanskapet og bidratt til det spesielle dyre- og plantelivet. Du sykler langs idylliske vann og grusrygger fra istiden i lett, men variert terreng. Mølmannsdalsgården har en spesiell (spøkelses-)historie.

Andre ruter

Destinasjon Røros strekker seg over hele regionen, og vi kan tilby et mangfold av gode sykkelstier og – veier. Det er gamle ferdselsveier, seterveier og lite trafikkerte grusveier, stier og tråkk.
Sykle langs Femunden, i bygder og seterdaler, der det finnes overnattingstilbud underveis. Legg turen innom setertraktene i Nasjonalparklandsbyen Vingelen, og setertraktene i Therese Johaugs hjembygd Dalsbygda. Du vil ofte finne en åpen seter også, der du kan få kjøpt en matbit.
Traktene rundt Aursunden er også populær for kombinasjonen sykkel og lokalmat.

På hotellet eller Turistkontoret kan du få kart, løypebeskrivelse med gradering og litt om hva man kan se og oppleve langs løypene – pluss info om lokalmaten som vi er så stolte av og litt av det andre regionen har å by på. Det er så godt merket at du kan finne fram på egen hånd. Ta evt. kontakt på post@rorosinfo.com hvis du ønsker guide, så skal vi se hva som kan ordnes.

Oppe i kulturminne- og gruveområdene vil du kunne laste ned informasjon via QR koder om hva du ser og opplever.

Løypene er GRØNNE og BLÅ (så ikke ekstremsportsykling) og lengden kan variere med å kombinere flere løyper etter eget ønske.

Lokalmat, kultur og shopping

Røros blir ofte omtalt som Norges lokalmathovedstad og vi anbefaler på det sterkeste å prøve noen av områdets gode restauranter (Kaffestuggu er Røros eldste restaurant) og gårdsmatutsalg. Likeledes er vi på landstoppen når det gjelder kultur, og det er alltid et arrangement av et eller annet slag du kan få med deg under oppholdet. I selve Røros og på mange småsteder i regionen er det spennende kles- og designbutikker, utsalg, gallerier og museer du også kan besøke.