18apr
Av: pikselpusher Dato: april 18, 2017 Kategori(er): Nyheter, Reisetips Comments: 0

Velkommen til sykkelmekkaet i verdensarven Røros!

Ruter

Røros er på UNESCOs verdensarvliste, og mange blir overrasket over å finne en særdeles urban småby i de historiske omgivelsene. Som et bærekraftig reisemål er det viktig for oss å ha et bærekraftig næringsliv. Dette kommer også til uttrykk i satsingen på sykkelturisme. Temaene for de merkede sykkelområdene tar utgangspunkt i lokal historie.

Sykkeltur til Christianus Sextus. Foto: Frontal Media

Nordgruvfeltet – Sykle i Falkbergets rike

Forfatteren Johan Falkberget bodde og arbeidet her store deler av sitt liv, og det var her han fant inspirasjonen til sine bidrag til verdenslitteraturen. Christianus Sextus, Muggruva og flere andre gruver. Løypa går rett forbi Falkbergetmuseet.

Storwartz – I bergmannens fotspor

Det var her Røroshistorien startet. Få med deg Kobberverkets og Rørossamfunnets historie gjennom å delta på en spennende omvisning ned i Olavsgruva, der det ofte også arrangeres konserter og lignende.

Mølmannsdalen – Sporene fra istiden

Se hvordan siste istid har formet lanskapet og bidratt til det spesielle dyre- og plantelivet. Du sykler langs idylliske vann og grusrygger fra istiden i lett, men variert terreng. Mølmannsdalsgården har en spesiell (spøkelses-)historie.

Vangrøftdalen i Dalsbygda. Foto: Jan Egil Jëgersborg

Ta sykkelen til seters!

Fra Alvdal til Røros går en skiltet sykkelvei gjennom seterlandskap og vakker natur med panoramautsikt. En skiltet trasé på til sammen 16 mil viser deg veien. På sykkelsetet kommer du i tett kontakt med naturen og menneskene du møter underveis.

Nyt utsikten og stillheten i vakker natur på lettsyklede seterveier og tre stier gjennom seks kommuner i Rørosregionen. Sykle hele traseen eller del den opp i passende dagsetapper.

Det høyeste punktet langs Seterveien er Reinslihytta mellom Grimsbu og Alvdal på 1035 meter over havet. Den storslagne panoramautsikten gjør det nærmest umulig å ikke gjøre et stopp her. På den ene siden ser du rett over til massive Rondane, på den andre siden ser du Snøhetta på Dovre. I tillegg har du utsikt til både Sølnkletten og Tronfjellet herfra.

Ta en pause på en av de mange aktive setrene og gårdene og kos deg med smakfull hjemmelaget lokalmat. Det smaker ekstra godt etter et par timer på sykkelen i frisk fjelluft. Du finner flere trivelige overnattingssteder som tar godt imot deg underveis.

 

Lokalmat, kultur og shopping

Røros blir ofte omtalt som Norges lokalmathovedstad og vi anbefaler på det sterkeste å prøve noen av områdets gode restauranter (Kaffestuggu er Røros eldste restaurant) og gårdsmatutsalg. Likeledes er vi på landstoppen når det gjelder kultur, og det er alltid et arrangement av et eller annet slag du kan få med deg under oppholdet. I selve Røros og på mange småsteder i regionen er det spennende kles- og designbutikker, utsalg, gallerier og museer du også kan besøke.