06okt
Av: Margit Wintervold Dato: oktober 06, 2021 Kategori(er): Forside, Nyheter Comments: 0

Det varierte og fantastiske landskapet i Rørosregionen med vidder, fjell og spennende kulturminner er norsk natur på sitt aller beste.

Enten du er opptatt av å samle hjerter på sosiale medier eller ikke, vil du få flotte opplevelser og bilder i din egen indre minnebank. Her er tipsene og stedene som gir deg de beste Instagram-bildene fra regionen vår. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kai Røen (@kai.roen)

Tronåsfossen

Fossen er en bortgjemt perle i Alvdal, 1,2 kilometer fra Brandvålsveien i krysset opp til Tronsvanglia og Tronfjell. Parker under den første kraftlinja som krysser veien opp mot Tronsvanglia. Følg merket sti ca. 200 meter. Vær oppmerksom på at stien ned til fossen er bratt, så her gjelder det å være forsiktig.  

Tips: Setter du kamera på stativ og bruker lang lukkertid, vil fossen se ut som et hvitt slør på bildet. Magisk! 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ola Helle (@olah50)

Røstvangen gruver

Røstvangen gruver ligger midt mellom Tynset og Kvikne og er et sted som virkelig appellerer til fantasien. Her står store ruiner etter et yrende samfunnsliv med 260 ansatte fra 1904 til 1921. På det meste bodde det 500 mennesker på området. Her hadde de vaskeri, postkontor, bakeri, forsamlingshus, bolighus, brakker, butikker – og kino. Fra Tynset kjører du riksvei 3 mot Kvikne. På Nytrøa er det skiltet inn til Røstvangen og du kan parkere ved brua over Gløta. 

Tips: Se etter spennende detaljer i kulturminnene. Dette området kan være en drøm for de som er opptatt av makrofotografering. 

Sålekinna

Sålåkinna på 1198 moh. ligger i Øversjødalen. Her er naturen storslått, og selv bilturen inn hit er en opplevelse i seg selv. Ta av ved Narbuvoll og kjør over fjellet. Fra parkeringsplassen går det fin og tydelig sti innover mot fjellet. Selve oppstigningen er delvis bratt med noen steinete partier, men utsikten som venter er vel verdt turen! Fra toppen ser du Femunden og Femundsmarka, Isteren og Langsjøen, Sølnkletten, Elgpiggen, Tronfjell, Rondane, Forollhogna og Sylane. 

Tips: Du får naturligvis de beste utsiktsbildene i klarvær, i tillegg kan lyset skape fantastiske tegninger ved soloppgang og -nedgang. Husk at det fort blir mørkt, så ta alltid med hodelykt og vær forsiktig

Vingelen

Vingelen er det perfekte stedet å dra til hvis du vil ta bilder av setre og gårder i vakker natur. En rusletur langs kulturstien som går mellom solsvidde tømmerhus i Vingelen sentrum er en fin opplevelse. Stien starter ved Bunåva i sentrum. På turen oppover mot Vingelsgaard Gjestgiveri passerer du flere fine garder. Retur mot sentrum via Kjerkgjellen, Vingelen kirke- og skolemuseum og Vingelen kirke. Brosjyre med kart og informasjon om kulturstien får du på Bunåva.

Tips: Vingelen er også en fin inngang til Forollhogna Nasjonalpark der du har en enestående mulighet til å fotografere villrein i deres habitat.

Kjurrudalen og Adamsfallet

Kjurrudalen er en seterdal som strekker seg vest- og nordover i Dalsbygda i Os kommune. Her får du et sjeldent kulturlandskap aktiv seterdrift på mange setervoller i et idyllisk landskap. En virkelig ukjent skatt her er Adamsfallet, en foss med tidvis kraftig vannføring og et fall på 14 meter. Fra Os sentrum kjører du mot Tynset på Rv. 30, ta til høyre inn på Fv. 752 og følg den til enden gjennom Dalsbygda sentrum. I krysset i enden av Fv. 752 tar du av mot Kjurrudalen på grusvei.

Tips: Du får flotte bilder (og film!) av fossen med mobilkamera. Vil du eksperimentere litt, kan du sette kamera på stativ med et gråfilter og bruke lang lukkertid. Da vil fossen se ut som et hvitt slør på bildet.

Skårhåmmårdalen

Skårhåmmårdalen er et juv som ble dannet under siste istid for ca. 10000 år siden. I juvet ligger et idyllisk tjern. Følg stien innover til du kommer til et vakkert hvitt lysthus. Stien og lysthuset ble etablert i forrige århundre, da Skårhåmmårdalen var et ettertraktet forlystesområde for Bergstadens bedrestilte. Området er svært lett tilgjengelig ca. 3 kilometer vest for Røros. Parker på venstre side av Fv. 531 retning Røros, ca. 2,8 km etter krysset i Galåen.  Skårhåmmårdalen begynner så å si ved parkeringen. 

Tips: Det vokser flere varmekjære planter her for den makrointeresserte, og stedet innbyr ikke minst til romantiske bilder og bryllupsbilder.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Øyvind V (@macvigdal)

Storwartz

Det var her bergstadhistorien startet. Storwartz-feltet var et av Røros Kobberverks viktigste gruveområder og her var det sammenhengende gruvedrift fra 1645 til 1972. Du finner gruveinnganger, bergvelter, taubaner, sjaktåpninger, mannskapsbrakker, funksjonærboliger, dammer, hjulgraver og mange kilometer med vassrenner rundt gruva. Flere av kulturminnene er merket med QR-koder som gir informasjon om hus, anlegg og historien til området. Storwartz ligger 12 km fra Røros sentrum, 1 km fra Olavsgruva. Bilvei helt frem. 

Tips: Du kan få flott lys her oppe når sola er på vei ned, og du har storslått utsikt til Hummelfjell, Tronfjell og Rondane. Området og kulturminnene tar seg også flott ut på en dag med skodde og regn. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Merete (@hildegunnmb)

Bergstaden Røros

På en liten vandring i bergstaden står fotomotivene i kø. Røros kirke, også kalt Bergstadens Ziir, er med sin helt spesielle arkitektur en av landets mest fotograferte bygninger. Sleggveien med små, eldgamle tømmerhus gir deg også garantert flotte motiver. Og er du oppmerksom når du vandrer rundt her, kan du få med deg mange flotte detaljer på husene. Går du opp Sleggveien, kommer du til de store slegghaugene, som består av rester etter Røros Kobberverk. De er flotte fotomotiver i seg selv, og herfra at du en storslagen utsikt over hele bergstaden.  

Tips: De fleste tar bilder av Bergstadens Ziir nede fra Kjerkgata. Ta heller turen opp trappene på baksiden av kirka og få et litt annet bilde, med store deler av bergstaden og slegghaugene som bakgrunn. Sleggveien kan du med fordel oppsøke i ettermiddags- og kveldslyset. Da kan du få helt magiske bilder her. 

Få med deg flere magiske bilder fra Rørosregionen ved å følge oss på Instagram @destinationroros. Del bildene dine med oss ved å bruke #destinationroros #destinasjonrøros