Tolga kommune

Lokalmatdagen

Hver andre lørdag i september er bordet dekket med lokalprodusert mat i Gata på Tolga. Her skal folk kunne ta seg en kopp kaffe, smake på lokale produkter og ikke minst handle. I underkant av 30 utstillere byr på spennende lokale råvarer i spedd kulturelle innslag. Tolga kommune er i landstoppen med 20% økologisk dyrket landbruksareal og bønder fra Tolga er en sterk bidragsyter av råvarer for det som produseres under det landskjente merkenavnet «Rørosmat». Hele en tredjedel av råvarene Rørosmeieriet bruker kommer herfra og nesten det tilsvarende for Røros Kjøtt. «Tolga dyrker måltidet» er et begrep med flere bunner. Fra bonden som utnytter utmarka i fjellet, via de mange småskalafordelene til kokkene som er både husmødre-og fedre, bygdekvinnelagene og de profesjonelle som tar vare på lokalmat, tradisjonsmat, feriemåltidet, trivsel og samhold.

Hamran, Tolga hopp- og skileksenter

Hamran hopp- og skileksanlegg er ikke vanskelig å finne. Kun noen hundre meter fra Tolga bru i sentrum. Anlegget ligger på vestsiden av Glomma. Visuelt har inntrykket av hoppbakkene i Hamran blitt et skikkelig fyrtårn og landemerke for Tolga og blitt et helårsanlegg for alle. Her finner du hoppbakker i størrelse 10m – 20m – 40m – 60m, skiheis, skipark, alpin/snowboardløyper,lekeområde, orientering, sykkelnedfarter/sykkelcross og turstier.

Pilegrimsleden

Opplev urørt og vill natur på Østerdalsleden. Ta sekken din og gå på en vandring på den villeste pilegrimsleden i Norge. Slå deg ned i skogkanten som middelalderens pilegrimer gjorde og lytt. Østerdalsleden går for det meste gjennom skog og fjellområder og enkelte dalstrøk. Her kan man vandre i rolige og fredelige områder med variert og flott natur og et rikt dyreliv, oppleve friheten og la sine egne tanker vandre i fritt. For de som ønsker fokus på flott natur og kulturlandskap og foreta sin pilegrimsvandring på lavkostbudsjett er Østerdalsleden et godt valg. Overnatting foregår i stor grad i skogsbuer og -koier eller campingplasser. Men det er også muligheter for å overnatte på hotell eller tradisjonsrike overnattings- og serveringssteder med historisk innslag. Leden går forbi Tylldalen med sine pilegrimstradisjoner, via Tynset, Vingelen og Dalsbygda, før den etter hvert går inn i Trøndelag langs foten av Forollhogna. Strekningen gjennom Nasjonalparken går i fjellterreng med spor av tidlige tiders ferdselsveier (men vær oppmerksom på at snøen kan ligge til langt uti juni). Noen dagsmarsjer senere ser du spiret på Nidarosdomen fra Øyvindstjønna på Vassfjellet.
For mer informasjon, klikk her »

Opplevelser i Tolga

Sykling

Tolga er et perfekt utgangspunkt for sykling. Her er det gode muligheter for stisykling, turer av middels og krevende karakter. Tolga har dessuten egen sykkelbutikk; Tolga Sykkelmekka. I den ombygde låven i sentrum av Tolga står det utstilt terrengsykler av ypperste sort. Her er det sykler innkjøpt av importør, skrudd sammen og finjustert av bonden Anders Urset den yngre.
For tips til sykkelturer se www.ut.no eller www.turapp.no/forollhogna

Opplev Vingelen-en av Norges best bevarte fjellbygder

Østenfor Forollhogna, vestenfor Glomma, der kyr og sauer beiter, ligger Vingelen. Det godt bevarte bygningsmiljøet er unikt i Norge, det samme er den levende seterkulturen. På staselige gårder tilbys overnatting i gamle tømmerstuer. Bygda ligger som en spennende avstikker fra fv. 30 mellom Tynset og Røros, i Tolga kommune.
For mer informasjon se: www.vingelen.com

X