24jul
Av: margit Dato: juli 24, 2020 Kategori(er): Forside, Nyheter, Reisetips Comments: 0

Tronfjell er toppturen for alle. Enten du er adrenalinjunkie, glad i fotturer eller har problemer med å gå. Til denne toppen kan du bruke både sykkel, føttene eller bil.

Tronfjell ligger på grensa mellom tynset og Alvdal. Norges nest høyeste bilvei tar deg helt til toppen av Tron, på 1666 moh. Her kan du se til sju prestegjeld. Oppunder toppen ligger den indiske filosofen Baral – Swami Sri Ananda Acharya – begravet. Han bodde stortparten av livet sitt ved Tronsvangen i Alvdal.

Gravlagt på toppen

Baral het Swami Sri Ananda Acharya da han ble født i India i 1881. Han kom til Tronsvangen seter i 1917 og ble der til han døde i 1945. Han regnes som den første hinduen som bosatte seg i Norge. Baral var indisk vismann, dikter, filosof og professor. Blant omgangskretsen til Baral var den norske forfatteren Arne Garborg, som oversatte diktsamlingen Snøfuglat (1919) og det indiske eposet Ramayana for Baral.

Filosofen ligger gravlagt sammen med sin hvit hest, Pollkari, på et lite platå 1400 moh før toppen av Tronfjell, og med utsikt mot Savalen. Baral lanserte tanken om et internasjonalt fredssenter på Tron, og dette jobber stiftelsen Tron Fredsuniversitet fortsatt med å virkeliggjøre.

Baral Tronsvangen 1930

Fottur

Fra Tronsvangen seter går det en 4,5 km lang sti opp til toppen. I vanlig turtempo bruken man omtrengt seks timer tur/retur Tronsvangen Seter.

Sykle til toppen

Er du en som liker både sykkel og adrenalinkick?

Ta med deg sykkelen og bryn deg på den bratte stigningen opp mot Tronfjell. Turen nedover krever gode bremser, slik at du får med deg den fine utsikten. Fra Tronsvangen er det etablert og skiltet en sykkelsti med passelige utfordringer for de som ønsker det.

Kjøre til toppen

Veien opp til Tronfjell ble ferdigbygd i 1959 etter at NRK bestemte seg for å bygge radio.- og tv-sender på toppen av fjellet. Bilturen er en reise gjennom et vakkert stykke naturlandskap der den tar deg med gjennom gamle setertrakter og forbi sjeldne botaniske områder med vakker flora.

Skal du kjøre opp til Tronfjell må du belage deg på å betale bomavgift. Bommen er ved Tronsvangen seter og her kan du betale med kort.