26apr
Av: pikselpusher Dato: april 26, 2016 Kategori(er): Nyheter Comments: 0

Rørosmuseet viser nå en samtidsaktuell fotoutstilling med bilder tatt av den anerkjente amerikanske fotografen Larry C. Price.

Utstillingen, som ble utarbeidet av Norsk Bergverksmuseum i 2015, har fått tittelen «Gullets mørke side» og setter fokus på barnearbeid i gruveindustrien i dag. Dette er den første utstillingen i Norge som viser Larry C. Price sine fotografiske arbeider. Fotografiene dokumenterer menneskelige belastninger og miljømessige utfordringer knyttet til barnearbeid og gruvedrift i utviklingsland.

Barnearbeid

Rundt om i verden finnes det utallige barn som arbeider i småskala gullgruver. Daglig risikerer de å bli skadet eller å miste livet. I tillegg risikerer de varige helseskader på grunn av hardt arbeid og eksponering for lunge-skadelige partikler, kvikksølv og andre giftige kjemikalier. I stedet for å gå på skole, som burde være det normale, arbeider de under livsfarlige forhold og blir lønnet med småpenger.

Barnearbeid er forbudt i de fleste land. Men lovene er vanskelig å håndheve i avsidesliggende områder hvor foreldre sender barna sine inn i gruvene for å bidra til familiens underhold.

Den amerikanske fotografen Larry C. Price dokumenterer barnearbeid og de ødeleggende følgende av dette, med støtte fra Pulitzer senteret for krise rapportering. Senteret er en ikke-kommersiell organisasjon for journalister som er innstilt på å dekke underrapporterte temaer og internasjonale spørsmål. Fotografiene i denne utstillingen ble tatt på Filippinene, i Burkina Faso og Indonesia.

Utstillingen omfatter nærmere 90 vakre fotografier som dokumenterer en brutal realitet for mange barn. I tillegg vises tre videoreportasjer fra Burkina Faso og Filippinene: “Children in Burkina Faso Get Dirty Work of Digging Up Gold”, “Unearthing toxic conditions for impoverished gold miners” og “Hazardous Work: Diving into the Philippines’ Dangerous Underwater Mine”. Alle er produsert av Larry C. Price og PBS NewsHour i samarbeid med Pulitzer-senteret for kriserapportering. Sistnevnte film er belønnet med Emmy-pris for fremragende undersøkende journalistikk.

Om fotografen

Larry C. Price (f. 1954) er en prisbelønt amerikansk fotograf og journalist bosatt i Dayton, Ohio, USA. Price har sin utdanning fra Universitetet i Texas med bachelorgrad i journalistikk, og har tidligere arbeidet som journalist i The Philadelphia Inquirer, The Baltimore Sun, The Fort Worth Star-Telegram og The Denver Post. Han har publisert flere bilder og artikler i anerkjente internasjonale tidsskrift som TIME, Newsweek, National Geographic, U.S. News & World Report, Der Stern og LIFE.
Price har flere ganger mottatt Pulitzer-prisen for sine arbeider og i 2015 fikk han en Emmy-pris for dokumentasjonen av det farlige arbeidet i undervannsgruver på Filippinene.