27jul
Av: margit Dato: juli 27, 2020 Kategori(er): Forside, Nyheter, Reisetips Comments: 0

Kanskje er du interessert i historie og verdensarv, men tenker at det ikke passer for hele familien. Da sier vi – det trenger slett ikke være kjedelig for barna!

Her har vi seks tips som presenterer verdensarven på en spennende og motiverende måte, også for de minste.

Rørosmuseet Smelthytta

I Smelthytta får du Røroshistorien for store og små. Den fantastiske miniatyrutstillingen med bevegelige modeller av gruver, smelthytter, arbeidere og tekniske innretninger fascinerer de fleste barn og gjør historien konkret og forståelig.

Omvisninger med guide utgår sommeren 2020 på grunn av smittevernhensyn. Men dere kan låne audioguide eller bruke egne smarttelefoner til å utforske Smelthytta på egenhånd!

Rørosmuseet Smelthytta

Olavsgruva

Bli med på en times vandring gjennom 300 år med bergverksdrift! Turen går 50 meter ned og 500 meter innover til Bergmannshallen. Dette er en spennende tur for både små og store barn.

Slegghaugan

Slagg er avfallsproduktet etter kobbersmeltinga. Slegghaugan ligger som store fjell og minner oss om en enorm aktivitet gjennom 333 år med med bergverksdrift. Om du går på toppen vil du få en panoramautsikt over Bergstaden. Tett inntil Slegghaugan finner du Sleggveien.De fattigste arbeiderne ved Kobberverket bodde her, og flere av husene tilhører Rørosmuseet i dag.

Pressemuseet Fjeld-Ljom

Fjell-Ljom er en avis som kom med sitt første nummer 8. januar 1886. I dag kan du besøke pressemuseet ved Hyttelva der de holdt til i 88 år. Har kan du dra tilbake i tid og se hvordan journalistene jobbet med avisa tidlig på 1900-tallet. I dette pressemuseet står Nordens eneste komplette avistrykkeri for blysats.

Doktortjønna. Photo: Marit Eggen

Mølmannsdalen

Mølmannsdalen ligger ca. seks kilometer utenfor Røros sentrum. Her har familien en god motivasjon for å turen inn til Mølmannsdalsgården gjennom en ntur- og kultursti med 18 poster. Her kan dere se hvordan den siste istiden har formet landskapet. Dere finner dyregraver, kølmiler, ei gammel fløtarbu – og selvfølgelig Mølmannsdalsgården. Gården tilhørte en av Kobberverkets første direktører, Johannes Irgens.

Visste du at Mølmannsdalsgården har en spøkelseshistorie? Det sies at man kan se gjenferdet etter Catharina Borchgrevink. Hun arvet gården etter forloveden Theodorus Mølmann, som døde da han falt av hesten på vei ut til gården. Kanskje Catharina fortsatt venter på sin kjære?

Doktortjønna friluftspark

Bare fem minutters spasertur fra sentrum kan familien koble av med dyr, lek, Eliasbåten og en hyggelig kafé ved Doktortjønna friluftspark. Her kan dere også følge en natursti rundt Doktortjønna og en natursti opp til Kvitsanda.