27feb
Av: margit Dato: februar 27, 2019 Kategori(er): Nyheter Comments: 0

Med status som UNESCOs verdensarvsted siden 1980 er Røros full av historie og har et yrende lokalsamfunn. Bli kjent med verdensarven og hvordan den er i stadig utvikling i en moderne tid.

Destinasjon Røros

Bergstadvandring

Bli med på en vandring der du får høre mer om historien bak denne sjarmerende trebyen, om folket som levde her, og om hvordan byen har utviklet seg gjennom vern og modernisering!

Bergstadvandringen går hver torsdag og lørdag kl 11.00 fra Smelthytta på Røros frem til 31.mai. I sommer går vandringen flere ganger hver dag.

Olavsgruva

Olavsgruva

Omvisningen går gjennom Nyberget gruve som ble drevet på 1600-tallet og Olavsgruva som ble drevet med mer moderne metoder på 1900-tallet. Opplev 300 år med bergverksdrift.

Det er omvisning i Olavsgruva hver torsdag og lørdag kl 15.00 i perioden 11. september til og med 31. mai. Det er hyppigere omvisninger i sommersesongen.

Smelthytta

Smeltehytta

I Smelthytta finner du utstillinger knyttet til Røros Kobberverks historie. Arbeidsprosesser fra gruver og smeltehytter blir presentert med bevegelige modeller, og gjør historien konkret og forståelig for barn og voksne. Utstillinga «Ti finpussa» viser stasklær fra 1800-tallets Røros.

Skitur

Opplev verdensarvens natur

Mil etter mil med langrennspor – et tilbud som kan tilfredsstille enhver, enten dere aspirerer mot seierspallen med medaljer og ”Ja vi elsker”, eller har krokfurua og pølsebålet som mål for turen.
Kennel Dølanvollen tilbyr en helhetlig opplevelse hvor du kommer tett på både hunder og natur.

Lokalmat

Lokalmaten i Rørosregionen er i stor grad knyttet opp til tradisjoner fra området. Den lave temperaturen og det karrige landskapet i regionen resulterer i lokale matvareprodukter rike på smak.

Visste du at?

UNESCO Verdensarv-statusen betyr at Røros er et av verdens utvalgte steder for bevaring av natur- og kultursteder. Stedene er utvalgt på grunn av sin kulturelle eller naturhistoriske betydning for menneskeheten.

Rørosregionen strekker seg fra Nord-Østerdalen i Hedmark til sør i Trøndelag og mot Sverige i øst.

Røros har et av Norges høyeste antall bevarte trehus. Over hundre fredede trehus setter sitt preg på Røros sentrum.

Lokalmat står sterk i regionen. Her kan du oppleve ulike turer som lokalmatsafari i Bergstaden, seterbesøk eller besøk hos ulike lokalmatprodusenter.

Den samiske arven har satt sitt preg på Rørosregionen, hvor samer fortsatt lever av reindrift. Hos Rørosrein kan du få ta del i ekte, samiske opplevelser.