16feb
Av: pikselpusher Dato: februar 16, 2021 Kategori(er): Forside, Nyheter Comments: 0

Endelig vinterferie! Foran deg ligger fine dager på ski i vintervakkert landskap.

Dagene har blitt merkbart lysere og lengre, og midt på dagen kan du kjenne at sola varmer. Det gjør godt for både kropp og sjel. Enten du skal ha vinterferie alene, sammen med hele familien, i Rørosregionen eller hjemme, gir vi deg oppskriften på en tipp topp vinterferiedag med en touch av fjellets gleder.

Frokost

Unn deg luksusen med å starte dagen langsomt. Naturen og vidda venter på deg, og er på sitt fineste midt på dagen. Ta deg tid til en virkelig god frokost. Oppskrifter fra Rørosmeieriet gir deg smaken av fjell og vidder.

Yoghurt med skjørost er et velsmakende, kjapt, sunt og proteinrikt måltid. Verken skjørosten eller Røros-yoghurten er tilsatt sukker. Du kan blande de to i en tett boks og ha med på når du er på farten. Smaker ekstra godt med friske bær eller frukt på toppen!

Gjør gjerne klar porsjonene en dag i forveien i glass eller beger som du dekker til og setter i kjøleskapet. Legg skjørost nederst og fyll på med yoghurt og topp med bær, frukt og honning. Da er frokosten klar når du står opp, du trenger bare å røre den sammen, slappe av og nyte vinterferien!

Kakao og kafékos

Leseopplevelser

Ferie og fridager gir tid og overskudd til å unne deg luksusen å kose deg med en god bok. Etter en velsmakende frokost, er det lov å synke ned i sofaen med en bok og kaffekoppen. Mange forfattere skildrer livet i regionen i bøker som lar deg drømme deg bort blant ville vidder og fine fjell.

Simen, Bonden og Bror min
Kjell Aukrust er en av Norges mest folkekjære forfattere, og skrev og illustrerte med både humor og alvor. I år er det 101 siden Kjell Aukrust ble født i Alvdal. Simen, Bonden og Bror min er en serie på tre bøker som gjerne blir kalt Alvdalstrilogien.

Skarpskytteren
Forfatteren Gard Erik Sandbakken har bodd på Røros i over førti år. I 2012 utga han krimromanen Skarpskytteren, som ble nominert til Rivertonprisen. Hovedpersonen er en tidligere norsk spesialsoldat med brutale krigsopplevelser bak seg fra Bosnia-krigen.

Nyt en original Dalgona

I ferien er det viktig å kose seg og unne seg det du kanskje ikke får tid til i hverdagen. Her får du Rørosmeieriets oppskrift på en gørrgod Dalgonakaffe, nok til et stort glass. Du trenger:

  • 2 ts pulverkaffe
  • 2 ts sukker
  • 2 ts kokende vann
  • 2,5 dl laktosefri melk
  • Isbiter til å fylle halve glasset

Bland pulverkaffe, sukker og kokt vann i en bolle. Bruk en stavmikser med ballongvisp, en håndmikser eller en vanlig visp til å piske. Etter hvert ser du at blandingen tykner. Pisk til konsistensen minner og krem/eggedosis. Fyll et glass med isbiter og hell i melk. Topp med kaffekremen før du har i en skje eller et papirsugerør. Bland lett sammen, legg beina høyt og kos deg.

Bilde-02.04.2020-10-04-07-scaled-uai-1920x1920
DSC4015
14920980133_e4fd6faa5e_k

Ut i frisk luft

Midt på dagen er temperaturen høyest, og er du heldig titter kanskje sola frem. En frisk skitur eller spasertur gjør godt for en kropp i vinterdvale. Rørosregionen byr på et stort og veldig variert løpenett, enten du vil ut og trene i «trikkesporet» eller du bare vil ut på en luftetur. Her er det plass nok til alle!

Er det snø der du er, og er det lenge siden du har aket? Aking er for alle – perfekt for kjærestepar i alle aldre og noe hele familien kan gjøre sammen. I akebakken sitter smilet og latteren løst, og dere har garantert noe å snakke om i lang tid etterpå. Finn en bakke og la det stå til!
Vi anbefaler vi en tur til Røros Alpinsenter Hummelfjell. Der finnes det en svært populær kjelketrasé, og du kan du ake med spesialkjelker som trekkes opp av heisen. Nedfarten er en egen akeløype med doserte svinger. Her går det unna, så hjelm er en selvfølge.

Mange steder har det kommet godt med snø nå. I Rørosregionen har kuldegradene ligget lavt på gradestokken, og mange steder er snøen er som glitrende fint sukker. Likevel kan du finne deg skavler der vinden har pakket snøen tett. Helt ideelt for å grave snøhuler, spør du oss. Snøhuler er så gøy at det umulig bare skal vøre forbeholdt barn. Finn frem ditt indre barn eller få med deg familien, ta frem snøspader og vær arkitekter for deres egen snøhule. Kanskje kan den bli stor nok til at dere overnatter der?

Skap hyttestemningen hjemme

Kanskje har du bålpanne? Pynt opp og skap hyttekos ute eller inne. Legg sitteunderlag eller tepper fra Røros Tweed på godstolen ute. Dekk bordet med fine kopper fra Soloppgangen eller Potteriet og lys fra White House of Candles. Hva med å steke knasende sprø vafler på bålpanne? Galåvolden Gård har nylig sluppet steike god vaffel- og pannekakerøre. Vaffeljern til turbruk og bålpanne finner du i de fleste sportsforretninger og varehus.

Middag med vill smak fra vidda

Ikke noe annet kjøtt smaker villere og bedre enn reinsdyr. Det er selve urdyret, og reinsdyrkjøtt er en kvalitetsråvare vi har all grunn til å være stolte av. En ytrefilet er nydelig stekt noen minutter på hver side i panna og bare snavles etterpå, og du kan enkelt lage festmat i ypperste gourmetklasse! Du finner reinkjøtt fra Rørosrein i mange butikker. Prøv gjerne en av deres oppskrifter.

Brettspill

Etter en dag med frisk luft og god middag, er det fint å samle familien rundt et brettspill på kvelden. Og du har naturligvis muligheten til å velge et lokalt brettspill. Rørosspillet er et familievennlig brettspill som tar utgangspunkt i Røros i en spennende og lærerik setting. Kortspill er en annen fin måte å samles rundt en felles aktivitet om kvelden på. Eller hva med å legge puslespill med motiv fra regionen? Sett hos Amneus Boghandel.