08jan
Av: Margit Wintervold Dato: januar 08, 2021 Kategori(er): Forside, Nyheter Comments: 0

Vinteren er her i Rørosregionen, og med nytt år kom også kuldegradene. De kryper ned mot kalde -24, men landskapet – er det virkelig mulig at det kan være så vakkert? Trærne er lodne av rim, sollyset strømmer mot oss, frostrøyken stiger fra elva og naturen er så stille, så stille.  

Toppbilde: Kristoffer Kippernes//Terrengsykkel.no

Her kommer vinteren
Her kommer den kalde fine tida
Her kommer vinteren
Endelig fred å få

– Joachim Nielsen

Vi er heldige som bor midt i dette vinterlandskapet, og vi vil gjerne inspirere dere til å komme på besøk – når det er mulig etter koronarestriksjoner. Inntil videre kan dere se på bilder, lese tips og drømme dere hit. 

For dere som bor i Rørosregionen har vi en anbefaling å komme med. En aktivitet som ikke er så vanlig her om vinteren. For dere andre – vinteren er lang hos oss, så du får garantert sjansen til å prøve. Vi snakker om vintersykling. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Røros Guide (@roros_guide)

Nils Henning Øglænd, sykkelentusiast og eier av Røros Guide

Nils Henning Øglænd driver Røros Guide og er en entusiastisk vintersykler – på fatbike naturligvis. «Det som er så artig med å sykle om vinteren er at du får en helt annen naturopplevelse enn det du kan sammenligne med på sommerstid. Siden du ikke følger sommerens opptråkkede stier, men har tilgang til flerbruksløyper (brukes av hundekjørere og andre) som kjøres opp vinterstid, kommer du til steder der du ikke er til vanlig. Du er alltid over tregrensa, med fin utsikt og midt i sollyset. Det er en helt  naturopplevelse. Siden løypene kjøres opp på vidda må du klatre oppover med sykkelen, og da har du det desto artigere på vei ned. Det fine med vinteren er jo også at om du faller av sykkelen i høy fart, så skal det mye til for at du virkelig slår deg når du lander i snøen.»   

Øglænd forteller videre at den beste tida for vintersykling er i mars og april når det er skareføre og du kan sykle over alt. «Det er flott også på januar og februar, men kortere dager og ofte kaldere dager gjør at det er litt mindre muligheter. Men du verden, dager som vi har nå, er helt magisk på sykkelen om det hadde vært litt mildere. Noen ganger byr mai på et sjeldenfint skareføreOg 10 minus en aprildag med strålende sol – det bør oppleves.» 

Denne vinteren har Røros Guide fire fatbikes til utleie. De fleste av oss bør satse på guidede turer, for selv om man har en fatbike, så er det ikke mulig å sykle i løssnøen. Den erfarne vintersyklisten opplyser om at man må sykle på fast dekke. «Enten må du være lokalkjent for å finne flerbruksløypene som kjøres opp, eller du må være med guide,» avslutter Nils Henning Øglænd.  

Foto: Kristoffer Kippernes//Terrengsykkel.no

Kristoffer Kippernes, redaktør og sykkelentusiast

Kristoffer Kippernes er redaktør for nettstedet Terrengsykkel.no og han er naturligvis selv sykkelentusiast på sin hals. Han har drevet aktivt med alle typer sykling siden han var 12, der terrengsykling er hovedaktiviteten. Han kombinerer også gjerne sykkelturer med telting.

Kristoffer forteller at han stadig vender tilbake til Rørosregionen for å sykle. «Røros og Rørosregionen er et av de fineste stedene jeg har vært og syklet. Her er terrenget lett tilgjengelig og du får god flyt», forteller han entusiastisk. Folk som sykler i terreng er opptatt av god flyt, men hva innebærer det egentlig? «Det finnes sikkert like mange definisjoner på hva god flyt er, som det finnes syklister. Min definisjon på god flyt er smale, fine stier, gjerne dyretråkk, stier uten røtter, steiner og andre hindringer på veien. Det finner du i rikt monn i Rørosregionen!»

For vintersykling er det fatbike som teller, den kommer frem der vanlige terrengsykkeldekk må gi tapt i snøen. Forholdene for fatbike er perfekte når det er løst underlag, der andre sykler må gi opp. Fatbike flyter oppå snø, men det betyr ikke at du uten videre bare kan begi deg ut i snøen. Et visst underlag bør du ha. En sti med snø på må være ganske hardtrampet før du kan sykle på den med en vanlig terrengsykkel», forklarer Kristoffer. 

Forholdene for fatbikesykling vinterstid ligger svært godt til rette i Rørosregionen. Få andre steder i landet, om noen, finner du så mange hundekjøringsspor som her. Sporene egner seg meget godt for fatbikesyklingFatbikentusiaster i regionen benytter også gjerne turstier som blir gått på om vinteren og spor etter snøskutere. 

Perfekt landskap i Rørosregionen

Røros og Rørosregionen er et av de fineste stedene jeg har vært og syklet. Her er terrenget lett tilgjengelig og du får god flyt.

Også landskapet i Rørosregionen er som skapt for sykling. For uinvidde kan terrengsykling virke voldsomt og røft, men terrenget på Røros er snilt, ifølge Kippernes. Han har også bodd i Oslo noen år og kjenner marka der godt. «Terrenget i Oslomarka er preget av mye stein og røtter. Jeg har syklet både  Tynset, Alvdal og Røros, og her er det heller ikke de voldsomme stigningene. Når du skal sykle opp bratte bakker, trenger du fastere underlag. Derfor bør et godt terreng for fatbike på snø være uten de store stigningene. Slake vidder er bra! Da blir det lettere å holde farten oppe for egen maskin. Det gir en herlig mestrings- og fartsfølelse, enten du er nybegynner eller erfaren», sier Kristoffer. 

Fatbike gir en helt spesiell og rå opplevelse når du flyter oppå snøen innover vidda, mener Kristoffer. Samtidig minner han om det som er viktigst når du ferdes i naturen, enten det er på sykkel, til fots eller på ski: fredfull sameksistens. «Vi er heldige som har allemannsretten her i landet, men allemannsplikten er like viktig. Alle må ta hensyn til andre typer aktiviteter i naturen. For eksempel ble det aldri noe av den konflikten som ble spådd mellom fatbike og ski. Det skyldes nok at syklister sjelden har mye glede av å sykle i skiløypene uansett. Og skulle du møte andre, er det bare å vise hensyn og tilpasse farten, så får alle en god naturopplevelse.

Visste du at … 
  • En fatbike er en terrengsykkel med veldig tykke dekk – derav navnet fatbike eller tjukksykkelFatbike ble utviklet for å sykle på snø, men flere har også tatt dem i bruk for stisykling på sommerstid. 
  • Global Fat Bike Day er første lørdag i desember hvert år. Dagen skal bidra til å skape fellesskap gjennom fellesturer og sosiale arrangementer. Dagen markeres på forskjellige måter over hele verden, i Norge samles fatbike-entusiaster gjerne for turer i terreng.