17aug
Av: Erik Høsøien Dato: august 17, 2017 Kategori(er): Reisetips Comments: 0

I sommerhalvåret bringer tradisjonsrike M/S Fæmund II deg langs “innlandshavet” Femunden, gjennom naturskjønne omgivelser. Den røffe naturen i traktene rundt Femunden har lokket mange naturelskere til seg opp gjennom årene.

Arbeidsbåt

Fæmund II, som sin forgjenger Fæmund I, var i utgangspunktet er arbeidsbåt for transport av varer, folk og fe, og ikke minst sleping av tømmer. Mens det i dag i hovedsakelig er turister og friluftsfolk som utgjør lasten, var det alt det andre som var begrunnelsen for å opprette rutetrafikk på Femunden i hele dens lengde. Samtidig var det anlagt en god transportvei fra Røros til Synnervika og kaiplassen for rutebåten.
I 127 år har så denne langstrakte innsjøen hatt sine sommerruter. I begynnelsen helt ned til Femundsenden, men de siste årene etterhvert som nødvendig vare- og persontransport avtok, ble Elgå endepunktet i sør. Stort nok og attraktivt nok som stoppested og i passe avstand fra Synnervika for å rekke en rundtur i løpet av dagen.

En slik rundtur kan for letthets skyld starte på bussholdeplassen ved jernbanestasjonen på Røros. Her går det hver dag en buss som korresponderer med båtavgangen fra Synnervika. Så er det bare å finne se en plass på dekk, eller i salongen, avhengig av vær og temperatur.

Så er det bare å sette seg ned å la sjøen og naturen rundt ro ned sjel og legeme. For dem som skal være med på rundturen er det ingen ting som haster. Velger du en av de to dagene med forlenget opphold i Elgå har du åtte timer til å gjøre lite eller ingen ting annet enn å senke skuldre og nyte tilværelsen ombord.

Rutetider

Fæmund II legger ut fra kai i Synnervika hver morgen kl 09.00 fra 8. juni til 11. august. Det finnes parkering for dem som kommer i egen bil, men for dem som ønsker å reise kollektivt går det buss fra Røros stasjonen. Billetter kan du kjøpe ombord, og det er også servering av lokaleråvarer. Båten gjør mange stopp underveis på rundturen og det er mulig å ta seg en vandretur i vente på returen. Båten er tilbake i Synnervika igjen kl 15.30 eller kl.17.00.

Les om mer rutetidene her.

Anløpsstedene

Riktignok blir det litt ståk ved anløp. Først Røa. Her er det mange som skal av. For mange er dette den beste innfallsporten til Femundsmarkas vassdrag med fiske og kanomuligheter. Så er det Femundshytten. I seg selv en turisattraksjon med sin egen gårdshistorie sterkt knyttet til kobberverkets historie og virke her. Så følger de på rad; Haugen, Jonasvolden og Revlingen før Elgå. Haugen kanskje den mest spesielle som den siste av anløpsstedene med fast bosetting og som fortsatt er veiløs.

Les mer om alle anløpsstedene og flere turtips her.

Opplev Elgå

Dersom en ikke er et friluftsmenneske som går fra borde for å dykke inn i Femundsmarkas utallige tilbud, er rundturen med båten i seg selv målet. I Elgå på tirsdager og søndager i juli og august er det en forlenget stopp på nesten to timer. Nok til å rusle rundt i dette lille samfunnet, besøke Femundsmarka nasjonalparksenter og la seg friste av Femund-sik i forskjellige varianter sammen med annen kortreist og smakfull lokalmat, før returen. En retur som gjerne frister til mer tid på dekk, enten med medbragt niste eller godsaker fra kiosken, og med mer tid til å ro i sjel og sinn før et mer hektisk liv på den andre siden av Synnervika. Der bussen trofast venter på å ta deg tilbake til Bergstaden og hverdagen.

Tekst: Jon Høsøsien/Arbeidets Rett

Ta bussen til Synnervika

Fra 8. juni tar bussrute 540 deg fra Røros skysstasjon til Synnervika ved bredden av Femunden.

Finn rutetider for rute 540 Røros skysstasjon-Synnervika med AtB Reise eller last ned rutetabellen her og kjøp billett med AtB Mobillett. Du kan også betale med bankkort og reisekortet t:kort. Ved kontant betaling vil det imidlertid komme et ombordtillegg. Forhåndskjøpt billett lønner seg derfor.

  • Pris voksen kr 38
  • Pris barn kr 19

Ta med sykkelen om bord

Rutebåten M/S FÆMUND II bringer deg langs «innlandshavet» Femunden som byr på mange spennende opplevelser for store og små naturelskere. Ta med sykkelen om bord og kombiner med flotte turer i Femundsmarka og områdene rundt.

Fotturer i Femundsmarka

I Femundsmarka vandrer du i et usedvanlig variert terreng, ​fra skog til høyfjell og åpne vidder uten at det behøver å være anstrengende Med MS Fæmund II kan du hoppe over de lengste strekkene eller velge deg et annet startpunkt for turen i villmarka. Mange startpunkt for flotte turopplevelser langs merkede stier. Se våre turtips!