Sparken i Tynest kommune

Det er en glede for oss å ønske deg velkommen til Tynset kommune.

Med sine 5 500 innbyggere er Tynset kommune et regionsenter i Nord-Østerdalen. Selve tettstedet Tynset rommer mange tjenesteytende private og offentlige virksomheter. For en besøkende er Tynset en kommune som har mye å by på.  Utenom verdens største spark på torget finner du spennende historiske landemerker, levende seterdaler, et mangfold av kunst, utstillinger og museer. Du kan komme deg langt inn i naturen med hest, til fots eller sykkel. Du kan oppleve en flott operaforestilling på ei seter i fjellet og høste av naturen som fisker og jeger. Tynset har innlands klima med kalde og snørike vintre og som skiturist tilbys du milevis med preparerte skiløyper og slalåmbakker.

Velkommen!

Naturopplevelser

Tynset kommune er omringet av flott og lett tilgjengelig natur, og grenser til flere nasjonalparker og landskapsvernområder. Terrenget i Tynset kommune er forholdsvis snilt, og passer godt for både vandring, sykling og ridning.

Kommunen strekker seg fra Forollhogna Nasjonalpark i nord, via Knutshø Landskapsvernområde og fra toppen i Tylldalen kan Rondane skimtes. Med umiddelbar nærhet til både Femundmarka Nasjonalpark, Dovrefjell-Sunndalsfjella Nasjonalpark og Rondane Nasjonalpark er Tynset et godt utgangspunkt for deg som er gla i å dra på tur.

Forollhogna Nasjonalpark

I Forollhogna Nasjonalpark kan du vandre i vakre fjell- og seterdaler. Nasjonalparken har Skandinavias mest produktive villreinstamme og en levende seterkultur med lokale mattradisjoner. Populære aktiviteter er plukking av sopp og bær, jakt, fiske og fjellturer.
Les mer om Forollhogna nasjonalpark.

Knutshø Landskapsvernområde

Knutshø er en del av Dovrefjell-Sunndalsfjella Nasjonalpark. Området er preget av store vidder og slake landskapsformer med Knutshøa som høyeste punkt på 1690 moh. Området har vært brukt til setring i lang tid, og det går derfor bilveier gjennom store deler av området, perfekt for vandring og sykkelturer. Området har et rikt dyr- og planteliv, og en svært produktiv villreinstamme.
Les mer om Knutshø Landskapsvernområde.

Opplev Tynset fra hesteryggen

En av de beste måtene å utforske den norske naturen på er fra hesteryggen, og med hest kommer du deg langt inn i nasjonalparkområdene. Foto: Savalen Hestesenter.En av de beste måtene å utforske den norske naturen på er fra hesteryggen, og med hest kommer du deg langt inn i nasjonalparkområdene.

I friluftsområdet Savalen ligger Savalen Hestesenter. Siden oppstarten i 2006 har de utviklet driften og har nå 18 hester, alle av særnorske raser. Savalen Hestesenter tilbyr både korte og lange rideturer med et skreddersydd program etter hva som er ønskelig for kundene. På hestesenteret kan du også lære deg å ri, og om somrene tilbyr de rideleir. På vinterstid kjører de kanefart, og de har til og med kjørt julenissen rundt med gaver på julaften.

Hos Savalen Hestesenter står kunnskapsformidling og service høyt. Trenger du skyss hjem fra fest? Ønsker du guide og kløving i forbindelse med jakt? Er dere en familie som ønsker en aktiv opplevelse? Null problem, her ordner de og skreddersyr alt. Savalen Hestesenter tilbyr også overnatting i de flotte og nye hyttene sine. Hver sommer arrangerer de festivalen Hestivalen.
Les mer om Savalen Hestesenter og hva de tilbyr her.

Jakt og fiske

Fiske i Forollhogna nasjonalpark kan by på både ørret og røye i kilosklassen. Foto: Tomas-LillehagenMed sine nasjonalparker og landskapsvernområder med lett terreng egner Tynset seg godt for både jakt og fiske. I både Forollhogna og Knutshø finner du noen av Norges mest produktive villreinstammer og høye bestander av rype. Det er ikke bare rein du kan jakte på i Tynset, men både elg, hjort, rådyr, rype og skogsfugl for å nevne noen.
Du kan lese mer om jakt i Tynset kommune på jaktspot sine sider.

Fiskeområdene rundt Tynset byr på flotte fiskeopplevelser, både for erfarne og uerfarne. Spesielt Kvikne med sine 80 vann, sjøer og fiskeførende elver gir gode muligheter for å få fisk i kilosklassen. Glomma renner gjennom Tynset og passer utmerket for mange typer sportsfiske. De dominerende artene du finner i Tynset kommune er ørret, harr og røye.
Du kan lese mer om fiske i Tynset på Fishspot sine sider.

Kulturelle høydepunkt

Tynset er kanskje best kjent for sine rekorder. Verdens største spark står midt på torget, og rett ved siden av står Norges styggeste bygning, nemlig rådhuset. Når det er sagt så har stormannsgalskapen og stå-på-viljen i Tynset kommune skapt enda større kulturelle opplevelser og overskrifter enn ovennevnte. Disse er virkelig verdt å nevne og ikke minst å oppleve.

Opera di Setra

Inne på ei seter i Svarthammerlia får du oppleve en proff opera-oppsetning med fjell og buskap som akkompagnerer solistene. Foto: Opera di Setra.Langt inne i fjellet i Tylldalen, nærmere bestemt Svarthammerlia har bonden Arne Eggen ei seter. Hver sommer tar han med buskapen og flytter opp til setra, og siden 2013 har han også arrangert opera på samme sted. Arne har vært lidenskapelig opptatt av opera store deler av sitt liv. Da han skulle pusse opp fjøset tok galskapen overhånd og han gjorde om fjøset til en operascene, som kanskje er verdens eneste seteropera.

Hvert år fremføres et nytt operastykke, og forestillingene, som fremføres på norsk, er ofte komedier. Solistene som fremfører operaen er alle profesjonelle aktører. Operaen arrangeres hvert år i begynnelsen av juli og er svært populær. Å se opera på ei seter langt inn i fjellet er en veldig spesiell og unik opplevelse som du ikke kommer til å glemme med det første.
Les mer om Opera di Setra her.

Hestivalen

Hestivalen arrangeres av Savalen Hestesenter hvert år. I 2015 deltok over 100 personer med hver sin hest. Foto: B. SkjølbergHestivalen arrangeres av Savalen Hestesenter hvert år i juli/august. I 2015 ble festivalen arrangert for niende gang, med over 100 deltakere med hver sin hest. Hestivalen er først og fremst en begivenhet for hensteinteresserte folk som liker å bruke hesten på tur. I løpet av festivaluken blir det mange turer, både med og uten overnatting, kurs, parade, konkurranser og sosialt samvær.
Les mer om Hestivalen her.

Overnatting

I Tynset kommune finner du et av landets mest unike overnattingssted. På et gammelt gårdstun med kvalitet nærmere fem stjerner kan du sove som kongelige og reise hjem med fulladete batterier.

Orkelbogen Friluftssenter

Orkelbogen Friluftssenter i Kvikne er et av Norges fineste gårdstun med kongelig standard. Området byr på mange friluftsopplevelser og spennende aktiviteter. Foto: Orkelbogen Friluftssenter.Inne i Kvikneskogen ligger Orkelbogen Friluftssenter. Omslynget av fantastisk natur og elva Orkla rennende ved siden av ligger et flott gårdstun fra 1800-tallet. Hele gårdstunet har blitt pusset opp til kongelig standard, og er blant de fineste gårdstunene som finnes i Norge.

Orkelbogen er et kurs- og konferansesenter som passer til både møter bryllup, konfirmasjon, julebord og andre sammenkomster. På gården har de 21 overnattingsrom med eget bad, alle inspirert av norske eventyr. På låven har de en konferansesal beregnet for 40 personer, og et mindre møterom. I forhold til mange konferansesaler finner du verken hvite vegger, pinnestoler eller vegg til vegg-tepper. Konferansesalen har alt av moderne utstyr du måtte trenge, og med massive bjelker i taket og hytte-aktig interiør er det vanskelig å ikke bli inspirert.

Like ved gårdstunet har de også et langhus som er perfekt til sosiale sammenkomster, og der serveres gjerne lokale spesialiteter over ildstedene. Dette er et av sjekkpunktene på Femundløpet som er åpent for publikum med salg av mat og drikke, underholdning og aktiviteter. Området er godt lyst opp så det er lett å se spannene, eller kanskje du foretrekker å se løpet på skjerm inne i lavvoen?

Orkelbogen Frilutssenter har et tolv dekar stort aktivitetsområde. Her kan de tilby alt fra rebusløp og bueskyting til fisking og hesteridning. Flere av aktivitetene er godt tilpasset for lagbygging og gruppearbeid. Om vinteren er spesielt skiskyting og langrenn populære aktiviteter. Området rundt Orkelbogen har mange fine turløyper og om høsten er det svært gode forhold for å plukke både multer, blåbær, tyttebær og kantarell.

Orkelbogen Friluftssenter er et sted som virkelig tar pusten fra deg.
Les mer om Orkelbogen Friluftssenter her.

Les om hvordan du kan reise til Tynset og Rørosregionen.

X